18 recipiender vid samma bord – i bakgrunden kvällens ordförande Jonas Malm.

Vid ett Bricoleri-kalas i Malmö Par Bricole fredagen den 12 april upphöjdes 18 Bröder till Arbetsgradernas Fjärde Grad, den Seende graden. 127 bricolister mötte upp för att få vara med om begivenheten, som för en del började redan före 18-tiden och avslutades först efter midnatt.

Orsaker till tidsutdräkten var inte bara ett innehållsrikt och ambitiöst program, det blev även ett vitsigt och underhållande kalas.

Ett nytt inslag var t.ex. en hyllning av Bröder som valt att vara med och finansiera våra publikationer Nouvelles och Årsboken med annonser. Dessa presenterades med namn och hyllades med en stor och varm applåd.

Efter middagen hade dessutom satts in en eftersits med underhållning, där en av våra Bröder, Kurt Wijkmark från Båstad, till allmän glädje framförde ett flertal Karl Gerhard-inspirerade sånger. Under denna halvtimmeslånga underhållning var dessutom baren öppen.

Kurt Wijkmark tillsammans med Ken Ceder.

Men innan dess, vid middagen i Sirius-palatsets matsal blev det också underhållning. Inte bara med ett ”Störande” teaterinslag, där man gisslade Swedbanks pengatvätt. Teaterns Lars Johnsson kom in i röd klänning och med mask för ansiktet föreställande Swedbanks nyss sparkade VD Birgitte Bonnesen. (Bilden här under) ”Hon” erbjöd de församlade att vara oss behjälpliga med att tvätta smutsiga  pengar. Strax efter Bonnesens “erbjudande” kommer det in en rysk militär i Lars Idoffs gestalt. Han ville ha sina smutsiga pengar tvättade efter att ha försäkrat att de ej var svarta. De pengar han då fick tillbaka kom ut som stora svenska sedlar med svenske kungens ansikte och värdet ”99 INTE HELT HUNDRA”.

Ceremoni-mästaren Rolf Perleij var inte bara extra vitsig denna kväll, då han inledde middagen med ett antal vitsigheter om vad som händer när man dricker. Han menade att det beror på vad man jobbar med.

– Målaren blir påstruken, sprängarbasen blir knall, bagaren på kanelen, typografen på trycket, pedikyristen rund under foten, trubaduren på lyran, godsterminalföreståndaren packad, elektrikern på lyset, bärgaren dragen, öronläkaren på örat, bonden dyngrak, militären kanon, slalominstruktören stupfull, demonstrationsledaren plakat och trädgårdsmästaren bladig. Men snickaren han blir spiknykter.

Rolf Perleij (I bakgrunden på bilden ovan) passade också efter gradgivningen på att dela ut Bacchanaliska Theaterns Top Star Award. Denna vandringsmedalj ska egentligen delas ut vid Theaterns årsmöte, men utdelningen hade av olika skäl blivit försenad och kom nu i stället. Priset ska enligt statuterna delas ut av den som innehaft medaljen senast, dvs i detta fall Rolf Peleij. Han valde att utbasuna att årets innehavare 2019 av vandringsmedaljen är Lars Andersson. Medaljen kan bäras vid alla bricolistiska upptåg och kalas, den må även bäras till nattdräkt. Lars Andersson tacktalade och sa att han var oerhört stolt över utmärkelsen.

Bacchanaliska Musikens Ordförande Carl-Magnus Trygg presenterade denna kväll också en öl-visa, emedan han funnit att det finns gott om både snaps- och vinvisor men dåligt med öl-visor. Därför hade han diktat en sådan som framfördes av chorchefen H-P Frank i arrangemang av Musikens Joachim Casagrande. Texten till denna hittar du på en särskild sida.

Som om inte detta var nog blev det sedan ännu mera sång av vissångarna Jan Ek och Alvin Paul. Ordens-Trubaduren Jan Ek “ville bara säga “Glad Vår” och fortsatte med att sjunga “När det våras ibland bergen”. Och nu var stämningen så hög att det blev allsång också. Han fortsatte med “Fjäril vingad” som även den framkallade allsång innan han lämnade över till Alvin Paul, som på “amerikansk gitarr” framförde två stycken ur The Great American Songbook. Först “Ain´t missbehavin” av Fats Waller och sedan en riktig blues “Malted Milk” av Robert Johnson.

Vanliga inslag vid våra middagar är inte bara Den Bacchanaliska Körens många förnämliga framträdanden med både snaps- och vinvisor. Så även denna kväll. Till traditionen hör också ett flertal tal och de vanligaste talen är Ordförandens tal till recipienderna och de senares tacktal för att de blivit upphöjda.

I talet till recipienderna denna kväll underströk den tjänstgörande ordföranden Jonas Malm (Bilden här under) att recipienderna i och med Grad 4 visserligen fått Arbetsgradernas sista grad, men att de i den fortsatta vandringen inom Par Bricole har att se fram emot många nya vänskapsband. De har redan knutit många sådana genom Arbetsgraderna, men har nu att se fram emot många nya värdefulla sådana.

Tacktalet för recipienderna hölls av Rikard Kajland. Han bad om Största Möjliga Tystnad, men det behövdes inte. De församlade v ar redan nyfikna på vad tacktalaren skulle ta upp. Han återupptog en fråga som en tidigare recipiend, Arvid Qvarnström, tagit upp då denne blev Kommendör och undrat vilka han nu skulle kunna kommendera. Rikards svar på denna fråga var ungefär så här: Vi kommenderar oss själva. Vi bör rikta det gyllene ögat mot oss själva för att inte falla för alltför stora förlustelser.

Rikard Kajland tacktalar för recipienderna.

Vid denna grad fanns gäster från både Jönköping och Göteborg. Tacktalet från dessa gäster blev ett bejublat tal av Per Orre från Göta Par Bricole. Hans tal på 23 rader, där varje rad avslutas med rim på ordet “fanns” och avslutas på rad 23 med rimmet “Alerskans” kan du läsa i sin helhet på en särskild sida.

Recipiender.

Ja se detta blev sannerligen en innehållsrik afton. Och som vanligt fanns det förstås ett antal inslag som föll under rubriken “ritualer”, som vi inte här kan avslöja av hänsyn till Bröder som ännu inte uppnått denna grad 4.

 

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Mats Attin, Stefan Leo och Staffan Nordström.

Fler bilder från detta kalas finns i vårt BildGalleri, som du når genom den inloggning du fått av Kansliet.