Det blev inte bara ovanligt stor uppslutning, 157 personer varav 12 var gäster  från Moderlogen, Jönköping och Örebro Par Bricole. Antalet recipiender var också stort – 21 stycken. Och alla hette av någon underlig anledning Torstensson i efternamn…

Den stora frågan blev därför under kvällen “Vem är Torstensson?”. Svaret på denna fråga kom senare under middagen.

Gruppfoto på 21 nya Grad 2: Håkan Almgren-Torstensson, Andreas Cajander-Torstensson,
Rickard Dahlberg-Torstensson, Lars Ekholm-Torstensson, Zacharias Enochsson-Torstensson,
Bo Hedén-Torstensson, Göran Holmberg-Torstensson, Anders Jansson-Torstensson,
Rickard Källström-Torstensson, Jakob Lindholm-Torstensson, Kennet Lunderquist-Torstensson,
Filip Lönnqvist-Torstensson, Haukur Magnusson-Torstensson, Tobias Mörtlund-Torstensson,
Michael Nevrin-Torstensson, Alexander Nilsson-Torstensson Kent Nilsson-Torstensson,
Peter Nilsson-Torstensson, André Pagels-Torstensson, Bo Thunell-Torstensson
samt  Magnus Åkervik-Torstensson.

Kvällen började som vanligt med en högtidlig gradgivning i Sirius-palatsets Bellman-sal. Utan att avslöja något om de prövningar som de 21 förstagradarna fick utstå för att uppnå den Andra graden, och bli Klare Och Befallande Överkommendörer, kan vi slå fast att detta gäng redan från början gjorde stort intryck. Inte bara därför att alla kallade sig Torstensson utan även för ett framträdande, då de framförde en lång sånglig och musikalisk hyllning till en av Par Bricoles grundare, Olof Kexél.

Denna sång var skriven av en av recipienderna, Bo Hedén. Texten till denna kan du läsa på en särskild sida på Malmö PB:s hemsida.

Vid ceremonin i Bellman-salen avtackades en av Malmö PB:s Riddare-Officianter, Riddare-Härolden Christian Hellberg. Som ett tack för sin gärning inom Malmö PB fick han ta emot både emeritus-band och emeritus-kraschan. Christian kom med i Malmö PB 1995 och har sedan dess både varit med i Theatern, som Providör och som Riddare-Intendent. Han ersätts nu av kanslichefen Peter Svenburg, som blir vår nye Riddare-Härold.

Avgående Christian Hellberg och tillträdande Peter Svenburg.

Efter fotografering av de 21 “Torstenssonarna” blev det så småningom dags för aftonens middag, en njutbar måltid bestående av först en varm lerpottasill, som inmundigades med snaps och därefter en varmrätt med ångad torskrygg med pepparrot, smält smör, gröna ärtor och potatis. Det hela avslutades sedan med kaffe, kaka och avec, för de som föredrog detta.

Providörerna Joakim Bomelin, Olle Hammar och Lars Winther-Hansen,
som ordnade middagen.

Middagen inleddes i sedvanlig ordning med att tre av Theaterns medlemmar framförde ett Störande Moment. Detta hade en aktuell anknytning genom att skådespelarna var iklädda gula västar på samma sätt som franska demonstranter varit klädda i Paris den senaste tiden. De presenterades som “gudar” av en utropare, Lehman Benson, men en av “gudarna” var så sjuk att han fick köras på säckakärra. Gudarnas (Lars Andersson och Tommy Lindell-Bilden ovan) demonstration gick ut på att att skatterna på alkohol måste sänkas.

Därefter var det dags för Ceremonimästaren Rolf Perleij att hälsa välkomna till middagen. Dert gjorde han på följande rimmande sätt:

“Denna kväll har vi hyllat Kexél, (märkte ni att det rimmade?)
Kexél var en man som var: spirituell, exeptionell, kulturell, emotionell, orginell, konventionell, principiell. (det rimmade också!)
Den här kvällen kommer präglas av lagom hög decibel, den blir formell, traditionell, cere-moniell, lite fiskfjäll, kanske lite intellektuell men den blir också funktionell, rationell, speciell och aktuell, men framförallt sensationell,
Bröder, Välkomna till andra gradens måltidskalas!”

