Henrik Fahl avgår i februari som Styrande Kansler för Malmö Par Bricole. Det är ett ämbete som han haft sedan 2008, men han har arbetat heltid på PB:s kansli i drygt 12 år. Är i och med detta förmodligen den som kan PB bäst av alla bröder i Malmö.
Orsaken till att han avgår är att han vill gå vidare och jobba med nya saker. Som ett brev på posten har han nyligen fått anställning som ekonomiassistent på ett vitvaruföretag. Med sin dotter som chef (!). Hon är nämligen företagets ekonomiansvariga.

F.d.bankman
Detta borde passa Henrik mycket bra med hans bakgrund som bankman i först Skånska Banken, sedan Handelsbanken. De senaste 22 åren som bankrevisor, så han kan arbetsområdet ovanligt väl.


Gyllene handslag bäddade för PB
Henrik började på heltid i PB år 2000 efter att han i samband med banksammanslagning och rationaliseringar fått ett ”gyllene handslag” av sin arbetsgivare. 55 år gammal, men han fick behålla 85% av lönen fram till pensionen.

– Jag läste i Nouvelles att PB sökte en kanslist, så jag högg direkt och började arbeta med PB på heltid i stället.

Från 2008 har Henrik fungerat som Styrande Kansler.

– Det blev mycket mer jobb än tidigare, men också mycket roligare.

Var med om kanslisystemet
Bland de viktigaste sakerna som Henrik varit med och förändrat under sina år nämner han kanslisystemet, införandet av förskottsbetalning, flytt av gradgivningsdagar från onsdagar till fredagar och flytten av kansliet till Siriuspalatset.

– Kanslisystemet var det roligaste. Det gjorde att allt vårt arbete blev så mycket lättare med kalas, bordsplaceringar, gradgivningar, medaljer. Ja allt! Felprocenten har minskat otroligt mycket.

Några råd till sin efterföljare har han svårt att ge.

– Försök få bra kanslister, säger han.

Men vad det innebär är svårare. För att säga att dom ska vara som Henrik själv vill han ogärna säga. De måste i alla fall kunna disponera sin tid, kunna det mesta och tycka att det är trevligt att grotta ner sig i PB:s kansliproblematik.

Haft roligt
Roligt är precis vad Henrik tycker att det varit. Ja ska vi tro honom på hans ord har jobbet på kansliet varit något av orsaken till att han själv tyckt, att allt varit så kul.

– Man lär känna så många trevliga människor. I och med det blir det ännu trevligare. Bröderna uppskattar när man känner igen dem och vet vad de heter. Då blir dom ännu trevligare tillbaka…

Trots heltidsuppdrag flera fritidsaktiviteter
Man skulle kunna tro att heltidsuppdraget som Styrande Kansler mås-te ha inneburit att Henrik inte haft tid för så mycket mer än PB. Han säger det också själv i den här intervjun, att någon fritid utöver PB har han inte haft. Men när vi börjar diskutera fritidsaktiviteter,
kan jag inte låta bli att undra hur karln hinner med allt.

Det enda som fått stå tillbaka är golfspelandet. Men för övrigt har han haft fullt upp med massor av annat. Eller vad sägs om följande ”smörgåsbord”: Segling, Bridge, Gymnastik, Cykling!

Började segla vid 11 års ålder
Seglingen började han med redan vid 11 års ålder. Det intresset delar han dessutom både med sin hustru Barbro och sina två söner. Som minst blir det som i somras, en segling på fyra veckor till norra Tyskland. Tidigare deltog de även i seglingstävlingar varje vecka. Nu blir det mest som funktionärer vid tävlingarna.

På frågan vad som är tjusningen med att segla svarar Henrik: Vi + havet + vinden + en märklig frihet.

– Allra bäst är det då vädret är perfekt för segling, dvs vackert väder, 5-8 sekundmeters vind, ingen motvind eller för mycket sjö. En fantastisk segling var enligt Henrik en segling för ett par år sedan till och genom Göta Kanal.

– Vi klarade till och med skilsmässodiket genom slussarna, där det brukar bli vilda diskussioner inom många äktenskap…

Bridge
Bridge spelar Henrik minst en gång i veckan.

Gymnastik
Gymnastiken sker genom Gymnastikföreningen Klobben i Petriskolans gymnastiksal varje tisdag och fredag kl 07.08-07.40.

Det fjärde stora intresset är cykling. Och då pratar vi inte om att cykla till och från jobbet, vilket Henrik också gör i ur och skur, utan om verklig långfärdscykling på 27-växlade cyklar. Både Henrik och hustru Barbro har var sin, som nu vintertid står på deras balkong på Potatisåkern.

Cykel med 27 växlar
Det har blivit många långa cykelfärder, både från Malmö och söderut till Österrike, i Österrike, i Frankrike och från Österrike till Medelhavet.

Hemma i Österrike
Anledningen till att det blivit så mycket Österrike är att familjen hittade sin favoritpension i byn Maria Alm i närheten av Zell am See i Österrike. Det var 1983. Sedan dess har de återvänt varje år till Maria Alm, både på vintern och ofta även på sommaren.

– Det är som att komma hem, säger Henrik, som inte bara är duktig på tyska utan numer är nära vän med familjen som ägt hotellet.

I somras gjorde Henrik och hustru Barbro en cykeltur utmed Donau.

Nu till jul åker hela familjen Fahl med barn och barnbarn, sammanlagt 11 personer, till sitt favorithotell Schusterkrämer i Österrike

Vad ska du göra i PB efter tiden som Styrande kansler?

– Jag ska uppdatera personhistoriken i kanslisystemet.

/Christer Brynielsson, O.R-r.