Skottland och dess historia med föredrag av vår Broder Anders Andersson drog rekordstor publik till Ärtsoppelunchen torsdagen den 1 november, i Siriuspalatsets lokaler. Ett 50-tal bröder med kärälskeliga hade samlats för att njuta av både föredrag och mat.
Det var knappt att publiken fick plats i lokalen i Sirius-palatset.
Kön ringlade lång, då det var dags att ta för sig av ärtsoppan.
Efter ärtsoppan vankades det pannkakor med sylt och grädde.
– Så många har vi inte lyckats samla tidigare till en ärtsoppelunch, kommenterade Karl-Erik Holm, som är Trivselkommitténs ordförande. Föredragshållaren Anders Andersson bad klädsamt om ursäkt för att han dragit en så stor publik.
Förutom den välsmakande ärtlunchen med tillbehör och efterkommande pannkaksbuffé med sylt och grädde, blev det ett föredrag som inte bara innehöll Skottlands historia utan även en lärorik och medryckande reseskildring.
Anders Andersson och hans hustru Yvonne har rest till Skottland ett flertal gånger sedan de första gången kom dit år 2013. Framför allt är det Skottland norr om de stora välkända städerna Edinburgh och Glasgow, som kommit att intressera dem.
Anders är en passionerad flugfiskare och sådana fiskevatten finns det gott om i norra Skottland. Anders visade också med ett flertal bilder att det också finns en mycket vacker natur, god och välsmakande mat, massor med sevärdheter, trevliga människor och många av sevärdheterna har anknytning till våra nordiska länder.
Anders ville slå hål på den traditionella bilden av Skottland, bestående av ett besök i storstaden Edinburgh och sedan inte mer. Han visade upp en annan bild med mängder med vackra naturbilder ackompanjerade av skotsk musik. Föredraget kom också att handla mycket om “Clans, Tartans and Pipers” eller med andra ord “Klaner, skotskrutiga tyge/kiltar och säckpipeblåsare”.
Han visade bland annat på fornfynd från så långt tillbaka som till bronsåldern. Och han berättade om klaner som i rakt nedstigande led är släkt med norska vikingakungar och om hur norrmän och vikingar tidigt började befolka Skottland. Han berättade också om klansystemets kollaps i samband med det klassiska slaget vid Culloden 1746.
När det gäller de skotskrutiga tygerna finns det, berättade Anders, en särskild klädkod. Ett klanmönster kan ha tre olika varianter, “Ancient”, “Hunting” och “Modern”. Gud nåde den som kommer i en kilt i ett huntingmönster, då det är fest!
Han drog också dråpliga historier om säckpipeblåsarna som alltid gick först och spelade i fältslag. Somliga andra nationer ansåg därmed att skottarna inte var kloka eftersom på detta sättet avslöjade var de befann sig.
För att flugfiska i Skottland måste man köpa fiskekort. Maten och hotellen är enligt Broder Anders smakfulla och vackra. Här visade även bilder från ett flertal vackra slott, t.ex. slottet Cawdor, som är slottet där Shakespeares “Macbeth” utspelar sig. Eller det pampiga Donrobin Castle med 189 rum. Eller Inverny Castle, som är slottet där Downtown Abbey spelades in.
Skotsk Malt-Whisky ordade Anders inte så mycket om. Bara att den i hans tycke bästa görs av destilleriet Brora. Men den går knappt att få tag på för en billig penning på svenska Systembolaget. De Brora som finns i Systembolagets katalog är 34 år resp 38 år och kostar 14.999 kr eller 17.402 kr för 700 ml!
Det bästa sättet att ta sig till denna vackra och intressanta del av Skottland är enligt Anders med flyg från Köpenhamn till Aberdeen. Då kommer man direkt upp i norr.
Efter väl förrättat värv blev det någon sorts fluidum väl inslaget i silvrig påse, som tack från Trivselkommitténs ordförande Karl-Erik Holm.
/Text och bilder: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör