Ett 30-tal personer slöt upp vid Trivselkommitténs Ärtlunch med föredrag om Hurtigruten torsdagen den 10 oktober.

Föredragshållarna Stefan Leo och Malou Hasselhuhn berättade i ett timslångt föredrag med 100-talet bilder om sin båtkryssning längs den norska kusten med båten Polarlys (=norska för Norrsken) på den klassiska Hurtigruten-sträckan Bergen-Kirkenes och tillbaka. (Se kartan här under!)

Karta som visar hela rutten från Bergen i Syd till Kirkenes i norr.

Båten Polarlys, som de åkte med.

De hade packat ned vinterkläder och böcker att läsa. Vinterkläderna kom väl till pass eftersom resan företogs tidig vår 2017, då det var snö, blåsigt och kallt på de norska fjordarna och dess bergstoppar. De hade tur med vädret men frös ändå, då de stod ute på däck och fotograferade och filmade de vackra naturvyerna.

Böckerna öppnades aldrig och TV:n, som fanns på rummet, öppnades heller aldrig. De hade fullt upp med att uppleva och fotografera (4.500 bilder på 12 dagar) och att äta av all den goda maten (frukost, lunch och en välsmakande 3-rätters middag på kvällarna).

Det gällde att ha varmt på sig…

– Maten var suverän, berättade de. Därför går alla som åker Hurtigruten upp i vikt. Så även vi. Maten var nästan halva resan!

Vackra naturscener fanns det gott om. Här morgonen vid Dag 2.

Orsaken till resan var Stefans 60-årsdag. Denna firade de på rätt dag den 31 mars, med att mirakulöst nog passera polcirkeln. Ett fint diplom visar att Stefan “döptes” vid Polcirkeln just på sin födelsedag med iskallt vatten med isbitar, som hälldes ner på ryggen innanför både skjorta och undertröja…

Ett “dop” med iskallt vatten och isbitar innanför kläderna…

Under den 12 dagar långa resan besökte de 25 hamnar på vägen från Bergen i söder till Kirkenes ända uppe vid ryska gränsen. På vägen tillbaka besökte de sammanlagt 31 hamnar.

Nordkap.

Under resan fick de uppleva det ena vackra natursceneriet efter det andra i fjord efter fjord. De besökte t.ex. Nordkap (Europas nordligaste fastland), Trondheim med Nidarosdomen och Nidelva och Kirkenes intill ryska gränsen.

Under färden var det inte bara den fantastiska naturen som var upplevelsen. Även om Stefan hävdar att han kunde stå ute på däck och fotografera hela tiden. Med frusna fingrar… De fick även uppleva utflykter som t.ex. att åka med hundspann, åka ut på havsörnssafari och ta ett frivilligt dopp i 2-gradigt vatten i Kirkenes (de fick ha stövlar på fötterna för att dessa inte skulle frysa fast efter doppet)…

Endast 2 grader i vattnet, men det skrämde inte vinterbaderskan Malou, som var i vattnet två(!) gånger.

Havsörn.

Husky-hund, hur snäll som helst.

Att de var nöjda med sin resa bevisar väl om inte annat det faktum att de funderar på att göra om resan, fast denna gång kanske under sommarhalvåret.

Hurtigruten är enligt norrmännen själva världens vackraste kryssning, men det är inte bara nöjeskryssning. Rutten har trafikerats sedan slutet av 1800-talet. De 12 fartygen som ingår i Hurtigrutens flotta är även last- och postfartyg. Och man transporterar även personer som ska färdas från en stad till en annan utmed kusten. Orsaken är att det går fortare att ta sig fram med fartygen än med andra transportsätt, som t.ex. bil.

Stefan och Malou betalade omkring 15.000 kr vardera för en 12 dagars kryssning i en utsides hytt med sjöutsikt och egen toalett. I priset ingick all mat (Frukost, lunch, middag) men ingen dryck.

Bilderna från resan är tagna av Stefan Leo och Malou Hasselhuhn själva. Bilden här under: Stefan i Hammerfest-T-shirt tillsammans med Malou.