149 Bröder deltog vid Malmö Par Bricoles Grad IV i Siriuspalatset fredagen den 15 april. Det är rekord vid en fjärde grad i Malmö enligt kvällens Ordförande Mikael Risén.

21 av deltagarna var gäster från andra loger. Av dessa kom 17 från systerlogen Göta i Göteborg, tre från Jönköping Par Bricole och en från Moderlogen i Stockholm.

25Recipiender-DSC00591

Kvällens 25 recipiender samlade på en bild. De är Bengt Berg, Rune Jansson, Jan-Axel Jönsson, Kent Karlsson, Kjell-Arne Landgren, Leif Svalström, Peter von Wachenfelt, Per Åkesson, Mats Attin, Olle Hammar, Lars Holmström, Fredrik Holst, Hans J:son Green, Henrik Jangvall, Stefan Johansson, Daniel Kjellberg, Paul Lundkvist, Gustav Nord, Urban Rosengren, Johan Smedbeg, Oskar Svenburg, Kermith Svensson, Lars Urbom, Arne Waldehov och Anders Wramnell.

Måltiden, som presenterades av providören Ken Ceder, bestod denna afton av  Skaldjursterrin på salladsbädd och dillsås följt av Lammfärsbiffar med örtagårdsås och stekt potatis. Till detta serverades ett välbalanserat och noga utvalt vin.

Middagen inleddes dock med ett Störande Moment där Theaterns Christer Jacobsson plötsligt förvirrat kom in och skrek efter sin kamrat. Efter att ha sprungit runt i lokalen och letat till och med under borden fann han honom äntligen. Kamraten hade en flaska vin under armen…

Eftersom nio av de göteborgska gästerna var från Götas Bacchanaliska Kör, klingade både Snaps- och vinsånger denna kväll extra mäktigt.Det kändes också som att det sjöngs extra många sånger denna kväll. Göteborgsbröderna stämde till och med upp i en egen version av den välkända Göteborgsvisan “Knö dej in…” vid gästernas tacktal.

Under kvällen presenterades den av Malmö PB inspelade skivan med Carl Hervelius musik för Par Bricole. Skivan färdigställdes i samband med Carl Hervelius 90-årsdag i januari-februari i år – med Carl själv vid dirigentpinnen.

Styrande Mästaren Patric Jakobsson fick de 149 personerna att delta i en extra hyllning till kompositören genom att stämma upp i en av de mest sjungna hyllningsvisorna på engelska, “For He´s A Jolly Good Fellow”.

Carl själv tackade för uppmärksamheten med ett tacktal, där han han berättade att han kände det som att tiden från skivinspelningen har varit som en enda stor gratulation, där han upplevt “oändlig vänskap, kamratskap och glädje”.

– Jag har varit med i PB sedan 1956, då är det roligt att se hur fint det har vuxit och utvecklats. Tack till alla som ställde upp vid inspelningen och tack för kvällens hyllning! Detta har verkligen gått till mitt hjärta och är för mig beviset på sann vänskap och broderlighet, sa han.

Vid slutet av middagen talade Ordföranden Mikael Risén till de 25 recipienderna:

– Trots att det inte funnits några stora plakat med bilder på er när ni vara fem år, eller banderoller med era namn eller en massa släktingar som hurrat, så har det varit en examensdag för er, sa han.  Detta är sista arbetsgraden.

– Vad händer sedan, undrade han. Jo det är upp till er. Nu finns både utmaningar och möjligheter. Mitt råd är att ni tar kontakt med någon av talanggrupperna eller börjar som ämbetsmän. Det finns alltid en öppen dörr för att få ut mer av sitt medlemskap inom bricoleriet.

Gästernas tacktal hölls av Lars Persson från Göta. Han menade att det varit en ära att få komma och att graden blivit fantastiskt väl genomförd. Han berömde också både kören, orkestern och theatern och avslutade tillsammans med övriga göteborgsbröder med att stämma upp i Göteborgsvisan “Knö dej in”.

Recipiendernas Urban Rosengren (bilden nedan) utbringade sitt eget och de övriga 24 recipiendernas tack.

UrbanRosengren-DSC00593

Recipiendernas tacktalare denna kväll, Urban Rosengren.

– Vi har blivit lite mer seende än tidigare, tyckte han men det där med “tystlåtenhet” som står för en av uddarna i stjärnan i deras nya gradband, hade han inte hört så mycket av under kvällen och det där med “måttfullhet” poängsatts han med ett “njae”. “Vänskap” en annan av betydelserna i stjärnans sju uddar hade han dock känt väl av.

Kvällen, som för de flesta påbörjats strax före 18, avslutades av Ordföranden Mikael Risén och Ceremonimästaren Jonas Malm vid 24-tiden.

Text: Christer Brynielsson
Bilder: Bill Hansen

Fler bilder på vårt interna bildgalleri!