– Detta har vi väntat på länge – i 50 år! Vi som har 100 års erfarenhet säger att detta var det bästa Barbara-kalaset!
Så sade John Helgesson i Jubelkommendörernas tacktal vid 2018 års Barbara i Malmö Rådhus den 1 december. Och denna Malmö Par Bricoles Barbara-fest blev som vanligt PB-årets absoluta höjdpunkt med hela 225 Bröder församlade i först den magnifika Landstingssalen i Malmö Rådhus och därefter middag i Malmös vackraste sal, Knutssalen.
Av de närvarande fanns sex gäster från systerlogen Borås Par Bricole och två från Göta Par Bricole.
Här bjöds inte bara på det festliga talet till “Moster Barbara”, utan även upphöjning av ett stort antal Bröder till Grad 5 och ett mindre antal till Grad 8. Här bjöds också på hyllningar till “Moster” från Den Bacchanaliska Musiken, Den Bacchanaliska Sångkören, Den Bacchanaliska Theatern och av Vissångarna. Dessutom hyllades och dekorerades två Bröder till Jubelkommendörer för att de varit med i Sällskapet i 50 år och tre till Hederskommendörer, för att de varit med under minst fjärdedelen av ett århundrade eller i 25 år. Dessutom: Utdelning av en mängd medaljer och Malmö Par Bricoles stipendium.
Lars Löfberg, Ordförande i Arbetsgraderna hälsar
välkommen till Kommendörernas lätta lunch i Sirius-palatset kl 13.
Carl-Magnus Trygg och Joakim Casagrande blåser in lunchen.
Den stora och långa festen började redan i Sirius-palatset med Kommendörernas lätta lunch med pyttipanna och därtill hörande fluider, som öl och snaps. Och givetvis sjöngs det ett flertal snapsvisor därtill… Närmare 90 Bröder deltog med stor glädje vid denna sammankomst. Detta är rekord jämfört med tidigare. Vill du läsa mer om detta förklaras kan du göra det på den särskilda sidan “Lättare lunch med snapshistoria och snapsvisor“. Samtidigt pågick en annan förfest på annat håll i Malmö, den traditionella förlunchen på restaurangen Moosehead. Där deltog ett drygt 10-tal Bröder.
Strax efter klockan 15 började de första Bröderna anlända till Malmö Rådhus för att inhandla dryckesbiljetter, hänga av sig sina ytterrockar nere i källaren och mingla med sina medbröder. På slaget 16.00 tågade den mäktiga Intågsprocessionen i tre avdelningar in i Landstingssalen. Avdelning 1 med Malmö PB:s Fana buren av Mats Attin, Avdelning 2 med Björn Buttler Jakobsen med det Blå Riddare-baneret och avdelning 3 med Peter Langerbeck med det Röda standaret med tratt. Hela den mäktiga processionen som bestod av drygt 30 Bröder avslutades med Hillebard, vaktstyrka på sex vakter och våra tre Styrande.
Mats Attin i spetsen av den pampiga inmarschen i Rådhusets Landstingssal.
Björn Butler-Jacobsen med Riddar-banéret,
Styrande Mästaren Bo Alerskans inledde festligheterna i Landstingssalen med en välkomsthälsning där han bl.a. sade:
– Välkomne till Par Bricoles högtidsdag: Barbara-dagen. Egentligen 4 dec och uppkallad efter Carl Michael Bellmans fars mormor. En Festdag som samlat Kommendörer långt innan Par Bricole bildades. Ett lysande bricolerikalas till vår sköna Moster Barbaras ära. Måtte hon sitta vid Bacchus sida på Ärans höjd och förtjusa sig över all den hyllning vi henne bringar. Kanske kunde vi få ett litet tecken på hennes uppskattning… (och nog hördes ett förtjust kvinnligt fnitter i en högtalare någonstans i Landstingssalen.)
Hela 28 Bröder recipierade denna kväll. Sex stycken upphöjdes till Grad 8: Roger Andersson, Martin Ekstén, Morten Persson, Niclas Rosqvist, Johan Wallin och Martin Wigvall. 21 Bröder upphöjdes till Grad 5: Jimmy Deros, Alf Hedetoft, Bertil Hedåker, Patrik Jörnklev, Kent Karlsson, Daniel Kjellberg, Torbjörn Landin, Jörgen Löfstedt, Karl Nilsson, Peter Nilsson, Gustav Nord, Emil Nordlindh, Staffan Nordström, Christian Olsman, Alvin Paul, Thomas Sjöstrand, Johan Smedberg, Torbjörn Stenström, Lennart Sverremo, Michael Vallin samt John Wickman.
John Helgesson och Christer Corlin.
Efter gruppfotografering vidtog hyllningarna och dekoreringarna av Jubel- och Hederskommendörerna. Två hyllades för att de varit med i sällskapet i 50 år: John Helgesson och Christer Corlin. Tre Bröder hyllades för 25 års medlemsskap i Malmö Par Bricole: Thorsten Wittström, Håkan Bergenheim och Milos Kalla, (Bilden här under).
