Med sitt stora vita skägg ser han ut som att han kom direkt från en av TV-serierna Vikings eller Game of Thrones. Den liknelsen har t.o.m. satts på pränt på FaceBook. Och jämförelsen är inte så osannolik heller, för han har arbetat med vikingar och vikingahistoria i snart 30 år. Och han kommer ursprungligen från vikingabygder vid norska Västkusten, med rötter från en gård utanför Stavanger.
Björn Jakobsen vid Theaterns årsmöte i år 2019.
Man kan också påstå att han är en sorts superentreprenör, en person som alltid har haft och har massor med idéer och uppdrag.
– Hela mitt liv har gått ut på att vara nyfiken, säger den idag 70-årige ”Vikingahövdingen” Björn Buttler Jakobsen, som basar över Fotevikens vikingaby och museum i Höllviken.
Egentligen heter han Björn Mosvoll Buttler Jakobsen. Mosvoll är namnet på gården han härstammar från. Buttler efter sin hustru.
Vi som varit med i Malmö Par Bricole ett tag har ofta sett honom som fanbärare vid olika Riddaregrader eller vid Barbara. Björn är en av våra nio Riddare-Officianter, och när där i egenskap av Riddare-Banérförare.
Björn har sedan 1995 Grad X. Innan det uppdraget har han bland annat varit Ordens-Regissör och varit flitigt engagerad i Den Bacchanaliska Theatern. Är fortfarande sammankallande i Theaterns valberedning.
Björn vid senaste Barbara med fanan vid den ståtliga inmarschen i Landstingssalen.
Utanför PB är han med i ett flertal företag och organisationer: VD för Historisk Mat & Event i Skåne AB, VD i Handelsplats Höllvikens ekonomiska förening, ledamot i Foteviken AB, Ledamot i Idévision i Skåne AB, ledamot i Nordiska Organisationen för Kulturell förmedling – den organisation som driver Fotevikens Museum.
Han har högt anseende internationellt också. Tillfrågas runt om i världen då han reser runt till olika vikingaevent. Är t.ex. vice ordförande i Destination Viking Association, som har hand om turism inom vikingaområdet. Han är också vice ordförande i organisationen IMTAL, som står för International Museum Theater Affiliated.
Vikingahövdingen själv i full vikingamundering mitt i Fotevikens vikingaby.
Idag är han inne på sitt 71:a levnadsår och säger att han i fem år letat efter någon som kan ta över efter honom, men han säger också att det är svårt när man som han är involverad i så mycket. Under vår intervju på Fotevikens museum blir han ständigt avbruten av personer som vill ha hans synpunkter på både det ena och det andra.
– Det blir så att man är inblandad i allting, skämtar han.
Som Norsk medborgare och inför risken av två års värnplikt i Nordnorge valde han vid 19 års ålder att bli svensk medborgare i stället. Han var ju född i Göteborg.
Efter Norge blev det London för norrbaggen Björn. Han ville jobba med film. Blev filmassistent vid ett företag med en filmavdelning i London.
– Det var en tuff men nyttig upplevelse säger han.
Efter ett år med “skitjobb” som assisterande fotograf, redigerare och inte minst kabeldragningar, flyttade han hem 1972 till Sverige och Malmö. Han var då 20 år och sökte jobb inom områden som hade med film att göra. Det gick inget vidare så enda utvägen för att få jobba med det han ville, var att starta eget tillsammans med en kompis.
Bolaget som hette Visual Tape AB gjorde bland annat bildspel och informationsfilmer i tio år. Sedan sålde Björn inkråmet i bolaget till ScandVision AB, där han blev Executive Producer i en 2000 kvadratmeter stor filmstudio i Malmö hamn. Ett av de jobb, som han fick hand om då, var en reklamfilm för Pepsi Cola i Danmark.
– Det jobbet gav en förfärlig massa pengar, minns han.
1982 inträffade en annan sak, som kom att förändra hans yrkeskarriär. Man hittade de fem Foteviksskeppen, vikingaskepp från 1100-talet i vattnet, utanför Foteviken i Höllviken. Björn gjorde en film om fyndet, som visades både på svensk och dansk TV.
Då tog vikingaintresset verkligen fart. Björn åkte runt i Skandinavien i en husbil för att skaffa sig kunskap.
