Vi var 97 personer som firade in våren vid årets vårhögtid Grad VII i Margaretapaviljongen i Pildammsparken. Av dessa var 14 recipiender, det vill säga nya Konung Sverkers Riddarebröder.

Vädrets makter var oss nådiga även denna nyckfulla vår, så Riddare-Prelat Thor Nilsson som talade om våren i sitt tal till recipienderna fick oss nästan att uppleva vår på riktigt, även om det blev lite kyligt framåt aftonen, då vi intog bubbel ute i det fria i Pildammsparken.

Ett antal uppsluppna Bröder av både Sjunde graden och högre grader
smakar av vårens bubbel.

Vädret var kyligt men ändå som synes på kalasets sida…

De nya Sjundegradarna:

 • Roger Andersson
 • Stefan Dobas
 • Jonas Hildebrand
 • Claes Håkansson
 • Torgny Kjellberg
 • Kristian Körner
 • Björn Lidholm
 • Magnus Lindberg
 • Anders Mattsson
 • Rune Persson
 • Thorvald Persson
 • Kjell Peterson
 • Sebastian Weber
 • Ota Vojacek-Oredsson

Här är länk till PORTRÄTT OCH MIDDAGSBILDER PÅ RECIPIENDERNA PÅ SÄRSKILD SIDA.

Vid årets sjunde grad utnämndes och installerades även Malmö Par Bricoles nya högsta Ämbetsmän, Riddare-Officianterna för de närmaste tre åren.

Till ny 1:e Riddare-Ordningsman utnämndes den tidigare 2:e Riddare-Ordningsmannen RGK Magnus Strömland. Ny 2:e Riddare-Ordningsman är den tidigare Riddare-Sekreteraren RGK Johan Revstedt.Till ny Riddare-Sekreterare efter Revstedt utnämndes den tidigare Riddare-Härolden RGK Christer Brynielsson, till ny Riddare-Intendent KMR Lars Andersson, till ny Riddare-Härold den tidigare Riddare-Intendenten RGK Christian Hellberg och till ny Riddare-Banérförare RGK Björn M Buttler Jakobsen.

Här är länk till BILDER PÅ RIDDARE-OFFICIANTERNA (både tillträdande och avgående) PÅ SÄRSKILD SIDA!

Två Riddare-Officianter avtackades av de Styrande med “broderlig tacksamhet för deras osjälviska och talangfulla insatser”: 1:e Riddare-Ordningsman RSK Nils-Holger Thorsén samt Riddare-Banérföraren RSK Niels Simonsen. (Bilden härunder)

Vid det vårliga middagskalaset i Margaretapaviljongens restaurang bjöds vi på en ypperlig måltid, som komponerats av Ordens-Providör Tony Rosenquist, bestående av först Bresaola med Pesto och Parmesankräm på en bädd av sallad. Därefter kokt lax, ny potatis, deluté-sås serverat med smörslungade primörer. Till dessert blev det Drottningparfait med flisad vit choklad och mynta.

Kvällens Ceremonimästare Bo Alerskans
tillsammans med kvällens Providör Tony Rosenquist.

Aftonen inleddes dock med bubbel ute i det fria samtidigt som vi fick njuta av Den Bacchanaliska Körens njutbara versioner av några av våra svenska vårsånger.

Den Bacchanaliska Kören framsjunger vackra vårsånger.

Efter Körens utomhusshow väntade den goda maten inne i restaurangen, ännu fler sångliga framträdanden av Kören samt ett fint visframträdande av Christoffer Månsson samt förstås också tal, varav kvällens ordförande Thomas V Nilssons tal samt Recipiendernas tacktal, väl får anses vara de viktigaste.

Christoffer Månsson.

Deputerade Styrande Mästaren Thomas V Nilsson (bild här under) sa i sitt tal till recipienderna bland annat att den ritual som de denna kväll upplevt i stort sett var densamma som för 214 år då graden hölls för första gången i Par Bricole.

Han menade att graden är mycket ljus, inte minst på grund av att den alltid hålls vid årets allra skönaste tid, våren, då allt blir lite lättare. Och inte bara årstiden är årets mest löftesrika, utan även gradens ljus som en symbol för upplysning och klokskap.

– Hela vandringen inom PB ger allt större klarhet. Vi måste ta till oss det som är vikt för att själva kunna utvecklas, fortsatte han innan han avslutade med att hälsa recipienderna välkomna till den andra Riddare-graden med “må ni med detta få mer insikt och bli än klokare”.

För recipienderna talade Broder Kristian Körner. Vad som såg ut att bli ett långt tal från en jättetjock lunta papper (Bilden ovan) blev det ett tal på rim på några verser. De här:

“I ceremonien glömma vi.
all världens sorg och slaveri.
Båd´solens brand och stjärnans bloss,
De lysa lika klara för oss.
I våra rum vi roar oss,
mens kalmuckerna där ute slåss.

Vi lovat i det band vi bära
och vid all den fukt vår kropp kan förtära,
att Par Bricole sällskaps ära uppbära,
och ingenting yppa ens för nära och kära.

I aftonens Riddare-kapitel;
14 herrar nämnt, förtjänta sin riddare-titel.
Vår tacksamhets soppa av bubblor spritter,
som rinner över kanten på vitterhetens kittel.

Så mottag vårt tack för sjundegrads-glitter,
för mat, musik, ordning och högre erfarenhets-klitter
Som slut på vår ställning och innan vi sitter,
vi gör som sig bör enligt gradens matrikel:
Tecknet mine Bröder!”

Text: Ordens-Redaktör Christer Brynielsson.

 

 

 

Foton: Christer Brynielsson och Bill Hansen.

Du kan se fler bilder från den Sjunde Graden genom att logga in direkt till Medlemsinloggningen via länken – parbricole.se/medlem
Efter inloggningen går du vidare till Malmö Par Bricole/BildGalleri