Tack vare 21 gäster från systerlogerna i Göteborg och Jönköping samlade Malmös Barbara-firande hela 234 festande PB-bröder till en härlig fest lördagen den 6 december.

Barbara-2014-P1170559

En del av de göteborgska gästerna.

Dagen inleddes med både Kammarreception i Siriuspalatset och för de som valt en annan start, med älgbiff och öl på restaurangen Moosehead vid Lilla torg.

Sju nya recipiender begärde inträde via Kammarreception. Bland recipienderna fanns bland annat en yrkesmilitär med sin militära uniform full med medaljer. Medaljer är annars något vi nästan aldrig ser på våra nya kommendörers högtidsdräkter. I detta fall handlar det om kungliga medaljer (från utlandstjänst i FN bland annat), och sådana medaljer är ju enligt PB:s statuter helt OK.

Barbara-2014-P1170464

Alla nya Förstagradarna samlade på en bild.

Efter gradgivningen vidtog den traditionella lätta lunchen, bestående av pyttipanna med tillbehör, öl och snaps. Detta ackompanjerades av diverse snapsvisor.

Bland recipienderna fanns så skilda yrkesgrupper (utöver yrkesmilitären) som senior, en f.d .VD inom fastighetsvärlden, lärare i språk, IT-konsult och en ingenjör.

Inmarsch i Landstingssalen

Själva Barbara-högtiden i Malmö Rådhus inleddes med den pampiga inmarschen i Landstingssalen med både Styrande och alla övriga dignitärer.

Efter Generalordförandens inledningstal började festligheterna med att först dubba 4 nya Guvernörer och 14 vice Guvernörer. Sedan följde utnämningen av två nya Jubelkommendörer, dvs Bröder som varit med i Malmö PB i 50 år: Ingvar Holst och Lars-Ingvar Forslund. De förärades var sitt glas vitt vin och förstås det rosa bandet som visar att de är Jubelkommendörer.

Därefter fick några bröder följa Generalstandaret innan de erhöll bevis för Hederskommendörsskapet, för att de varit med i Sällskapet i 25 år (Kaj Olsson, Jan Jerre, Jörgen Persson).

Sköldemärken presenterades från två riddare av svarta korset: Tommy Monhagen och Leif Hallberg. Sköldemärkena kommer att pryda Bellmansalen.

Efter detta följde den efterlängtade medaljutdelningen till förtjänta bröder.

Barbara-2014-P1170381

 Glada medaljmottagare.

Malmö Par Bricoles stipendium till särskilt talangfulla gick i år till Benny Ambohm, sångare, medlem i Theatern och ComediOrkestern.

Talet till Barbara hölls av Jonas Malm. Han uppmanade deltagande bröder att luta sig tillbaka och njuta av stunden. Ty “Här inne är det tryggt. Och här andas vänskap, aktning och förtroende. Här är det varmt och gott, Frackar och kristall – Och synnerligen flott..”. ( till skillnad från utanför där det råder politiskt kaos och kalabalik)… Vill du ta del av hela talet kan du göra det via den här länken!

Två vissångare framförde ett sångstycke av Bellman, “Bröderna taga”. Theatens Lars Idoff deltog med ett ”störande moment” där han störde de Styrandes utdelning av punsch och ville återingjuta den goda smaken till punschbålet.

Barbara-2014-P1170470

70-årige Niels Simonsen (bilden ovan) ledde CanCan-dansen på ett ben med sex recipiender och avslutade med att gå ner i spagat – när han kom in på scenen var han  “tvungen” att stödja dig på en silverkrycka!!!

Middag i Knutssalen

Som förrätt vid den efterföljande middagen i den ståtliga Knutssalen serverades SOS dvs 3 olika sorters sill (löksill, stekt inlagd sill och drömsill).

Mitt emellan förrätt och varmrätt serverade Theatern ännu ett störande moment, “Min bästa tid var då” (när jag var Styrande över PB) med en banderoll med texten ” Det är jag som är Lennart”. Texten anspelade på förre Styrande Mästaren Lennart Fahlback.

-Fantastiskt att få befinna sig i dessa lokaler och fira herrmiddag med nästan 250 Bröder, tyckte Styrande Mästare Patric Jakobsson.

Lennart Fahlback replikerade det störande momentet med att säga att det var första gången han blivit  utsatt för ett störande moment. Det var lysande, tyckte han och menade att detta borde införas som återkommande inslag varje år med banderoll och allt…

Varmrätten bestående av en västerbottengratinerad renytterfilé med lingonsky och rosmarin- och rotfruktsstomp med brysselkål harmonierade perfekt till det australiska rödvinet Rawsons retreat Shiraz/Carbernet Sauvignon.

Varmrätten avslutades med ett litet men fantastiskt och vilt bejublat soloframförande av stipendiaten Benny Ambohm, där Tommy Körberg var den röda tråden. Han framförde ”You never walk alone” (från musikalen Carousel), ”Sök dig till bergen” (Sound of music) samt ”I mitt hjärtats land” (ur Chess) och till sist ”Delilah” en gammal Tom Jones-hit.

Efter detta blev det bland annat sång av de tre Styrande på temat ”Vi komma, vi komma…”. För den aktning och vänskap, som de Styrande får, gjorde de gradens tecken åt de 234 församlade.

Kvällen avslutades både med tacktal från gästerna genom Götas GeneralCeremonimästare och genom att Malmös Styrande Mästare Patric Jakobsson riktade ett ”tack till många” och då bland annat till intendenturen, som arbetat med att släpa möbler och andra attiraljer mellan lokalerna i SiriusPalatset och Malmö Rådhus.

Barbara-2014-P1170467

Intendenturen som har jobb i nästan tre dagar för att arrangera Barbara i Rådhuset.

/Christer Brynielsson, O.R-r