Par Bricole i Malmö börjar här med en serie artiklar på temat ”Månadens Profil”, artiklar, där vi kommer att presentera porträtt av olika personer i vårt sällskap – med både text och bilder.
Syftet är att få en chans att lära känna våra medbröder lite bättre. Artiklarna kan komma att återkomma både i vår tidning Nouvelles och på hemsidan malmo.parbricole.se.
Vi kommer att varva med både Bröder som varit med länge och sådana som varit med kortare tid. Vi utgår från att varje Broder har en historia och en bakgrund som är värd att berätta för oss andra Bröder. Artiklarna kommer både att handla om vad personerna gjort och gör inom Par Bricole och deras civila yrken.
/Ordens-Redaktör Christer Brynielsson
Karl-Erik hemma på Tessins väg i Slottsstaden i Malmö.
Vi börjar med en lång och gladlynt herre med vitt skägg och vitt hår, som syns tydligt inte bara för att han är lång utan också för att hans frackbröst är översållat med medaljer. Han har flest medaljer av alla i Malmö PB, och brukar stå längst bak och högst upp i Bacchanaliska Kören, då denna framträder vid våra gradgivningar i Bellmansalen i Siriuspalatset.
Karl-Erik Holm heter han, är 77 år och en av våra mesta medlemmar och har varit med i Malmö PB i 42 år.
Han har tidigare varit en av våra Styrande, Styrande Kansler. Idag är han Ordens Heraldiker och Ordförande i Trivselkommittén.
Mycket förenklat kan man slå fast att Karl-Erik är och har varit en mycket aktiv ämbetsman.
En bild med några av Karl-Eriks alla 100 medaljer.
Karl-Erik började i Malmö PB 1975. Trots att han idag har cirka 100 medaljer, så berättar han hur han fick vänta i 2-3 år (!?) innan han fick den första. Jag påstår inte att det var därför som han blev Ordens Heraldiker, men det har säkert spelat in, liksom hans kreativa ådra och intresse för design.
Här är en samlingsbild på de medaljer som Karl-Erik gjort åt Malmö PB.
Mer detaljerade bilder hittar Du på en särskild sida med Karl-Erik Holms medaljer.
Karl-Erik Holm har som Ordens Heraldiker varit med och gjort tio medaljer åt Malmö PB och tre åt Vänersborgs Par Bricole. Dessutom är han pappa till 30 stycken vackra vapensköldar, som idag hänger i Bellmansalen i Siriuspalatset. Plus ett antal vapensköldar i Vänersborg.
Hur arbetar du Karl-Erik som Ordens medaljmästare/heraldiker?
– När det gäller vapensköldar så handlar det om att skissa fram och tillverka skölden tillsammans med personen, som ska ha den. Skölden bör förankra sköldinnehvaren både i det förflutna och nuet, ge honom ett ansikte, en sorts Exlibris på en vapensköld.
– När det gäller medaljer ska de ha ett symbolvärde för det man tagit fram den för samtidigt som den bör fånga logen.
Bild från Bellmansalen, där Karl-Erik står framför en del av de
Vapensköldar som han varit med och tagit fram.
Styrande Kansler Emeritus
Karl-Erik var Styrande Kansler under åren 2001-2008 och kan därför idag bära PB:s svarta gyllene Emeritusband med alla de tio guldstjärnor som han hade som en av de Styrande.
Bacchanaliska Kören sedan 1998
Men han har inte bara varit Styrande. Han har också varit med i Den Bacchanaliska Kören – sedan 1998. Där är han 2:e bas, det vill säga den bas som sjunger lägst ner.
– Det är fantastiskt att vara med i kören, att känna samhörigheten med de andra sångarna! Fler borde prova på detta, säger han.
Att han gillar att sjunga i kör bevisas om inte annat av att han idag fortfarande är medlem i fyra olika körer.
Inredningsarkitekt-autodidakt
Civilt har Karl-Erik arbetat som säljare och inredare för offentlig miljö. Han började med Åtvidabergs, på den tiden välmeriterade säljarutbildning, och växlade sedan 1964 om till NK Inredning i Malmö. Från 1969 till 1972 arbetade han som chef på NK Inrednings offentliga avdelning i Stockholm, där han utbildades i färg och textilier av ikonen inom svensk textildesign Astrid Sampe. 1972 flyttade han tillbaka till Malmö och blev chef i Malmö/Göteborg. Därefter egen företagare i inredningsbranschen sedan 1974. Han har gjort inredningar i Skandinavien, Tyskland, Portugal, USA, Irak och Saudi-Arabien. Han betecknar sig som inredningsarkitekt-autodidakt.
Tävlat mot OS-Guldmedaljör
Fritidsintressena är många. Han har varit med i Malmö Kanotklubb sedan 1953 och där till och med tävlat mot mångfaldige Guld-medaljören från OS, Gert Fredriksson. Att Fredriksson var så överlägsen att han kunde leka med alla motståndarna är en annan sak. Karl-Eriks tävlingskanot av märket ”Västkusten” finns idag på Idrottsmuseet i Stockholm.
Karl-Erik har även sysslat med gymnastik och tyngdlyftning och varit intresserad av motorcyklar. Han hade själv både en HD och en BMW. Idag får det räcka med en Vespa.
Fritidshuset i Olseröd som Karl-Erik själv har ritat.
Fritidshus på Österlen
Idag är intressena förutom PB, släktens barnbarn (6 st) som är hans stora hjärtefråga, körsång, släktforskning och styrelsearbete. Han har också ett stort samlarintresse av vin, whisky och konjak. Äldsta vinet är en Madeira från 1795 och han har en konjak som är 150 år gammal. Så ofta han kan åker han och hustrun till fritidshuset nere på Österlen (som han själv ritat). Det ligger i Olseröd vid Hanöbukten, mittemellan Åhus och Kivik.
Förstående fru
Med så många intressen och tid som läggs ned på loge- och fritidsintressen är det nog tur att Karl-Erik har en mycket förstående hustru, Kerstin som han är gift med sedan 55 år.
Text och bilder: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Mer detaljerade bilder hittar Du på en särskild sida med Karl-Erik Holms medaljer.