Strax före den av många efterlängtade medaljutdelningen fick vi se och höra ett av Theaterns framfört Störande Moment. Det framfördes av Rolf Perleij och Anders Andersson och var ett poem till våra samtid under rubriken “Riket i gungning”. Hela denna text hittar du på följande sida!
Först efter detta Störande Moment följde den långa medaljutdelningen, som många Bröder sett fram emot. De som fick medalj gick förstås därifrån med ett smil i ansiktet.
Den här bilden får tjäna som ett bra exempel på nöjda medaljmottagare.
I Landstingssalen presenterade Theatern även ett annat uppförande “Handlingar rörande Bacchi Ordenskapitel” från Barbarafesten den 15 maj 1786 med Lars Johnsson, Axel Hambreus, Olof H Christersson och Peter Nilsson. Texten till detta uppförande hittar du via denna länk!
Malmö Par Bricoles stipendium till talangfulla Bröder inom Musiken, Kören eller Theatern som är i början av sin Bricolistiska gärning gick i år till Alvin Paul, som kom med i vårt sällskap så sent som 2017. Han har dock redan visat upp sina talanger inom vissångarkonsten vid ett flertal tillfällen. Gjorde så också denna Barbara-kväll.
Alvin Paul, årets stipendiat, mellan våra tre Styrande.
Härefter följde det festliga Barbara-talet, det som för många är något av en höjdpunkt vid denna fest. Så även i år. Det hölls i år hölls av Göstas Hallström (bilden här under). Han hade en alldeles eget svar på vem Moster Barbara var. Detta tal “Jakten på den gäckande Barbara” kan du läsa om på en särskild sida.
Efter detta var det dags för förstagradarnas årliga uppvisning i Kommendörsbaletten tillsammans med vår balettmästare Niels Simonsen. Niels konster i denna dans var uppseendeväckande akrobatiska, inte bara med tanke på Niels ålder – 76 år! De framkallade förstagradarna kämpa tappert med till de församlade övriga brödernas stora förtjusning. Efter denna prövning fick även de välförtjänt smaka av den punsch som serverats tidigare för övriga Bröder av de tre Styrande med orden “Utan styrka inget nöje, utan nöje ingen styrka”.
Den fenomenale balettdansören Niels Simonsen.
Den tre timmar långa tillställningen i Landstingssalen avslutades med ett festligt uttåg med Par Bricoles alla fanor, hillebard och vakter strax efter klockan 19.
Efter paus, som bland annat innehöll porträttfotografering av de nya Grad 5 och nya Grad 8, började så äntligen middagen vid 19.30-tiden. Trots både kommendörslunch och moosehead-lunch var det många som var hungriga. Och vi bjöds denna kväll på en mycket välsmakande festmeny. Ordens-Providörerna hade sett till så att vi fick börja med Stekt inlagd sill á la Rådhuset med picklad rödlök, syrad grädde med dill & gräslök. Middagen fortsatte med en otroligt mör och välsmakande rödvinsmarinerad oxkind, med rostad lök, sidfläsk, tryffelpuré & rödvinssås. Till dessert blev det hallontårta med lakritssås & vit choklad och ett sött Sauterne-vin. Till sist Kaffe & avec.
Ett av de allra populäraste inslagen vid middagen var ett uppförande av den tillfälligt hopsatta konstellationen Barbara-kvartetten (bilden här ovanför)med Rolf Perleij, Eric Sandberg, Gert Thorlund och Göran Holmberg. De framförde två populära visor. Först “Wild Rover” en irländsk traditionell visa och därefter en visa som skulle minna om sommaren Stig Ohlins “Jag tror på sommaren” och plötsligt blev det nästan sommar i salen med allsång där alla inte bara sjöng med utan även gungande i armkrok med varandra. (Bild härunder) Det hemska höstvädret utanför det glömde nog alla.
Ja detta blev en festernas fest inom Malmö Par Bricole, som vi sent ska glömma!
Stämningen var mycket hög hela kvällen. Här ett exempel från allsången “Jag tror på sommaren”
Och även våra Styrande bidrog med en sång, då de tackade för Tacket,
dvs de tack till de Styrande som framförts av bl.a. General-Ceremonimästaren
Christoffer Månsson i form av en sång, Fredmans sång nr 17.
Texten till de Styrandes sångliga Tack hittar du på följande sida!
/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Bill Hansen, Robert Reis, Erik Hultgren, Mats Attin, Staffan Nordström, Krister Berggren, Anders Andersson och Christer Brynielsson.
Fler bilder från denna fest hittar du på i vårt BildGalleri, som du når genom rubriken Logga In överst på denna sida. Använd den inloggning du fått när du blev medlem i Par Bricole!
- Barbara-dagen är Wikipedia en av Par Bricoles stora högtidsdagars, instiftad av Bellman vald till ära för hans farmorsmor, Barbara Klein; Barbara brukar förhärligas fantastiskt som ett slags dionysisk gudinna, alla bricolisters “moster“.