Söndagen den 25 januari visade sig vintern från sin bästa sida. Solljuset strålade ned mot staden i syd alltmedan bröderna med sina släktingar och vänner begav sig mot Siriuspalatset för att bevista uruppförandet av den Bacchanaliska Theater Academins Varieté. Förväntningarna var höga när portarna slogs upp exakt kl. 13:15 och stundom verkade det nästan som om man var på väg in till den största rock-konsert. Så stort var trycket. Väl inne i lokalen såg man hur de inblandade bröderna hade ansträngt sig å det yttersta för att logistiken skulle fungera.

P1000567-3Remmare

En bild från Varietén på Hallman (Christoffer Månsson) och Kexél (Richard Aspegrén)
i Skrubben n:o 4 på Tre Remmare i Gamla stan den 17 nov år 1774.

Kl. 14:00 var Bellmansalen full till sista plats och man kunde riktigt känna spänningen i salen när Teaterdirektören Krister Berggren äntrade scenen. För att förstå hur det var att leva i Stockholm på 1700-talet, berättade Krister inlevelsefullt om denna tid. Han berättade också om vårt sällskaps grundare Hallman, Kexél och Bellman och om hur de regelbundet träffades på krogen Tre Remmare som låg i Gamla Stan.

När spänningen nästan var alldeles olidlig startade så pjäsen som ursprungligen skrevs för ca 100 år sedan av signaturen ZLB i Vänersborg. Vissa stycken har tonsatts av vår alldeles egen Carl Hervelius. Först ut på scenen var Eric Sandberg som framförde ”Om magistraten i Tälje”. Därefter tog själva pjäsen vid. Christoffer Månsson (Hallman), Richard Aspegrén (Kexél) och Benny Ambohm (Bellman) gjorde sitt yttersta för att tolka de skeenden som låg till grund för vårt sällskaps bildande. Dessa bröder, i sällskap med några bröder från orkestern sjöng, spelade och talade som om de voro professionella. Efter den dryga halvtimmes långa föreställningen bjöds på ”bubbel” i baren. Brödrar och systrar minglade och man märkte att folk verkligen trivdes.

P1000577-LeifBengtsson

En av Sveriges bästa trumpetare Leif Bengtsson i ett av sina bejublade framföranden.

Den andra akten präglades av diverse upptåg. Vi fick uppleva talanger av alla de olika slag. Chomediorkestern, trollkarlen ”Danini the Magician (Dan Kirsch), svensktoppssångaren ”Tommy Glitter” (Tommy Lindell) och Leif Bengtssons trumpetspel med trädgårdsslang och tratt är bara några av de höjdpunkter som gladde publiken denna eftermiddag. När Benny Ambohm, slutligen efter inklapp, tillsammans med sin hustru Katarina och Comediorkestern  sjöng publiken med.

P1000583-CarlAhmbohm

Teaterdirektören Krister Berggren förklarar för Carl Ambohm
vad det är mamma Katarina och pappa Benny gör på scenen.

Det var nöjda åskådare som lämnade Siriuspalatset sent på eftermiddagen när solen fortfarande gjorde sitt bästa för att påminna oss om att våren snart är i annalkande. Medan vi äntrade bussar och bilar för att bege oss hemåt stannade många bröder och anhöriga kvar för att röja och göra i ordning efter en formidabel dag.

Tack till Er alla, även de som inte fick sitt namn med i artikeln!

Text: Johan Sundqvist
Bilder: Hanne Lundström