Den Stora Revyn på Malmö Par Bricole lördag-söndag 21-22 maj blev en hjärtevarm, positiv helkväll, som vi som var där sent ska glömma. Här fanns nästan allt av PB-talang – allt från härliga sånger som lockade till allsång, till dråpliga sketcher, roliga historier, fantastiska trubadurframträdanden och senare vid middagen även en formidabelt uppfinningsrik tävlan i framförandet av medryckande snapsvisor.

StoraRevyn-4Nunnor-DSC00641

4 “Nunnor” från Göta som missförstått det där med nunnor…

IchSterbe-DSC07755

Götas version av “Ich sterbe”…

Så denna den allra första Stora Revyn inom PB blev sannerligen något som lockar till efterföljd, en föreställning och en företeelse som framöver snart borde omfatta hela det talangfulla PB-Sverige! Så vill i alla fall undertecknad sammanfatta urpremiären, som uppfördes på Malmö Par Bricoles Siriuspalats lördagskvällen den 21 maj (och fortsatte med en matinéföreställning under söndagen).

Tanken med evenemanget var enligt inbjudan att öka förbrödringen och vänskapen mellan Par Bricoles loger. På samma gång ger detta Par Bricole en chans att visa upp all den talang och glädje, som finns inom vårt bricolistiska sällskap. Detta fick de deltagande Bröderna från Göta, Stockholm och Malmö denna gång verkligen en chans att visa upp.

Resultatet som arrangörerna sammanfattade efteråt det var: Succé! Stor framgång! (Även om inte hela PB-Sverige denna första gång hade möjlighet att delta.)

 

Trubadur-DSC07867Götas trubadur Christoffer Lindahl

Lördagskvällen var uppdelad i två delar, först en revyföreställning på ca 1,5 timme, därefter en efterföljande middag på drygt två timmar. Och skam till sägandes var middagen nästan en minst lika bra föreställning som själva revyn. De som inte var med på middagen missade därför mycken glädje och många fina skratt. Ja man kan nästan säga att de missade Revy nr 2, där artisterna verkligen bjöd på sig själva i en spontan show och familjefest om man så vill. Det kan kanske vara något att tänka på inför framtiden, att en efterföljande middag med alla artister kan bli till ett extra gott pålägg på en fin revyföreställning.

Totalt 84 personer kom till Stora Revyns föreställning på lördagen, som inleddes med att Malmö PB:s ComediOrkester sjungande presenterade “En revy, en stor revy…”.

Som nummer två kom fyra “Nunnor” från Göta in på scenen. De hade missförstått eller hört fel på ordet “Nummer-revy” och trott att det betydde nunnor… Härefter framfördes en akt “förbehållet de stora operascenerna”, en uppvisning i konsten att dö på 45 minuter. Götas Göran Roempke framförde  ett lysande “Ich sterbe”, som även om det av naturliga skäl var och skulle vara, långdraget förkortades till ca 5 minuter. Givetvis levde operadivan, som manuset föreskrev, upp igen ett antal gånger…

Göta PB bidrog även med en sketch med en spårvagnschaufför som spelade ukulele samtidigt som han sjungandes berättade om “Hon och jag som bara ses 12 minuter varje dag”.

Malmös trollerikonstnär Dan Kirsch “trollade bort” en publikdams vigselring!? Till publikens applåder, som inte hörsammade trollerikonstnärens uppmaning att vänta med applåderna till dess att man kom hem. Malmös Lars Idoff trollade nästan bort oss med att festligt läsa restaurangannonser i ett nummer av tidningen Metro, och Malmös trubadur Erik Sandberg fick oss alla att stämma upp i en allsång om vår “ljuvliga ungdom”.

Moderlogens Bröder var mycket aktuella med en “nyhetsuppläsning” där de gisslade politiker, svenska kyrkan och diverse andra företeelser . Envåldshärskaren Mugabe fick t.ex. dela beskrivning med SJ: “Man avgår inte i tid!”. Och en del svenska politiker fick, om de varit där, höra att de tycker att det är “häftigt att betala skatt, men ännu häftigare när någon annan gör det”…

Nyhetsupplasare-DSC07789

Gisslande nyhetsuppläsare från Moderlogen

Kvällens stora skrattnummer blev två nummer från Göta, ett med tre PB-are i medaljbehängdn frackar, som hjälpte varandra på en pissoar att tända och röka en cigarett, samtidigt som de utförde sina behov… Ingenting hände i verkligheten, men scenförhänget och fantasin fick oss i publiken att inbilla oss både det ena och det andra bakom. Ett annat nummer handlade om en soldat i gammal vadmalsuniform som hade problem med att han hela tiden ställdes inför två val. Det första var om han skulle bli soldat eller malaj. Det andra var om han valde att bli soldat och därefter om han ställde sig i första ledet och blev skjuten och begravd i en massgrav. Då var frågan om han skulle hamna överst eller underst i massgraven och vad gravens innehåll skulle komma att användas till…

Pissoar-DSC07860

Bröder som hjälper varandra på pissoar…

Soldat-DSC07874

Soldat med bekymmer. Vad ska man välja när man hela tiden har två val?

Moderlogens Peter J Lind bidrog med något som vi uppfattade som en sorts diskrimineringsombudsman-rapp, där den framförande brodern hela tiden kände sig väldigt “kränkt”!?… Han uppmanade även publiken att göra detsamma. Och kom vi inte själva på vad vi ville känna oss kränkta för, så presenterade han en hel lista på sådant som vi kunde/borde känna oss kränkta för…

Rapp-DSC07892

Peter J Lind 

Gota-snaps-DSC07947

Snapsvissångare

Stora Revyn innehöll ett flertal härliga nummer. Malmö PB:s Theaters Ordförande Jan Hultgren kunde därför efter den 1,5 timma långa föreställningen säga till publiken:

“Så här härligt har vi det för jämnan i Bacchanaliska Theatern, så det är bara att ansluta sig!”.

StoraRevyn-Avslutning-DSC00678

ComedieOrkesterns avslutningsnummer i matsalen

2Teaterdir-DSC07971Två nöjda TheaterDirekteurer: Götas Tomas Andreasson och Malmö Krister Berggren

Text: Christer Brynielsson
Bilder: Bill Hansen och Christer Brynielsson