Antalet deltagande Bröder vid 2019 års 3:e Grad i Malmö Par Bricole den 6 september blev snudd på rekordstort – 172 Bröder från både Malmö PB, Göta PB, Jönköping PB och Moderlogen.

Tillsammans med den alltid så populära Sileni-operan blev kvällen i Sirius-palatset ett särdeles fint sång- och musik-kalas med en kör på sammanlagt 53 sångare, varav 27 var tillresta från Göta i Göteborg. Kvällens Ordförande Lars Löfberg betygsatte till och med kvällen som magisk.

Redan innan middagen började var det Bröder som lockades till dans av Götas körövningar.

De båda Körernas chorchefer tävlade sedan om att dirigera de 53 sångarna till än högre höjder.

Stämningen var hela tiden på topp – Här Malmö PB:s chorchef HP Frank längsta till vänster.

Sileni-operan av Malmö PB:s egen Carl Hervelius bjöd i år på flera nyheter. Framför allt fick vi se och höra en helt ny ensemble.

Den nya ensemblen bestod av drabanterna Alvin Paul, Lehman Benson och Thomas Påhlsson. Barbara spelades av Stefan Adregård (som tidigare alltid spelat Domaren). Gardessergant var Olof H Christensen. Domaren: Johan Sundqvist (Ordförande i Kören). Åklagaren: Teaterdirektören själv Benny Ambohm och försvarsadvokaten: Rickard Elmqvist (en roll som tidigare spelats av Bjarne Bülow). Silenus spelades av Christoffer Månsson (som tidigare spelat åklagaren).

Resultatet var som vanligt – mycket underhållande och bra.

Henrik Ullstad som Donald Trump.

Theatern bidrog även med ett Störande Moment, som utfördes av Henrik Ullstad och Lars Winther Hansen. Det handlade om USA:s president Donald Trump och hans ”erbjudande” till Danmarks statsminister att köpa Grönland. Då statsministern sa nej till ”erbjudandet” vände sig Trump till den danska drottningen, som också sa nej. Sketchen avslutades med att Trump ringde ett nytt telefonsamtal: Hello Vladimir. I just spoke to the very talented queen of Denmark. Tremendous success! As I say, grab them by the Greenland…

Arbetsgradernas Ordförande Lars Löfberg (Bilden ovan) sa i sin inbjudan till denna grad:

Det är min sorgliga plikt att meddela att sommaren går mot sitt slut! Det enda som återstår är ruskväder och mörker. Ett mörker som endast kan betvingas med ordentliga doser bacchanaliskt ljus. Naturligtvis längtar du, min Bror, under dylika omständigheter och sådana framtidsutsikter, alldeles förfärligt efter att spendera en eller annan kväll i glada Bröders sällskap. 

Som av en händelse, yppar sig ett förnämligt tillfälle redan vid den III:e graden.

Tillsammans med Styrande ska vi döma och bedöma våra recipiender under Sileni död. Tillsammans avnjuter vi under måltidskalaset, en välkomponerad och samstämd meny (S.O.S med 3 sorters sill och tillbehör följt av Kryddig oxfärsbiff med Café de Parissmör och klyftpotatis och till detta ett välbalanserat och noga utvalt vin). Allt detta inmundigas under muntra och glada sånger och tillrop. Så min Bror, fortsatte han i sin inbjudan, var med och upplev ännu en strålande föreställning av talanger, förskräckta recipiender och framför allt, umgås med glada Bröder under muntra former.”

Vilket det också blev – med råge!

Snapsvisorna har väl aldrig (?) varit så många och så lysande. De två körerna, Malmös med 26 sångare och Götas med 27 ditresta sångare tävlade om vem som kunde sjunga högst och bäst. De nöjda leendena spred sig i den fullsatta matsalen. Det var en fröjd att få vara där, delta och se och lyssna!

I talet till de 12 receipienderna vid middagen gav Ordförande Löfberg bl.a. följande visdomsord :

“Ni har idag tagit ytterligare ett stort steg i er vandring i vingården, samt vunnit högre insikter uti våra hemligheter. Ni befinner Er i en bricolistisk resa utan att ännu riktigt förstå vad ni hitintills har varit med om. Men hav förtröstan. I er fortsatta vandring kommer ni snart att förstå mer  – utan att för den skull förstå allt.

Precis som vi inom Bricoleriet  får upptäcka och uppleva nya saker vid varje ny grad, så är det i naturen. Varje årstid för med sig nya saker. Jag själv njuter av varje årstid och tänker samtidigt på varje årstid som en grad.

Och precis där är vi nu, vid den tredje graden. Nu när hösten nalkas med allt det klara och krispiga som ligger i luften.

Idag och här vid tredje graden ska ni nu njuta av vad denna grad för med sig. Fjärde graden kommer vad det lider. Njut, av vad var grad för med sig. Njut, av var stund som ni får uppleva i Bröders sällskap. Njut, av de nya bekantskaper som ni får inom Bricoleriet.”    

Recipiendernas tacktalare Peter Nilsson.   

Recipiendernas tacktalare Peter Nilsson gjorde även han mycket bra ifrån sig. Han citerade bland annat Martin Luther Kings tal från 1963, det berömda talet då King sa ” I have a dream”. Från denna formidabla talare övergick Peter Nilsson till att citera Birgit Friggesbos tal där hon hon bad publiken vid ett möte i Stockholm att sjunga ”We shall overcome”. Peter Nilsson menade att han och hans medrecipiender på samma sätt har en dröm att stiga i graderna och att de bestämt sig för att ”overcome” i Malmö PB genom att lyssna på ”äldre, fina och torstige herrar”. Att få bli upphöjd till den Tredje Graden på sin födelsedag tyckte han var den bästa födelsedagspresent han någonsin fått.

De tolv recipienderna samlade på en bild. I bokstavsordning: Håkan Almgren, Andreas Cajander, Rickard Dahlberg, Zacharias Enochsson, Anders Jansson, Rikard Källström, Jakob Lindholm, Haukur Magnusson, Tobias Mörtlund, Michael Nevrin, Peter Nilsson och Bo Thunell. Bild: Stefan Leo.

Ännu en bild på recipienderna med deras tacktalare Peter Nilsson längts till höger.

/Text: Ordens-Redaktör Christer Brynielsson
Våra fotografer denna kväll: Stefan Leo, Staffan Nordström, Bill Hansen, Christer Brynielsson och Robert Reis.

Fler bilder tagna av våra Ordens-Fotografer hittar du på vårt BildGalleri. Klicka på Medlemssidor/BildGalleri överst på sidan så hittar du dem.