Här följer merparten av Ordens-Prelaten Thor Nilssons vårtal denna den 4 maj 2018. De partier som kan avslöja något om den Sjunde graden har utelämnats:

” Vilket är världens äldsta yrke? Ja de flesta sitter noga och tänker: Prostituerad.  Men då var det en elektriker som protesterade. Nej, det är elektrikern.

Jasså?

När Gud sa i Skapelseberättelsen: Varde ljus, då hade redan vi elektriker varit där och dragit ledningarna.

En gammal historia, men ……..”

Thor Nilsson fortsatte med:

“Under en mörk tid längtar vi efter ljuset, vårljuset.

Jag har nämnt tidigare i de här vårtalen att jag under rätt lång tid har bott i Norrbotten. Det är fantastiskt när man där nu kommer in i maj och dagarna blir allt längre och ljusare, för att sedan i midsommartid kulminera så att det är ljust dygnet runt.

Jag bodde några mil söder om polcirkeln men solen gick nätt och jämnt under horisonten. Och man får så mycket energi och man behöver inte så mycket sömn. Jag kom ibland på mig med att ringa någon vid halvtolvtiden på kvällen…

Här blir det inte fullt lika ljust, men tillräckligt ljust för att vi ska få ny kraft och livsandarna vaknar oerhört. Ljuset påverkar oss. Det vet vi. Vi blir piggare och det är inte så konstigt att våren räknas som Kärlekens tid.

I en tidning gav man en del råd om hur man skulle bli vårpigg på en vecka. Bland råden fanns: Bjud en granne på fika och le mot en främling!

Här i Par Bricole hade vi ju en tid att man kunde få pris för bästa smilet inför fotografen. Jag smilade på alla bilder, men inte fick jag något pris för det.

När jag tänkte på vad jag skulle säga idag, satt jag på Gamla kyrkogården. En fin miljö i vårtid med vattnet i kanalen som stilla flyter fram och alla vårblommor, scillor och andra. Jag tänkte att jag skulle prova detta att le mot alla som passerar. Men resultatet var rätt nedslående, de som över huvud taget noterade det såg mest konfunderade ut.

Så det där med att le mot främlingar kan ju missuppfattas och får kanske bedrivas med viss restriktivitet. Men vi förstår ju poängen. Sprid ljus till varandra. Uppmärksamma varandra. Ett litet leende kan vara viktigt för någon.

Ordet vår används ju i ljusa och positiva sammanhand ute i vår värld, Pragvåren och den Arabiska våren. Att se Nord- och Sydkoreas ledare passera gränsen mellan länderna leende och hand i hand ger ju positiva signaler och man har i alla fall ett litet hopp att det ska våras i relationerna. Vi måste hoppas på vårens och ljusets genombrott.

Ett sista tips i tidningen för att bli vårpigg på en vecka är musik, sång och dans. Och det får vi ju glädjas åt i Par Bricole. Musikerna och Sångarna gör fantastiska insatser för att med oss fira vårens och ljusets återkomst.

Så låt oss då glädjas över allt det sköna i Guds skapelse, ljuset som strömmar över oss. Låt oss hoppas att det våras alltmer ute i vår värld och i våra egna sinnen. Låt oss sprida ljuset, le mot främlingar, kanske med viss restriktivitet och låt oss glädjas åt sång, musik och dans.

En ljus vår tillönskar vi varandra. Den ljusnande framtid är vår.”