Ulf Söderqvist, svensk mästare i Snapsviseskrivandets konst, orsakade inte bara rekordstort antal gäster för Par Bricoles Seniorkommittés ärtluncher. Försäljningen av hans nya bok “Nyskrivna snapsvisor i världsklass” vållade också kö efteråt.

Snapsvisekung-DSC00466

Ulf Söderqvist (bilden), som till vardags är brevbärare eller “postare”, som han själv säger, började skriva snapsvisor efter ett TV-program år 2001, då man utnämnde en svensk mästare i snapsvisor.

Ulf hade alltid tyckt att snapsvisor är roligt. Det hade han lärt på sin fars fester. Efter TV-programmet tänkte han att det kunde vara kul att själv försöka tävla i att skriva snapsvisor.

Idag har han varit med i ett flertal svenska snapsvisefinaler och landskamper i snapsvisor. Han blev svensk mästare år 2012. Samma år blev han världsmästare i lag och hans visa “Börsras” utsågs  till publikens favorit i VM som avgjordes det året i Helsingfors.

Han säger att det inte går att tjäna pengar på snapsvisor, men har ändå varit med och givit ut en snapsvisebok på ICA:s bokförslag – “De 199 bästa svenska snapsvisorna”, en LP-skiva med Michael Neuman – “Nordiska dryckesvisor” till förmån för Prostatacaner, samt i år en ny bok på Recito Förlag – “Nyskrivna snapsvisor i världsklass”.

Ulf Söderqvist berättade vid ärtlunchens föredrag den 13 november att idéerna till snapsvisorna kan komma när som helst, t.ex. under en brevbärarrunda. Det har också hänt mer än en gång att han fått sjunga upp en av sina snapsvisor för kunder i en trappa under sin postgång.

I Ulfs nya bok finns 112 nyskrivna snapsvisor. Här finns inga snuskiga visor. Ulf vill vara seriös och betonar även vikten av att handskas seriöst med de ädla dryckerna. Hellre sjunga än supa, säger han.

Snapsvisan, som gav honom SM-guld 2012, “Börsras” löd så här (Melodi:Trollkarlen från Indialand):

“När börsen har rasat får många panik
för borta är drömmen att bli ack så rik.
Men nubben står stadig som ingenting hänt
för den ligger alltid kring 40 procent.”