Fredagskvällen den 14 september 2018 blev en kväll med fröjd för både öronen och magen. Vår Broder Leif Bengtsson började med att berätta om sitt liv i trumpeternas värld. Han är lärare på musikhögskolan i Malmö och har dessutom under många år spelat i otaliga orksterkonstellationer och bland annat turnerat världen runt med några av dessa.

Några av alla de trumpeter, som Leif Bengtsson hade med sig denna afton.

Leif Bengtsson.

Han hade med sig ett 15-tal vackra trumpeter i olika storlekar och former från 1600-talet och framåt. Vi fick dessutom höra hur alla dessa lät. Det var en trevlig blandning av fanfarer, klassiska stycken, evergreens och jazzsolon. Vi i publiken var alla hänförda över Leifs spelskicklighet och berättande. Vi fick även försöka gissa låtarnas namn på en del stycken och vem som blivit kända med dem. En intressant sak som Leif berättade var att tonen ”a” inte alltid varit 440 Hertz utan skiftat lite grand i frekvens under århundradena. Vi fick då också höra skillnaden om man har olika höjd på grundtonen.

Sirius-palatsets Bellmansal var välfylld.

Därefter begav vi oss ner i matsalen för att avnjuta en utsökt trerätters middag med passande vin, som Trivselkommittén komponerat ihop tillsammans med restaurangen. Toast Skagen på lax, fläskfilé med black and whitesås och äppelkaka med vaniljsås som avslutning.

Vi tackar Leif Bengtsson och Trivselkommittén för denna fina kväll!

Text: Stefan Leo
Foto: Bill Hansen

Se gärna bilderna i Bildgalleriet under ”Andra aktiviteter 2018”. Detta når du genom att logga in.