Trivselkommitténs arrangemang “Solens Mat” med den tidigare TV-producenten Bo Hagström lockade rekordpublik till Sirius-palatset fredagen den 26 april. 90 personer hade lockats av programmet. Och inte bara lockats. Vi som var där njöt i fulla drag av denna aftons begivenhet.

Bellmansalen var fylld av “Solens mat”-fans.

Efter föredraget blev det en 3-rätters Italiensk måltid i Sirius stora matsal. Antipasto till förrätt, Saltimbocca till varmrätt och Tiramisu till dessert.

Antipasto till förrätt.

Innan dess hade den förre TV-producenten i sitt entimmeslånga föredrag fått den stora publiken att både tjusas av hans entusiasm för riktig hantverksmässigt gjord italiensk mat, och lockats till ett flertal härliga skratt efter underbara historier om Italien och italiensk matkultur. Eller det som Bo Hagström kallade för “en av livets väsentligheter – mat”.

Bo Hagström har arbetat 20 år på SvT. Det som han tyckte var roligast handlade alltid om mat. Han producerade också ett flertal program med anknytning till detta ämne. Inte bara “Solens mat” utan även “Aspegren mitt i maten”. “Solens mat” gjordes i sex säsonger och första säsongen sändes 2002.

Om orsakerna till programmets stora  popularitet sade han:

– Mat är upplevelser, passioner och njutning och en stor del av vår identitet. Men det var nog inte hela sanningen. Programledarens entusiasm och kunnighet var nog också starkt bidragande. Tror undertecknad.

Han berättade att normalt brukar det krävas en personalstyrka på 5-6 personer för att göra ett sådant program för TV. Bo tyckte dock att det skulle förstöra stämningen med så mycket folk, så det blev bara han själv och en fotograf. Men det räckte för att skapa den succé som programmet blev.

Efter programmet har Bo Hagström skrivit åtskilliga kokböcker med anknytning till serien. Ja han har till och med givit ut en CD-skiva med musiken från programmen, där det även ingick recept på italiensk plockmat. Den skivan sålde så bra att den låg på 2:a plats på försäljningslistor det året då den gavs ut. Och en av kokböckerna “Solens Hälsa” blev till och med så hyllad att den tilldelades pris som världens bästa kokbok det år då den gavs ut. Flera av hans kokböcker är idag slutsålda på förlagen.

När TV-programmet “Solens mat” startade 2002 ville Bo Hagström att det skulle handla om genuin traditionell italiensk mat.

– Jag ville visa upp den matkultur som för dessa människor på italienska landsbygden är lika viktig som musik och konst. Om mattraditioner som de vill bevara till nästa generation med samma smaker som deras mormor lärt dem.

Han berättade bland annat om ett besök i en liten by i bergen där han handlade en bit ost (bilden ovan) av en liten gumma. Gumman hade bara en ko, men gjorde själv sin ost.

– Ett helt livs kärlek fanns nedknådad i denna ost.

Han upprördes över att en sådan fantastisk hemlagad ost kan vara billigare i affärerna är ett par Armani-kalsonger, som tillverkats i ett låglöneland.

En vinbonde som Hagström träffade hade “ett slott som var ett skjul av korrugerad plåt”. Han serverade färska sardiner, som var marinerade i havssalt och som grillades, på ett oljefat som var omgjort till en enkel grill. Det smakade fantastiskt . Till detta serverade bonden sitt egna vin. Det var inte världens bästa, men här citerade Bo Hagström Italiens störste vinexpert, som har sagt att “bondens sämsta vin är alltid bättre än industrins bästa”.

Idag arbetar Bo Hagström med att tillsammans med resebolaget Scandorama sätta samman resor till Solen mat-bygder i Italien.

Benny Ambohm, Kristina Löfstedt och Katarina Ambohm.

Middagen avslutades med att en trio med Benny Ambohm, (sång och gitarr), Katarina Ambohm (fiol) och Kristina Löfstedt (cello och sång) framförde ett antal bejublade italienska sånger. Bland annat “O Sole Mio” och “Nessun Dorma”.

– Vilken underbart härlig kväll vi haft, sade Styrande Mästaren Bo Alerskans i sitt tacktal till Trivselkommittén då middagen avslutades.

Trivselkommitténs ordförande Karl-Erik Holm och Bo Hagström.

I Malmö PB:s Trivselkommitté finns förutom ordföranden Karl-Erik Holm, Lars-Erik Peterson, Arne Nyman, Thomas Påhlsson och Kenneth Parnefjord.

/Text: Christer Brynielsson
Bilder: Anders Andersson, Bill Hansen och Stefan Leo.