Fem Bröder med den Sjätte graden upphöjdes fredagen den 4 maj till Sjunde Graden inför ett 70-tal Bröder med samma eller högre grad.
De fem nya Sjunde-gradarna.
Konung Sverkers Riddaregrad firades i vårt Sällskap första gången år 1803 för 215 år sedan! Det är alltså en mycket lång tradition vi i år fullföljer.
Denna grad är också vårens och ljusets grad. Detta visade sig med all tydlighet även med vädret denna dag och kväll. Vi kunde också hör om det i Ordens-Prelaten Thor Nilssons vårtal som du kan läsa i sin helhet vid den här länken!
Bubbel i glasen samtidigt som vi lyssnade på Körens Vårsånger.
Det blev en strålande vacker vårhögtid först i Siriuspalatsets Bellmansal och därefter med bubbel och vårsånger i den vårblommande Pildammsparken och till sist en strålande och välsmakande vårmåltid i Margareta-restaurangen komponerad av Ordens-Providör Tony Rosenquist. Vi blev serverade en meny, som gick i vårens tecken, bestående av Gubbröra på kavring, halstrad lax med dillhollandaisesås, ljummen potatis och sparrissallad samt Punschparfait med drottningsås och rån.
Festligt blås vid inmarschen till middagen.
De fem nya sjundegradarna som nu fått vår andra riddaregrad och som nu kan titulera sig Konung Sverkers Riddare är Anders Andersson, Anders Bergman, Gunnar Hörnsten, Magnus Roos och Fredrik Vallberg.
De nya sjundegradarnas tacktal hölls av Anders Andersson (bilden ovan). Han menade i ett ytterst insmickrande tal att det var “en sann ära att få uppdraget att hålla recipiendernas tal denna dag och inte minst i denna vackra omgivning med alla ståtliga och vackra riddarebröder.”
Han tyckte också att det är en del av vårt gemensamma kulturarv att fira vårens och sommarens ankomst. Han uppmanade dessutom oss församlade att betänka var vi hade samlats – i hjärtat av Pildammsparken.
“Här fanns en gång flackt landskap med Korrebäcken, den livgivande källa som här rann förbi och som var själva fundamentet för att dåtidens malmöbo skulle kunna blomstra. Vattnet leddes i två trärörsledningar till en brunn på Stortorget. Under 1600-talet dämdes området upp och det planterades pilar runt om – Pildammen.
I början av 1900-talet, fortsatte han, utsågs området kring Pildammarna till platsen för den stora Baltiska utställningen 1914. Den berömda arkitekten Ferdinand Boberg utformade utställningsområdet med hjälp av dåvarande kronprinsessan Margareta. Folk vallfärdade hit för att bese detta magnifika område med paviljonger och temporärt uppförda byggnader. Det som finns kvar av denna korta epok är främst Margaretapaviljongen.”
Recipiendtalaren avslutade med att likna alla dessa historiska händelser med årsringar på ett träd, som avslöjar hur frodigt ett år varit.
Det krävs ett fast rotsystem, vatten och näring och sol för att få ett böljande lövverk och kunna uppleva årstiderna. Därefter liknade han detta med Malmö Par Bricole: Det fasta rotsystemet är de Styrande, vattnet är det ljuvliga fluidum, näringen en utsökt måltid, solen är det bländande sällskapet och lövverket är vi alla som blomstrar upp i allt detta!
Härefter höjde han sin bägare tillsammans med sina medrecipiender “för detta vackra lövverk”. Givetvis inbringade detta insmickrande tal rungande applåder från det 70-tal Bröder som var församlade.
Till sist ytterligare några bilder från den festliga kvällen:
Ordens-Trubadur Jan Ek som framförde två bejublade visor.
Ordens-Fotograf Bill Hansen in action.
Och här är några bilder tagna av vår mingelfotograf för kvällen, Lennart Bendz:
Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Om Du klickar på länken Logga In överst på webbplatsen kommer Du till vårt BildGalleri med samtliga bilder från Grad VII! Namn på länken är parbricole.se/medlem och du loggar in med den inloggning som du fick då du gick med i PB.
Bilderna tagna av: Bill Hansen, Stefan Leo, Lennart Bendz och Christer Brynielsson.