Totalt blev vi 150 personer vid Malmö PB:s Grad IV den 7 april i år, av dessa var 23 gäster från Stockholm, Göteborg, Jönköping och Vänersborg och 24 recipiender. Det var knökfullt i matsalen. Och ändå hade man fått säga nej till fler som velat vara med, med andra ord fått ge beskedet att det var “fullsatt!” vid denna den 4:e Durchseende Graden.

Gruppfoto på samtliga 24 nya Grad IV.

Extra störigt Störande moment

Middagen efter själva gradgivningen inleddes med ett störande momentet som var extra störigt – få begrep nog vad det handlade om. Theaterns Anders Anderson presenterade två stycken “Boris” med svårbegripliga ryska efternamn. Den ene (Lars Johnsson) påstods ha gett stämgaffeln ett ansikte och den andre Boris (Lars Idoff) iförd en brun rysk militäruniform skanderade en sång av något slag… Enligt texten handlade det om en daggmask, som hette Pelle-Jönns, som  var rädd för både skator och höns…

Bild från kvällens Störande Moment.

Bacchanaliska musiken framförde en Konsertvals av Malmö PB:s egen Gunnar Jansson

Avtackning blev en överraskning

Efter varmrätten väntade en överraskning särskilt för Arbetsgradernas Ordförande Mikael Risén i form av en ståtlig avtackning. Vice Ordföranden Lars Löfberg och Kören framförde ett långt vackert tal och en särskilt komponerad sång som en hyllning till den avgående Ordföranden för hans mångåriga arbete i Arbetsgraderna.

Lars Löfberg gick i sitt långa och varma tal igenom vad han kallade “relevanta fakta” om Broder Risén. Om hans flytt från Norrlands barrskogar till Skånes lövskogar. Om hans väg i Par Bricole från året, då han gick med 1995, till ämbeten som Ordningsman, Ceremonimästare och Ordförande – sammanlagt 17 år i Arbetsgraderna.

Riséns gamla norrländska skolfröken hade berättat för Lars Löfberg att hon sett att han varit ämnad för något större. Och Mikael har enligt talaren under sina år i PB visat prov på egenskaper som kommit och kommer att vara till gagn för PB, när han 2018 tar över som Styrande Kansler i Malmö PB.

– Du månar alltid om oss Bröder och extra mycket för våra yngre Bröder, sade Lars Löfberg och fortsatte: Dina medstyrande kommer att få hålla i hatten, då det alltid är fart och fläkt kring dig. Vi önskar dig allt gott och ett stort lycka till i din kommande gärning som en av våra trenne Styrande.

Michael Risén tackar Lars Löfberg för ett fint tal.

“NI har bollen nu!”

I sitt eget tal till de 24 recipienderna till Grad IV sade sedan Ordföranden Mikael Risén:

– Ni recipiender har idag tagit examen och avslutat arbetsgraderna. Ni har skådat ljuset och funnit det. Det har varit en hel del, som ni inte förstått. Det är ni inte ensamma om. Så brukar det vara. Mitt råd är: Besök de Grader ni har rätt att besöka, så kommer ni att upptäcka ett och annat, som ni missat. Det är NI som har bollen! Mitt råd är engagemang. Det ger tillfredsställelse. Vi har fullt hus ikväll därför att vi i Par Bricole fyller ett behov.

Tvingades sjunga “Visan till täcka könet”

Kvällens Ordförande tvangs senare under middagskalaset att sjunga “Visan till täcka könet”, trots att han varit känd för att aldrig sjunga, i alla fall har han efter det första och enda sångframträdandet inte blivit ombedd att göra det igen, utom denna kväll.

Alltid ljusast i Malmö

Gästernas tal hölls av Per Wemminger från Göta. Han talade om att när ljuset i vintras var som mörkast hade Malmö en timma mer ljus än Göteborg. Han landade dock i att det egentligen inte spelar någon roll,  eftersom alla i PB lever under det Bacchanaliska ljuset, men även där är ljuset som starkast i Malmö, menade han, och utbringade en skål för PB och för Malmö PB i synnerhet.

Vi måste ha samvetets ljus!

Recipiendernas tacktal hölls av Lars Trägen (bilden här under). Trots att han var tacktalare redan vid Grad III tyckte han inte att uppdraget var det enklaste.

– Ni andra har kunnat förbereda er eftersom ni har varit med förr och därmed vet vad som ska hända, inledde han och fortsatte med att bland annat berätta hur terrordådet i Stockholm tidigare under dagen påverkat hans resa in till Malmö. Han hade mött Kpistförsedda poliser både i Lunds och Malmös Centralstationer. Och han hade tvingats ringa och kontrollera så att hans bättre hälft i Stockholm mådde bra. Han pratade bland annat också om att se vad som sker bakom det som sker, och om att ljuset i den Seende Graden som de hade fått vara med om denna kväll var förrädiskt och att han drabbats av eftertänksamhetens kranka blekhet.

– Ljuset av självrättfärdighet bringar många i fördärv. Det har vi sett det idag i Stockholm. Alla som tror att dom sitter på en enda sanning driver oss i fördärvet. Vi måste ha ett samvete, ett samvetets ljus… Detta tyckte han att han ingick i det seende och det ljus han fått sig till del vid den 4:e graden.

Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör

 

 

 

Bilder: Bjarne Bülow och Krister M Berggren

Du kan se fler bilder från den Fjärde Graden genom att logga in direkt till Medlemsinloggningen via länken – parbricole.se/medlem
Efter inloggningen går du vidare till Malmö Par Bricole/BildGalleri