Trivselkommitténs arrangemang med en utfärd till Svaneholms Slott den 18 Maj blev en sådan succé enligt ordförande Karl-Erik Holm, att han är beredd att försöka ordna en liknande utfärd till samma slott någon gång i höst!

Bild från Slottets innergård, där Broder Peter Nilsson tog emot de 29 besökarna från Malmö PB.

– Det blev en fantastisk dag i underbar sommarvärme. Vi njöt både av slottet, vädret och vårt ciceron Peter Nilsson och hans berättarkonst, säger Karl-Erik.

Peter Nilsson på Slottstrappan.

– Alla sa sig vara otroligt nöjda och att de som missat denna utfärd hade gjort en otrolig miss. Detta blev ett av Trivselkommitténs verkliga höjdararrangemang.

30 personer, bröder och kärälskeliga, mötte upp och det tycker Karl-Erik är en lagom stor grupp för kunna hålla samman gruppen Peter Nilsson visade upp slottets 47 (!) rum från första till den fjärde våningen med en vind som hittades först på 1960-talet. Här bodde slottets pigor, fyra pigor i varje dubbelsäng…

Trots dessa förhållanden och trots att det på vinter bildades is på vindens innertak var det enligt föredragshållare Peter Nilssons som en miljonvinst jobba där.

Efter visningen serverades landgång med tillhörande dryck, öl eller vatten. Faktiskt i det som en gång var grevinnans vardagsrum (bilden ovan).

Malmö Par Bricole har faktiskt ett litet förflutet på slottet. Karl-Erik Holm berättar att, då han var Riddare-Intendent hade han för ca 20 år sedan varit med och ordnat en Grad 7 på slottet.

Svaneholms Slott

Svaneholms slott ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup i södra Skåne och erbjuder en intressant blandning av historia, kultur och natur. Slottet är en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar. Det uppfördes ca 1530 av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre.

Den mest kända ägaren var Rutger Macklean som revolutionerade det svenska jordbruket på 1700-talet. Slottet innehåller ett hembygdsmuseum som visar en bredd av både bonde- och högreståndssamhället i tidsenlig miljö. Det finns en rik skatt av allmogedräktsilver samt unik samling textilier. Här ordnas både fasta och tillfälliga utställningar och här finns en vacker slottsbutik.

Besökarna från Malmö Par Bricole njuter i den vackra parken runt Svaneholms slott.

Vill du veta mer kan du gå in och titta på slottets hemsida med adressen http://www.svaneholm.com/.

Foto: Karl-Erik Holm och Stefan Leo
Fler bilder från besöket kan du hitta i Kanslisystemets BildGalleri. Klicka på menyrubriken Logga in och logga in med ditt namn och lösenord, så hittar du det under rubriken BildGalleri.

Trivselkommitténs kommande arrangemang:

  • Nästa ev whiskyprovning den 28 sept med Jonas Malm
  • Ärtlunch den 2 nov ärtlunch och ett föredag med vår trumpetare Leif Bengtsson på temat “Musik i trumpet