Oversiktsbild-Knutsalen-IMGP9682

Måltidskalaset i Knutssalen inleddes strax efter kl 19 med Allmänt intåg och Fanfar. Honörerna som samlats i Bernadotterummet tågade in till musik vid 19.30-tiden. Därefter serverades Förrätten  (Toast Skagen).

Strax innan General-Ordförande Patric Jakobsson höll sitt välkomsttal slog Theatern till med ännu ett Störande Moment. Det var saxofonisten från Landstingssalens  Intermezzo, som gjorde ett nytt försök tillsammans med en trumslagare och en man som blåste flärp-pipa. Samma vakt som ingrep i Landstingssalen kände än en gång detta tvång att kasta ut de ”störande” teatermänniskorna. Han belönades med en applåd när han kom tillbaka från sitt ingripande.

Lysande “Nu är jag pank och fågelfri”

Före varmrätten framförde Orkestern först ett musikstycke,  “Förspel till Bacchi Konkurs”.  Därefter överraskade en av de nya recipienderna, Martin Hultkvist (bilderna härunder), med att framföra en lysande version av “Nu är jag pank och fågelfri” från operetten “Tiggarstudenten” av Carl Millöcker. Han är annars anställd som trombonist(!) i Malmö Operas orkester. Sannerligen en lyckad värvning för oss i Malmö Par Bricole! Givetvis var han väl värd den medalj, som de Styrande spontant utdelade.

Tenor-2-IMGP9532

Tenor-1-IMGP9542

Anders Aspegrén framförde efter maten ett välformulerat tack till Malmö Par Bricole och den kamratskap och gemenskap som han upplevt och uppskattat så mycket under sina 50 år i Malmö PB.

Varmrätten blev en mycket välsmakande festrätt bestående av Rosémarinerat tuppbröst med apelsinstekta svartrötter, smörad rödvinssås och palsternackspuré. Till det serverades ett utmärkt Penfolds Shiraz Cabernet Australia. Allt avnjöts medan Den Bacchanaliska kören stämningsfullt underhöll med vinvisor som “Ein König ist der Wein”.

Vissångare

Efter avdukning var det dags för vissång med Jan Ek, ackompanjerad av Thomas Gunnarsson på fiol samt med Eric Sandberg med Rolf Perleij på dragspel. Ek och Gunnarsson spelade upp en Bellman. Sandberg och Perleij framförde bland annat “Ljuvliga Ungdom”, som blev till en allsång … Alla framförandena var mycket populära och framkallade ljudliga ovationer från övriga Bröder.

Efter en paus serverades dessert som bestod av Pecannötspaj med lättvispad vaniljgrädde och till detta ett välsmakande italienskt dessertvin.

Ceremonimästarens tal till de Styrande

General-Ceremonimästare Johan Rydelius höll ett mångfasetterat tal, som var en hyllning till de Styrande. Han berättade bland annat att han googlat på ”hyllningstal till de styrande” och fått fram ett “Tal till Centralkommitténs 20 kongress 1956”. Delar av det långa talet löd sålunda:

“KAMRATER. För att inte det förgångnas misstag ska kunna återupprepas bekämpar Centralkommitténs styrande beslutsamt Kalmuckeri. Vi anser att de Styrande för detta skall höjas till skyarna på ett bricolistiskt sätt.
Utan tvivel har de Styrande stora förtjänster inför sällskapet, arbetsgraderna och den samlade bricolistiska rörelsen. Att förklara allt detta, kompliceras emellertid av att jag var tvungen att stryka 45 sidor för att komma närmare slutet.

Innevarande år, anno 2015 skedde således ett stort arbete från de styrande vid makten, under deras ledning och med deras tillåtelse. Varvid de var förvissade om att allt detta var nödvändigt för att vi skulle kunna försvara PBs intressen mot komplotter och motangrepp från det Kalmuckiska lägret.

Bellman underströk ofta, att enkelhet är en oförytterlig egenskap för en verklig bricolist. Bellman själv var ett levande exempel på den största enkelhet.
Vi måste resolut och en gång för alla förenkla hyllningarna i vårt sällskap. För detta krävs:

För det första, att föra en skoningslös kamp mot alla och allehanda försök att påverka de Styrande att få fler medaljer i dess ena eller andra form.

Vidare att i hela vårt sällskap konsekvent genomföra ett skolningsarbete kring det viktigaste i Bricoleriet, d.v.s. Inbördes vänskap – Aktning och Förtroende.

För det andra, att ihärdigt fortsätta det arbete de Styrande utfört på senare år och att strängt iakttaga de bricolistiska principerna.

För det tredje, att till fullo stödja de Styrande i de bricolistiska principerna för vårt älskade Par Bricole så som det är inskrivet i våra statuter.

Kamrater! Malmö Par Bricoles 132:e kongress HRMMM Barbarafirande har med ny styrka demonstrerat vårt sällskaps obrottsliga enighet, dess uppslutning kring sin Styrande Centralkommitté, dess beslutsamhet att fullgöra sina stora uppgifter i bygget av Bricoleriet. Vi är fullt övertygade om att vårt sällskap, utrustat med de historiska besluten från sin 132:e Barbaradag, kommer att kunna leda Bricoleriet längs den Kexelska vägen till nya framgångar och nya segrar! (Stormande, långvariga applåder).

Leve vårt Sällskap – De styrande – Barbara! De Leve
SKÅL för de Styrande.”

Styrande-Barbara2015-IMGP9710

De Styrande (bilden ovan) avlade sin skyldiga tacksägelse. Det stämmer hur fantastiska vi är…. Alltid kärt att höra General-Ceremonimästaren tala så varma ord om oss, utbrast Styrande Mästaren.

Vid kaffet och avecen blev det både hyllning till Bricoleriet, Kommendörsvisa, Skål för icke-närvarande, Hyllning av det Täcka Könet samt Visa till det Täcka Könet framförd av Körens Ordförande Johan Sundqvist.

ParbricoleJS

Körens Johan Sundqvist framför Visan till Täcka Könet.

Göta-gäst tacktalade

Kenneth Ljunggren från Göta PB tackade för kvällen och även för det vackra Malmö och Malmö PB:s lekfullhet och gästvänlighet. Han utbringade ett 4-faldigt leve för Malmö PB, som dock blev till ett skånskt 3- faldigt sådant på uppmaning av Ceremonimästaren.

Deputerade Styrande Mästaren Thomas V Nilsson tackade slutligen för kvällen och önskade samtliga Bröder en God Jul och ett Gott Nytt Bricoleri-År.

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Anders Wramnell, Jonas Malm samt Bjarne Bülow.