Det blev rekordmånga recipiender vid Malmö PB:s firande av Grad II den 29 januari. Hela 30 Bröder blev upphöjda till den Andra Graden.

Året 2015 var redan det lite av ett rekord när det gällde antalet nya i Första Graden. Därför var det måhända helt följdriktigt att det blev så många som upphöjdes till Grad II. Ändå väldigt glädjande.

Ämbetsmännen denna afton gjorde en strong insats som klarade av att ta emot och upphöja så många nya Andragradare. Denna afton var Sirius-palatsets Bellmansal nästan för liten.

Recipr-DSC_0468

Recipienderna under Ordförandens tal till dem.

144 Bröder hade totalt mött upp. Av dessa fanns både Malmö-bröder och tillresta Bröder från Moderlogen i Stockholm och även en Broder från Sundsvall i norr.

På grund av det ovanligt stora antalet nya Grad II blev det en ovanligt sen start på middagskalaset. Middagen började först klockan 21.15. Trots det höll kvällens Ordförande Lars Löfberg och kvällens CeremoniMästare Rolf Perleij tiden väl så att sammankomsten kunde avslutas strax efter 23.30.

RolfPerleij-DSC_0452

Kvällens Ceremoni Mästare Rolf Perleij.

Middagen inleddes med att Theaterns Benny Ambohm genomförde ett Störande moment som helt enkelt bestod i att han utklädd till den Återuppståndne Silenius meddelade recipienderna att det inte blir lika roligt nästa gång… Vad han menade med det, fick publiken inte veta.

Men roligt var det verkligen denna kväll. Det svarade bland annat Ämbetsmännen inklusive CeremoniMästaren och de 30 recipienderna för. Men även vissångaren och Ordens-Trubadur Jan Ek bidrog till detta, då han under middagen framförde en fin Bellman-epistel “Käraste Bröder,” samt en irländsk folkmelodi, “Ett sista glas”, som gjorts känd av Sven-Bertil Taube.

JanEk-IMG_2430

Ordens-Trubadur Jan Ek.

Ordföranden sa i sitt tal till recipienderna att små signaler visar att våren börjat och att detta innebär att vi fått skymta lite av livets behag. Precis så, menade han att också Par Bricole är.

– För varje grad öppnas en ny dörr… Ni har i afton nått Grad II med bravur och galans. Även ni kommer att finna det ljus och den värme som finns i Par Bricole.

Ordf-DSC_0486

Ordföranden Lars Löfberg talar till recipienderna.

Recipiendernas tacktalare Jimmy Deros inledde sitt tal med att säga att det skulle vara som en bikini – kort, men täcka det väsentliga. Han riktade ett tack till alla som gjort denna dag möjlig och hoppades att han och hans recipiendkamrater “vid 3:e graden ej ska bli snuvade på en släng av sleven”.

– Vi recipiender årgång 2016 är fostrade att ta skeden dit man kommer, sa han innan han uppmanade sina medrecipiender att tillsammans göra Andra gradens tecken.

JimmyD-DSC_0483

Recipiendernas tacktalare Jimmy Deros.

Ordföranden avslutade kvällens gradkalas med att vända sig till samtliga 144 närvarande och säga:

– Ni är alla talanger, måhända har vi olika talanger, men en talang har vi alla gemensamt – den bricolistiska talangen. Värme, glädje och gemenskap kännetecknar oss PB-Bröder.

Malmö PB:s nya Andragradare är (gruppbild här under): Ingemar Axberg, Bengt Berg, Mikael Borgström, Gustav Carlberg, Jimmy Deros, Fredrik Ekberg, Alf Hedetoft, Fredrik Håkansson, Rune Jansson, Oskar Johnson, Jan-Axel Jönsson, Patrik Jörnklev, Kent Karlsson, Kjell Arne Landgren, Morina Shalp, Karl Nilsson, Peter Nilsson, Emil Nordlindh, Mats Ohlsson, Jonas Pölsa, Jimmy Serler, Thomas Sjöstrand, Christoffer Sundqvist, Leif Svalström, Christian Svensson Olsman, Lars Trägen, Andreas Werngren, Peter von Wachenfelt och Per Åkesson. Från Moderlogen upphöjdes även Fredrik Bendz till den Andra graden. Han är för övrigt son till en av Malmö PB:s Bröder, Lennart Bendz.

allamed

Text: Christer Brynielsson
Bilder: Jonas Malm

Här är fler bilder från 2:a gradens kalas i Malmö:

2Singers-DSC_0406

Sångarbröder som har trevligt.

Ambetsmen-DSC_0460

Ämbetsmän.

2SvartaKorsare-DSC_0415

Niels Simonsen och Johan Rydelius.

2Singers-DSC_0448

Ytterligare två Sångarbröder, Gösta Hallström och Carl-Eric Carlberg.