Vi var ca 20 personer, många bröder med sina kärestor, som lockats av Trivselkommitténs inbjudan till ett besök på MFF-museet inne på nya Malmö stadion, MFF:s fina hemmaplan, den 4 november.
Staffan Tapper visar upp en av många fina pokaler.
“Vi tänder stjärnor sedan 1910!”
Denna gång blev det ingen ärtsoppa med punsch, men jag tror ingen hann sakna det eftersom det visade sig att Staffan Tapper var en mycket trevlig och fängslande berättare.
Staffan blandade sin MFF-genomgång med sin egen och hans pappa Börje Tappers långa fotbollsliv. Förutom all fakta fick vi även höra massor med roliga historier och anekdoter från de många år som fotbollslaget Malmö Fotbolls Förening funnits och även vad Staffan och hans pappa varit med om.
Föredraget började med en uppvärmning, en film om de många olika höjdpunkter som varit i MFF:s historia. Därefter började Staffan gå runt med oss till de olika minnessakerna i museet. Vi fick höra hur det började 1910 på Malmö IP där de spelade, helt amatörmässigt, med hoplånade kläder som kunde vara av olika färger, ibland t.o.m. röda. ”Di Blåes” himmels-ljusblåa färger kom långt senare när de hade råd att köpa dem själva. Under dessa första år fick de även själva t.ex. lappa strumporna flera gånger och laga skor som gått sönder efter hårda matcher. Sidan om Malmö IP (bakom dagens Malmö Opera) fanns på den tiden både det café där de bildades 1910 och en dansbana som de besökte när det inte var matcher.
Flera gånger fick spelarna själva laga skor och strumpor…
Så här fortsatte de under många år, att vara ett lag med spelare ur arbetarklassen som spelade helt utan ersättning. Under många av dessa år (1937-1975) var även den legendariske Eric Persson ”Hövding” för laget och de fick många fina utmärkelser i form av totalt 23 guld (hittills) i allsvenskan och även en massa utländska segrar. Bl.a. spelade de 49 matcher i rad utan att förlora mellan 1949–1951.
Ca 1974 tog bankmannen Hans-Cavalli Björkman över efter Eric och då var det andra tider och pengar började komma in i fotbollen och till dess spelare. Många fotbollsproffs har fostrats i laget och den störste av dem alla är ju Zlatan som fanns på flera bilder och numera även som staty utanför. Men vi äldre som följt laget under många år kan ju räkna upp massor med andra duktiga spelare och även tränare. Vem minns inte t.ex. Bosse Larsson och Bob Houghton?
Gamla Malmö stadion, som byggdes till fotbolls-VM 1958, var deras hemmaplan under många år. 2009 invigdes den nya stadion alldeles bakom den gamla. Där inne finns också museet. Från början hette den nya stadion ”Swedbank Stadion”, men 2018 köpte MFF ut Swedbank och äger nu själva hela stadion. På denna nya stadion, som rymmer 21 000 åskådare, har de hittills skördat fem SM-guld, två Champions League-gruppspel och två Europa League-gruppspel. Staffan nämnde även att den 1 november 2016 höll påve Franciskus en katolsk mässa för 16 000 personer på Stadion. Han fick då även en visning i museet.
Det finns mycket, mycket mer att berätta från Staffans trevliga och intressanta guidning om detta stolta fotbollslag som gjort Malmö känt för mycket trevligare saker än vad som det annars mest skrivs om Malmö i media nu för tiden…
Sen bör man väl även nämna de har rivaler i denna stad, IFK Malmö, ”Di gule” eller ”Kanariefåglarna”. Men det får bli en annan gång som kanske Trivselkommittén inbjuder till ett föredrag om dem?
Text och bilder: Stefan Leo
Fler bilder från detta besök hos MFF hittar du på sidan “BildGalleri” under rubriken “Medlemssidor”.