Här är PB-Brodern som först tänkte gå på Konstfack men som ägnade sin livsgärning åt journalistik och information. Inom PB är han känd som den som står bakom våra årsböcker, som sköter logistiken kring fotografering, som har koll på vår hemsida och som gör Par Bricoles tidning Nouvelles. Månadens profil är Riddare-Sekreterare, Ordens-InformationsMästare och Ordens-Redaktören Christer Brynielsson. 

Christer privat idag 2020. Foto: Johan Sundquist.

Christer växte upp på Öland. Då trodde han att han ville bli konstnär. Under sina studier vid Kalmar högre allmänna läroverk, berättade han för sin teckningslärare att han skulle söka in vid Konstfack, om läraren gav honom stort A i teckning. Christer fick sitt stora A men Christer ångrade sig och i stället sökte han sig till Stockholms universitet för att plugga Statskunskap.

– Det märkliga var att vi var fyra bröder varav två faktiskt hade lätt för att teckna och måla. Ingen av oss två blev konstnärer medan den tredje brodern, som från början inte var lika talangfull, blev erkänd konstnär”, skrattar han. 

Under sin tid i Stockholm testade Christer på diverse yrken. Bl.a. sålde han tobak på NK och arbetade som trainee på Skandia-koncernen, men tröttnade ganska fort. I stället sökte han sig ut i världen och hamnade i Israel, där han arbetade på Kibbutz. År 1963 var Christer återigen hemma i Sverige. 

Då fick han jobb på Aftonbladets bildarkiv och under denna tid hände något som fick Christers liv att ändra riktning. 

– John F Kennedy blev skjuten och det blev en sådan enorm nyhetshets, energi, ambition och kraft på tidningen, så jag kände att det var sådant här som jag ville arbeta med, berättar Christer.

Christer kände att han hamnat rätt och 1969 sökte han och kom in på Journalisthögskolan i Göteborg. Att arbeta inom journalistiken blev därefter Christers melodi i 23 år. 

Han har varit chefredaktör för Klaraborgaren (en studenttidning vid dåvarande högskolan i Karlstad), arbetat som reporter och redaktionssekreterare (=chef) på tidningen Arbetets Helsingborgs-redaktion, varit Nyhets- och Lokalradiochef på Radio Malmöhus. 

Efter journalistiken hoppade han över till informationssektorn. Drev eget företag för att slutligen erbjudas arbete som Informationschef i Vellinge kommun. Där stannade han, under den välkände Göran Holms ledning, fram till sin pension 2011. Christer gjorde där även Vellinge kommuns tidning ”Vellinge Kommuniké. Han trivdes väldigt bra och har många roliga minnen därifrån framförallt från Göran Holm, som gav personalen stort ansvar och möjlighet att agera med fria tyglar. Han var en mycket uppskattad ledare, säger Christer. 

Ordens-Redaktören i skrivartagen vid en gradgivning.

Christer har alltid varit mycket engagerad och aktiv. För aktiv, tycker ofta hans fru. Det har aldrig varit bara 8-timmarsjobb, mer ständig övertid. Plus allt som kommit vid sidan om, som t.ex. Par Bricole. Därför har han, som många i sin åldersgrupp, dåligt samvete för att han inte tagit sig ordentligt med tid för sina tre barn och fyra barnbarn.

Christer då han fick medalj för ett Årsboks-arbete av dåvarande Styrande Mästaren Patric Jakobsson vid ett Pim-Pim-möte i Höllviken.

Inom PB har Christer haft diverse olika poster men det har oftast rört sig inom ”ordets” område. Det var kanske därför inte förvånande att han utnämndes till Riddare-sekreterare år 2017. Innan dess tjänstgjorde han som Riddare-Härold. 

Riddare-Sekreteraren här flankerad av Riddare-Intendenten Lars Andersson
och 1:e Riddare-Ordningsmannen Magnus Strömland.

Nu har han nått upp till den ålder, då det är dags att lämna över Riddare-Sekreterarskapet åt någon annan. Det sker vid Grad 7 i maj i år. Den 27 februari fyllde han 75 år. 

Jag frågar Christer vad han ska göra nu när han får så mycket tid över? 

– Jag älskar att resa, säger Christer, framförallt till storstäder. 

Nyligen var han med familjen i Kalifornien. Nästa anhalt blir den franska byn Eze som ligger på Rivieran i närheten av Monaco.

Annars ägnas tiden mest åt att läsa böcker och att vara kreativ på olika sätt – genom att måla i akryl och olja, fotografera, göra fotoböcker och att skriva. Kanske det blir en eller annan bok så småningom?

Ett annat av hans drömprojekt går ut på att digitalisera sin egen konst så att den går att förstora utan synliga pixlar. Kanske skapa ”målningar” som är lika höga som ett rum.

Christer har aldrig ställt ut sina verk utan njuter av att skapa och att sjunka in i sin kreativitet utan att för den skull behöva visa upp den för andra. 

Förutom Par Bricole är Christer med i Pimpinella-Orden där han sitter med i Det Högst Beslutsamma Rådet, är Ordens-Redaktör och gör den ordens ”oansvariga” tidning ”SnapsHanen”. 

Bild från en Barbara-fest – Christer tillsammans med
dåvarande Theaterdirektören Krister M Berggren.

Christers viktigaste råd till nya medlemmar i Par Bricole är:

– Engagera er! Allting blir så mycket roligare på det viset och man kommer snabbare in i den härliga bricolistiska gemenskapen!

Bild från ett besök i Jönköping PB: Bjarne Bülow till vänster, Christer B
och artikelförfattaren till denna profil Johan Sundqvist till höger.

 /Text och dagsaktuell bild:
Bacchanaliska Sångkörens Ordförande 
Johan Sundqvist