Det Lysande Sällskapet Malmö Par Bricole gav Sjunde Graden Fredagen den 3 maj 2013 på Malmöhus i den vackra Riddaresalen med efterföljande vårmåltid i de stämningsfulla källarvalven under slottet. Fem nya Riddare av Sjunde Graden (bilden här under) dubbades och vad kunde vara mer passande än att fira denna Riddaregrad i en riddaresal!
Konung Sverkers Riddaregrad firades i vårt Sällskap första gången år 1803, för 210 år sedan! Det är alltså en mycket lång tradition! Denna grad är också vårens och ljusets grad.
Efter Gradgivningen fick vi att njuta av den Bacchanaliska körens vårsånger i Danska trädgården (bilden här under) och av lite bubbel i glasen, Prosecco la Robina. Den efterföljande måltiden nere under källarvalven gick som mycket annat i vårens tecken: ”Smörrebröd” med Stekt sill, Västerbottensost och dillcrémefraiche, Inkokt lax med vårprimörer, nypotatis och Sauce hollandaise samt slutligen Jordgubbar med vaniljcréme och mandelmaräng. Till dessa vårliga rätter serverades La Stranda Bianco Chardonnay samt Moscato d’Asti Saracco 2008.
Vid Gradgivningen höll Par Bricole Malmös Riddare Prelat ett tal till våren med utgångspunkt från bokstaven P: Prmiörer, Pjoddar och Pantofflor. Primörer därför att våren är primörernas tid. För honom är den verkliga vårprimören dock ingen växt utan något som här djurriket till sjurygg, stenbit eller kvabbso.
– Från slutet av februari och någon månad framåt ligger fulingarna där i fiskdiskarna och vittnar om kulinariska fröjder som stenbitssoppa och andra goda rätter med utgångspunkt från kvabbans rom. Vad vill detta lära oss, undrade vår Riddare Prelat. Jo att det inte bara är det vackra som kan vittna om det vackra. Också det icke-vackra, ja till och med fula, kan stå i det vackras tjänst och vara ett vittnesbörd om att skönhet inte bara är något som kan ses med ögonen utan något som måste upplevas med alla våra sinnen. Och mina bröder, fortsatte han, är inte detta en bild av livet som det verkligen är. Det till det yttre vackra kan ibland förblinda och förföra under det att det som inget yttre har kan vara det som står för den verkliga skönheten, för framtid och kvalitet.
Om pojddar sa han bland annat: Pjodd är det skånska samlingsnamnet på alla våra småfåglar och jag tror att vi allihop skulle tycka att den här tiden på året skulle vara väldigt konstig om det var tyst – en vår utan fåglar och fågelsång, så tomt det skulle vara!
När det gäller pantofflor berättade han om sättpotatis och om hur han likt vingårdsmannen i bibeln går och spanar efter resultatet och om när potatisen hamnar tillsammans med dill i pannan för att sedan tillsammans med sill, gräslök, sur grädde och övriga nödvändiga tillbehör inmundigas i midsommarens sammanhang. Potatisen, panntofflan, är för mig ett vittnesbörd om ett sedan. Och, avslutade han, det är ju våren också. Våren har en egen identitet, men den är samtidigt en budbärare om den sommar som sedan följer. Låt oss glädjas över detta!
Tacktalet från de uppdraperas sida hölls av Lars Bergqvist (bilden ovan), som var hedrad över att nu kunna titulera sig Konung Sverkers Riddare.