2015 års Barbara blev en ovanligt trevlig tillställning, till och med för att vara Barbara som “alltid” är trevligt! Här bjöds inte bara på kommendörs-CanCan och medaljregn utan även på ett lysande tenorframträdande av en trombonist(!). Tänk vad en bricolerist kan få vara med om vid en Barbara-festlighet i Malmö!

Parbricolehorn

Carl-Magnus Trygg fanfarar in till Kammarreception i Siriuspalatset.

Inledning med rekordstor Kammar-reception

Barbara inleddes, som det brukligt blivit de senaste åren, med en festlig Kammarreception i Siriuspalatset. Den traditionella lättare lunchen, pyttipanna med tillbehör, öl, snaps, hög och festlig stämning som förgylldes av snapsvisor.

13 nya recipiender hade mött upp och bland dessa fanns både ett malmöitiskt f.d. kommunalråd, en polis, en credit manager, en kategorichef på Lunds universitet, 3 ingenjörer, en musiker från Malmö Opera, 2 kundansvariga och en begravningsentreprenör. Du kan läsa mer om de nya Förstagradarna vid Barbara på följande sida.

Parbricolepyttipanna2

Kö till pyttipannan vid Kommendörernas lättare lunch.

Totalt vid den lättare lunchen deltog drygt 70 Bröder, vilket nog måste betecknas som rekord. Antalet Förstagradare i Malmö torde också vara rekord! Först 20-talet i oktober och nu ytterligare 13… Här är en länk till oktobers Förstagrads-kalas! Vill du se vilka de nya Förstagradarna var som kom med i oktober, kan du läsa om dessa via denna länk!

Parbricolemingel4

Mingelbilder från Malmö Rådhustrappa strax före Barbara-kalaset.

Parbricolemingel2

2,5 timmars pampig högtid i Landstingssalen

Högtiden i den fantastiska Landstingssalen i Malmö Rådhus inleddes med ståtlig procession då Malmö Par Bricoles Styrande och Högsta Ämbetsmän tågade in under PB:s fanor och banér. Processionens första avdelning avslutades med att de Styrande tågade in under åtta svärdsbeväpnade vakters höjda och korsade svärd.

Högtiden i Landstingssalen som tog drygt 2,5 timmar att genomföra hade som punkt nummer 2 Dubbning av sex nya Guvernörer, dvs nya Grad 8: Lars Bergqvist, Hampus Hedberg Hankell, Krister Holst, Lars Kestrup, Claes Pagels och Magnus Persson. Här är en särskild sida med de nya 8:e-gradarna:

Direkt därefter följde Dubbning av elva Vice-Guvernörer: Ulric Aspegrén, Hans Holm, Gunnar Hörnsten, Zivko Korecic,  Anton Sandberg,  Anders Semmelweis, Johan Sjöström, Rubert Svensson, Svengunnar Tiljander, Anders Vallin och Anders Weström. Bilder på dessa nya “Högt Durchseende Och Högt Oförgänglige Bröder” hittar du via denna länken!

Nästa festliga punkt blev bekransning och hyllning av två Jubel-Kommendörer, Nils-Olof Ahlquist och Anders Aspegrén (bilden här under), bröder som varit med i vårt sällskap i minst 50 år (!). Här blev det både ärevarv, tal, dekoration, skål, sång, leverop och Fanfar.

JubelK-IMGP9579

Därefter följde dubbning av Bröder som varit med i Malmö PB häften så länge, men ändå i en lång tid – 25 år. De sex som fick denna utmärkelsen Heders-Kommendör var: KMR Hans Dejenfelt, RSK Paul Johansson, KMR Lennart Lindström, RGK Ingvar Larsson, RGK Johan Revstedt och RGK Magnus Strömland.

Medaljregn

Medaljregn-DSC_0103

En del Bröder rustade sig extra inför medaljregnet.

Sedan följde en punkt där många hoppats på belöning för utfört arbete under året: Utdelningen av medaljer. Det blev ett “medaljregn” bestående av sådana medaljer som Kexel-medaljen, Par Bricoles förtjänstmedaljer, Lundströmska och Söderbergska medaljen, Malmö PB:s förtjänstkors, Ingenio Et Arte, Eric Tegnér-medaljen, Svanbergska talentmedaljen med flera.

Två stipendiater

Stipendiater-DSC_0143

En punkt där inte lika många kan konkurrera är Malmö Par Bricoles stipendium för “unga talangfulla” bröder, som är i början eller mitten på sin karriär. Detta gavs i år till två personer, Gösta Hallström och Rolf Perleij (bilden här ovanför).

Talet till Barbara

Talet och Hyllningen till Moster Barbara hölls i år av Den Bacchanaliska Körens Ordförande Johan Sundkvist. Hela talet kan du läsa via denna länk!

Störande moment

StMoment-DSC_0160

Efter ännu en hyllning till Moster Barbara, denna gång från Vissångarna, var det dags för Theaterns första Störande Moment. Genom en av dörrarna  i Landstingssalen kom en altsaxofonist in, Thomas Påhlsson och spelade temamusiken från Benny Hills show. En av vakterna tyckte inte att detta passade sig, reste sig och förde bryskt ut saxofonisten så att ordningen kunde återställas.

Högtidsbål och CanCan

balett1

Sedan var det dags för Högtidsbålen av Punsch, där de Styrande bjöd upp samtliga Bröder att smaka på årets punsch – i hierarkisk ordning förstås…

Kvällens kanske mest eftertraktade inslag Kommendörsbaletten med nya Förstagradare följde sedan under ledning av Ordens-Balettmästare Mickhail Bogatyrev. De nya som “drabbades” att dansa CanCan med Balett-mästaren såg rejält trötta och svettiga ut efteråt.

Här är en länk till Barbara-middagen, som var ett Superbt måltidskalas

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Anders Wramnell, Jonas Malm samt Bjarne Bülow.