Samtliga Grad 1-oktober 2013

Fredagen den 11 oktober valdes 16 nya bröder in i vårt fina sällskap. Gradgivningen blev en mycket lyckad tillställning inför hela 138 bröder, varav en del kom från Moderlogen i Stockholm, Borås och Jönköping.

Arbetsgradernas Ordförande Mikael Risén skaldade så här i sin inbjudan:

”Fredagen den 11 oktober äro vi åter redo, att än en gång, för ett kortare tillfälle, lämna den kalmuckiska världen. Detta för att välkomna nya vandrande Riddersmän. Har de mod, ståndaktighet och styrka? Frågan är obesvarad till dess att aftonen är över och prövningarna är avklarade. Så därför min Bror, kom och låtom oss denna afton förenas i broderlig värme och vänskap, under muntra och anständiga former. ”

På programmet stod förutom prövningarna för de nya bröderna förstås ett rejält måltidskalas i Bellmansalen. Providören hade kvällen till ära tillsammans med kockarna sammanställt en måltid bestående av Gubbröra på grovt bröd toppad med laxrom följd av de ljufligaste Kalvfärsbiffar med sockerstekt palsternacka, körvelgräddsås och potatisbakelse. Som vanligt försåldes biljetter i entrén, vilka kunde bytas mot för denna delikata måltid lämpliga drycker.

Måltidskalaset som skulle tagit sin ände klockan 22.59 blev som vanligt förlängt på grund av logerande tal och härliga framträdanden av både Kören och Musiken. Bland talen fanns exempelvis Ordförandens förmaningstal till de nya Nitiske Och I Wingården Arbetsamme Kommendörerna samt Kommendörernas tack för graden. Det senare talet hölls egentligen av två kommendörer, juristerna Benny Ahmbom och André Lundqvist.

Vad talet gick ut på krävdes en särskild studentikos intelligens för att begripa. Enkelt uttryckt handlade det om tre olika änkor, Zlatan och juridik. Den ena änkan var Glada Änkan, en operett som en av talarna haft en roll i. Den tredje änkan var hemlig eftersom hon varit klient till juristerna. Zlatan togs upp på grund av landskampen mellan Sverige och Österrike samma kväll, där Zlatan gjorde mål och blev stor matchhjälte. En annan orsak till att Zlatan togs upp blev en ”diskussion” juristerna emellan om det går att mönsterskydda Zlatans namn. Inlindat i alltihop fanns förstås också ett 5-faldigt tack tack tack tack tack till Par Bricole, som haft vänligheten att ta emot de nya bröderna.

Talarnas manus förtjänar faktiskt också några rader eftersom det såg ut på följande vis:

Änka 1 – fotboll – juridik

Änka II – fotboll – juridik

Änka III – foboll – juridik

/Christer Brynielsson, OIM och O.R-r