Här är hela tacktalet, som framfördes för recipienderna vid Grad 9 den 19 oktober 2018 av Dennis Christensen:

“Nu är hösten här, den underbara hösten. Den följer i spåren av sommaren. Och vilken sommar vi haft! Efter hösten kommer vintern och därpå följer våren, den hoppingivande våren.

Året går sin gång, ibland är det varmt och behagligt, ibland är det kallt och blåsigt, vare sig vi vill eller inte.

Likaså har livet också sin gång och precis som året och dess årstider, har livet sina perioder av både värme och kyla, eller medgångar och motgångar. När det blåser kallt i livet och glädje känns avlägsen, kanske för att man mist en anhörig eller en vän, eller att den sanna kärleken man trodde sig funnit inte alls var evig, då känns det motigt i livet.

Men det finns inte alltid bara motgångar, eller bara medgångar, eller bara sorg eller bara glädje. För hur skulle man känna igen sorg om man inte kan känna igen glädje? Just en sådan glädje är där vi befinner oss just nu här, tillsammans med våra bröder i Par Bricole.

Par Bricole är på så sätt en viktig del av tillvaron, då det alltid finns gemenskap, glädje och broderlig aktning att tillgå. När tiderna är bistra och det blåser snålt, både från öst och från väst, så kan man alltid finna värme i Bricoleriet. Via dagens ständigt närvarande informationsflöde, som t.ex. Facebook och andra medier kan vi se att alla andra rider på våren av medgång. Är det lycka att ha tränat, bakat surdegsbröd, älskat med hustrun och gjort sig snygg med de förnämsta kändisprodukterna, helst innan man promenerar barnen till skolan, fast stressen varit piskan på ryggen?

Är det så att vi därefter beger oss till våra fantastiska arbetet där karriären och framgångarna är huggna i finaste marmor?

Nej livet ser inte alltid ut så, i verkligheten. På riktigt. Ibland går det upp och ibland går det ner. Men oavsett vilket, så finns Par Bricole där, lite en gammal trogen vän, an axel att luta sig mot eller en möjlighet att finna glädje och medgång i snålblåsten. I livets berg- och dalbana tillhör Bricoleriet en av topparna. Något att se fram emot och glädjas över. Därför har vi alla privilegiet och förpliktelsen att vara just den där gamla trogna vännen, den där axeln att luta sig mot, eller den där strimman av glädje.

Men som sagt så är hösten här och vilken höst vi har, och därpå följer vinter.

Detta innebär gradgivningar, sammankomster, firandet av vår kära moseter Barbara och många andra möjligheter att få känna och att sprida en massa glädje. just i detta är Par Bricole en väldigt, väldigt viktig del!”