Trivselkommitténs evenemang den 2 november var en guidad visning i det på utsidan, oansenliga Teatermuseet på Kalendegatan i Malmö. Det enda som man ser utifrån är en liten smal skylt och ett par små skyltfönster.

Men när man väl kommer in, vilken upplevelse! I dessa ganska små lokaliteter trängs massor av teaterminnen från framför allt de tre stora teatrarna som funnits i Malmö, men även om de mest kända artisterna som framträtt där.

Malmö Teater, som låg där H&M ligger idag på Gustav Adolfs torg. Finns inte längre.
Malmö Stadsteater, som förut hette Hipp.
Malmö Opera, som förut hette Malmö Stadsteater.

Salongsbild från Malmö Teater på 1930-talet

Vår Ciceron tog med oss på en resa om Malmö-teatrarnas historia och om dess mest kända skådespelare och sångare som t.ex. Nils Poppe, Jan Malmsjö, Birgit Nilsson och Edvard Persson. Men just nu har de även en större utställning om Marianne Mörck och hennes långa liv inom showbiz. De har även en avdelning med bilder och annat för att hedra Malmös mest kände clown, Miko. Hans gamla positiv finns också där.

Ciceronen Lennart Isberg framför bilder från La Cage Aux Folles

Nils Poppe

Clownen Miko

Vi fick höra hur det gick till när de tre teatrarna byggdes och drevs och om de personer som betytt mycket för Malmös teaterliv. Inte minst om Oscar Winge, vars kombinerade skrivbord och piano finns bevarat här. De har även två fina modeller av Hipp och dagens Malmö Opera.

Flera anekdoter och historier om de kända skådespelarna fick oss att lyssna med andakt. Det var t.ex. förvånande att höra att Nils Poppes föräldrar lämnade honom som nyfödd till en änglamakerska, som turligt nog var snäll och istället sålde honom till ett barnlöst par.

De har även ett stort antal gamla affischer från gamla anrika Restaurang Kronprinsen där de flesta av dåtidens svenska och internationella artister uppträtt.

Men Marianne Mörcks utställning är det som tar mest plats just nu. Här finns foton, scenkläder, affischer, priser och utmärkelser som Marianne fått under sin långa karriär – som fortfarande pågår. En stor tavla som Johan Falkman målat, som visar Marianne som Glada Änkan, har den finaste platsen i utställningen.

Marianne Mörck

Vi tackar trivselkommittén för denna visning! Det var nog ingen som gick därifrån utan ha fått en upplevelse och ett uppfriskat minne om Malmös tidigare storhetstider inom nöjesvärlden. Och verksamheten pågår fortfarande på Hipp, Malmö Opera, Intiman, Verkstan, Palladium, Malmö Live, Nöjesteatern m.fl.!

Text och bilder: Stefan Leo

Fler bilder från besöket finns under rubriken Logga in under rubriken BildGalleri.