Samtidigt växte hans engagemang i Par Bricole, framför allt i Bacchanaliska Theatern. Björn blev Ordens-Regissör, men upptäckte att teatern saknade det mesta för en bra produktion – kläder, lampor, ljudmixrar med mera, med mera.
– Jag övertalade då mina kompisar från ScandVision att gå med i PB. På så vis fick vi tillgång till allt det vi saknade i teknisk utrustning. Vi införde också bruket av att klä oss i 1700-talskläder vid vissa gradgivningar. En del av de kläder som syddes upp då, använder Malmö PB än idag.
Björn jobbade intimt ihop med dagens Ordens-Regissör Niels Simonsen, som tog över då Björn lämnade det uppdraget.
Det har blivit många medaljer genom åren. Här undersöker
han några av de 23 som är regisserade i kanslisystemet.
Bland dessa finns bl.a. 40-årstecknet som han själv
var med och komponerade. På medaljens baksida finns
Björns familjesköld.
Under 1980-talet jobbade han även med en förening, som heter SVEG (Scandinavian Viking Explorer Group), som han fortfarande är ordförande för. Hela historien om Vikingabyn vid Foteviken och dess tillkomst kan du läsa om på en särskild sida.
En dag på 1990-talet visade han upp en film om ett förlist fartyg, “Falsterbobåten”, för Vellinges kommunalråd Göran Holm. Göran Holm insåg att han kunde ha nytta av ”galningen” Björn Jakobsen och frågade om han behövde bidrag. Björn ville hellre starta ett museum.
Efter två år hittade han en markbit, som kommunen ägde, som han tyckte passade. Det var vid sopstationen i Höllviken. Han ringde kommunalrådet och fick klartecken.
– Över en natt hade jag 70.000 kvadratmeter mark, men inga pengar och inget material.
Men samtiden spelade Björn i händerna. För vid samma tid kom lågkonjunktur och arbetslöshet. Vellinge kommun undrade om inte Jakobsen kunde tänka sig att hjälpa till med att hitta vettiga uppgifter för arbetslösa.
På ett halvår steg antalet anställda vid Fotevikens museum från tio till 60 personer. På köpet fick han både marknadsförare, underhållare med mera till sin verksamhet.
En liten gata i Vikingabyn i mitten på mars i år.
Idag styr han över Fotevikens Museum och en hel vikingastad, som har 60.000 besökare och omsätter 6-7 miljoner årligen. Och allt görs ”inhouse”: Marknadsföring, skyltar, affischer, trycksaker, hemsidor, vikingakläder, vikingahus, vapen, rustningar, vikingabåtar m.m. Husen byggs på samma sätt som på 1100-talet med träplugg i stället för spik. Virket till husen sågar man upp vid ett eget litet sågverk.
Björn i Vikingabyn intill återuppbyggnaden av ett av de skepp,
som hittades utanför Foteviken.
Björn har hela tiden haft fullt upp att göra vid sitt Foteviken-museum. Det har dock inte hindrat denne driftige man från att även göra annat. T.ex. instruktionsfilm om golf tillsammans med Peter Chamberlain på Falsterbo golfklubb – trots att Björn inte spelar golf själv. På samma sätt har han gjort en film i italienska Alperna om hur man åker skidor – tillsammans med Ingemar Stenmarks tränare. Åker Björn själv skidor? Svar: Nej! ”Givetvis” blev det också en film om hur man spelar tennis. I Monaco gjordes denna. Och nej, Björn spelar inte heller tennis…
Bland hans övriga filmproduktioner kan nämnas en produktion med Sammy Davis 1982 och ett antal Hemma-hos-filmer hos kändisar i Hollywood. Dessa sändes i svensk TV.
Vad är det bästa med Par Bricole?
– Det fantastiska kamratskapet och nätverket och kontakterna med delar av Skånes näringsliv och föreningar. Ofta har detta inneburit att man kunnat jobba ihop med Bröder i olika projekt.
– Jag gillar också upplevelsen att komma till en gradgivning med teater, musik, sång och sedan avslutning med en god middag. Det är som en enda stor teaterföreställning alltihopa. Och sedan går man hem förnöjd med allt som man fått uppleva.
Har du något råd att ge den som är ny i PB?
– Engagera dig! Du får mycket roligare då och automatiskt får du även kamrater.
Text: Christer Brynielsson
Bilder: Arkivbilder samt färska bilder av Anders Andersson och Christer Brynielsson