Tio Bröder med den Åttonde graden upphöjdes vid en högtidlig och mycket stämningsfullt gradgivning och middag fredagen den 19 oktober i Sirius-palatset till Konung Magnus Riddare-Bröder.

De nya ”Högst Erfarne Bröderna” är Ingvar Dahlqvist, Krister Holst, Knut Gyllin, Robert Herslow, Claes Pagels, Eric Sandberg, Hans-Eric Rosberg, Carl-Magnus Trygg, Niclas Kalmsjö och Dennis Christensen. Porträttbilder på samtliga hittar du på särskild sida.

Sammanlagt 73 Bröder från Malmö Par Bricole deltog vid denna högtid, då Ordens-Prodivören Tony Rosenquist hade dukat upp med en mycket välsmakande måltid med dillgravad atlantlaxkanapé som förrätt, helstekt svensk oxfilé med potatisgratäng, portvinssås, svamp, savojkål och bacon som varmrätt och med passionsfruktspannacotta till dessert.

En av de upphöjda Bröderna var Bacchanaliska Musikens Ordförande Carl-Magnus Trygg. Honom till ära framförde Musiken denna kväll bland annat en sats från Mozarts Hornkvintett med Carl-Magnus som solist. Det kändes “tryggt”, kunde man höra i publiken vid presentationen.

Efter detta utsökta stycke framfördes två andra, om möjligt ännu mer utsökta. Först ett av den ryske kompositören Dimitri Sjostakovitj med fiol, cello och piano. De som spelade detta långsamma och mycket stämningsfulla stycke var Milos Kalla, Åke Forsell och Bo Dahlgren. Efter detta följde ett stycke filmmusik av Ennio Morricone. Även detta mycket stämningsfullt. Styrande Mästaren Bo Alerskans blev så imponerad av att han på stående fot förärade Åke Forsell de Styrandes medalj.

Den Bacchanaliska Kören var också som vanligt flitigt i elden. Briljerade bland annat med väldigt höga tenortoner i de många snaps- och vinvisorna som framfördes.

Körens Paul Johansson framförde tillsammans med Chorchef Hans-Peter Frank dessutom en härlig PB-version av Tommy Körbergs populära “Stad i ljus” från 1988. Den ursprungliga texten var dock utbytt mot en PB-variant. Du kan se hela texten på en särskild sida!

Styrande Mästaren Bo Alerskans underströk i sitt gratulationstal till recipienderna att riddareslaget inte bara är en tom ceremoni, utan en påminnelse om de dygder som förr genomsyrade en sann Riddare.

– Under medeltiden instiftades Riddarevärdigheten och utdelande av Riddareslaget till de, som icke bara var modiga utan också var värdiga. Även i våra dagar och framför allt inom Par Bricole är det viktigt att vara värdig – att tillämpa de värderingar som omfattas av vårt sällskaps grundsatser: Akting och förtroende samt evig vänskap och enighet.

Styrande Mästaren avrundade sedan med följande tänkvärda sentens: Att vara Riddare innebär icke i första rummet en förmån utan en förpliktelse!

Recipiendernas tacktal hölls även det känslofyllt i ett långt tal av Dennis Christensen. Han jämförde årets växlingar med livet.

– Precis som året och dess årstider har livet sina perioder av både värme och kyla, eller medgångar och motgångar. Men, menade han, det finns inte alltid bara motgångar, eller bara medgångar, eller bara sorg eller bara glädje. För hur skulle man känna igen sorg om man inte kan känna igen glädje?

Och han fortsatte: Just en sådan glädjer är där vi befinner oss just nu, här tillsammans med våra bröder i Par Bricole.

– Par Bricole är på så sätt en viktigt del av tillvaron, då det alltid finns gemenskap, glädje och broderlig aktning att tillgå. När tiderna är bistra och det blåser snål, så kan man alltid finna värme i Bricoleriet.

Hela detta fina recipiendtal hittar du på en särskilda sida!

Denna afton fick vi även lite historiska kunskaper av Ordens-Historiker Lennart Fahlback om kvarteret där vi befann oss. Han berättade att kvarterets namn har en koppling till både den danska konungadynastion på 1300-talet och till det samtida svenska kungahuset. Detta beror på att en dansk kung en gång äktade den svenska konung Magnus Ladulås dotter. Kvarteret i vilket Sirius-palatset ligger heter Erik Medved. Så hette också den danske konung som äktade Magnus Ladulås dotter. Magnus Ladulås är dessutom den svenske kung som vi hänvisar till i den Nionde Graden eller Konung Magnus Riddaregrad, som den också heter.

/Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör

Fler bilder från denna grad hittar du i vårt Bildgalleri genom att använda menyrubriken “Logga in” överst på denna sidan. På Logga In-sidan använder du sedan länken parbricole.se/medlem