Deras evenemang har alltid trogna besökare. Det handlar om Seniorkommittén och deras ärtluncher, resor m. m. Och med tanke på antalet trogna besökare får vi nog konstatera att de lyckats bra!

På frågan om de är nöjda svarar de själva unisont: Vi är mycket nöjda! Vi har lyckats mycket bra!

Seniorkommittén startade 1999 med syftet att ordna ytterligare träffar utöver gradgivningarna, försöka göra lite resor till systerlogerna och annat.

En av grundtankarna är också att ge möjligheter för våra äldre bröder att komma ut och träffa andra.

Ärtluncherna, som arrangeras fyra gånger per år har 30-40 besökare varje gång. Från början var dessa luncher enbart till för Par Bricoles medlemmar. Numera får man även ta med sina damer eller bekanta.

När ärtluncherna startade var det mycket mer arbete för Seniorkommitténs ledamöter än idag. Då både handlade man ingredienserna dagen innan och började tidigt på morgnarna med att tillaga både soppan och pannkakorna med sylt och grädde. Efter flytten från St Nygatan är det Siriuspalatsets kockar som står för matlagningen. Menyn är dock densamma: Ärtsoppa med fläskkorv, rimmat kött, senap och mejram samt knäckebröd med ost. Till soppan kan man även köpa punsch. Till dessert: Pannkakor med sylt och vispgrädde samt kaffe.

En populär ingrediens som till kommit de senaste åren är att man även bjuder på intressanta föredrag vid ärtluncherna. Vilka som är på gång 2014 kan du läsa om på sista sidan. Referat från senaste ärtlunchens föredrag kan du se till höger på denna sidan.

Förr hade man även både vin-, whisky- och cognacsprovningar. Vi som inte var med på den tiden hade nog gärna sett att dessa återupptogs.

Resor har man ordnat till alla loger inom Par Bricole utom Sundsvall, och fler är på gång. Resorna är dock bara för seniorer (=över 65 år), medan ärtluncherna är för alla.

Framtiden då? På den frågan svarar kommitténs ledamöter, som består av Patrik Sande, ordförande samt ledamöterna Göran Hirdbo, Karl-Erik Holm och Arne Nyman (Du kan se dem alla på bilden här under):

– Vi gör det så ofta vi kan. Det betyder två luncher på våren, två på hösten och 1-2 resor per år.

Seniorkommittén

2014 års ärtluncher är redan inplanerade. De blir de här:

  • 27/3: Jackie Wahrgren berättar och visar bilder från sina resor under rubriken ”Ögonblicksbilder från fem världsdelar”.
  • 15/5: Carl-Erik Carlberg talar under rubriken ”Radiohistoria”.

/Christer Brynielsson