Den Bacchanaliska Musiken (bilderna här under) var denna kväll osedvanligt väl bestyckad med hela 15 musiker. De framförde bland annat en tango av en argentinsk tonsättare. Styckets namn var “Colibri” och tonsättarens namn var José Sentis.

 

Även den 21 man stora Bacchanaliska Sångkören (bilden här under) var flitigt i elden med både snaps- och vinvisor, som fick även icke kör-bröder att vilja sjunga med.

Svaret på vem Torstensson är kom vid recipiendernas tacktal, som hölls av en av de gästande, Broder Filip Lönnqvist från Kalmar och Jönköping Par Bricole. Efter att recipienden Bo Hedén framfört en folkvisa (Texten till denna kan du läsa på en särskild sida på Malmö PB:s hemsida.) avslöjade Lönnqvist-Torstensson att de 21 gjort sitt bästa för att vara den Andra graden värdiga och att vi övriga skulle bli övertygade om både deras passion och talanger. De saknade dock Torstensson… Och här kom avslöjandet: Torstensson, som heter Dan i förnamn, var egentligen anmäld till denna reception, men dök av någon anledning aldrig upp. I sympati med denne Broder beslöt de övriga 21 att plötsligt anta andranamnet Torstensson. Ett namnbyte som framkallade stor munterhet vid presentationen av de 21.

Lönnqvist deklarerade för övrigt att de var övertygade om  att vi i Malmö PB ska komma att prata om deras Torstensson-paradox i säkert 20-30 framåt i tiden…

Kvällens Ordförande Lars Löfberg hade innan recipiendernas tal ordat i sitt tal till de uppgraderade om talet två, som han menade enligt numerologin är talet för balans, relationer, harmoni och tvåsamhet. Detta, menade han, gjorde denna den andra graden till den perfekta graden. Han lovordade också recipiendars framföranden och antog att Olof Kexéll måste le i sin himmel efter deras hyllning.

En som  också hyllade recipienderna var Styrande Mästaren Bo Alerskans, som blev så förtjust i deras framföranden att han delade ut de Styrandes medalj till Bo Hedén för dennes särskilda talang med hyllningstexten till Kexél och den framförda folkvisan.

Bo Hedén-Torstensson och Filip Lönnquist-Torstensson.

Bo Hedén tilldelas de Styrandes Medalj av Bo Alerskans.

De gästande logernas tack framfördes av Anders Sundberg från Jönköping Par Bricole. Inte bara maten utan även umgänget är alltid trevligt i Malmö, menade han. Han uppmanade också de församlade att göra som han själv, att besöka andra loger “för det är lika roliga och trevliga gubbar vart man än kommer!” Den gode Jönköping-brodern torde vara en av de PB-Bröder som besöker flest broder-loger i landet.

Denna  mycket populära och årets första gradgivning 2019 i Malmö Par Bricole avslutades vid 24-tiden med en eftersits i Sirius-palatsets bar, där en specialinsatt Trio bestående av Rolf Perleij (dragspel), Hans Holm (sång och flöjt) och recipienden Göran Holmberg (bouzouki) underhöll (Bilden här under) den rejäla skara Bröder som fortsatte festen till efter midnatt.

På eftersitsen var det inte bara Holm, Holmberg och Perleij, som drog igång musiken. Ganska snart anslöt sig Rikard Kjellström och Tomas Gunnarsson till ett härligt musikaliskt möte.

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Peter Nilsson, Stefan Leo, Thomas Wahlström, Christer Brynielsson.

100-talet bilder finns nu att beskåda i Malmö PB:s BildGalleri, som du när via menyrubriken Logga in! Och därefter  parbricole.se/medlem