Denna Månadens Profil är en 84-årig Broder, som vid senaste Barbara-högtiden 2017 dekorerades med JubelKommendörstecknet efter att ha varit med i Malmö Par Bricole i hela 50 år. Mustafa Arhan heter han och är som namnet antyder av turkisk släkt.

Mustafa kom med i Malmö PB 1967 efter att ha blivit övertalad av sin vän PB-Brodern Anders Aspegrén, som för övrigt fick JubelKommendörstecknet 2015.

Om PB säger Mustafa:

– Mina goda vänner övertalade mig, så jag gick med. Sedan har det bara fortsatt eftersom jag tyckt att det hela tiden varit underbart roligt och trevligt.

Mustafa innehar idag den Tionde graden och besöker gradgivningar så ofta han kan. Allra trevligast tycker han att graderna 7-9 är.

Vad är det bästa med PB?

– Att man både träffar gamla vänner och får en chans att lära känna nya.

Utanför PB är nog Mustafa Arhan mest känd för två saker – att han haft en exklusiv mattaffär vid Stortorget i Malmö i många år, samt att han varit General-Konsul för Turkiet i södra Sverige. Han har också under alla år setts mycket ute i vimlet vid olika tillställningar.

Bakgrunden till mattaffären vid Stortorget emanerar från Mustafas släkt som i flera generationer låtit tillverka mattor i staden Kayseri mellersta Turkiet. Farfar drev en mycket lyckosam matthandel i basarerna i Istanbul. De handknutna orientaliska mattorna av hög kvalitet kom inte bara från Turkiet utan även bland annat från Iran och Afganistan.

De mattor som finns idag är Mustafa inte förtjust i. Anledning: Kvaliteten motsvarar inte förväntningarna. Och ofta är de fusk om man utgår från att de ska vara gjorda av äkta silke och riktigt handknutna. Många sådana ”fuskmattor” kommer idag från Kina, som gör kopior av äkta handknutna mattor i konstsilke, men likväl påstår att de är äkta vara.

Mustafa berättar att hans pappa inpräntade hos sina söner att de bara ska handla med kvalitet, ”för då har man alltid pengarna kvar!”.

– Kvalitet är A och O, säger Mustafa. Det var därför vi lyckades och blev kända.

Han berättar att de finaste silkesmattorna är handknutna av unga flickor, 16-19 år gamla, och så tätt knutna att det går 2-3 miljoner knutar per kvadratmeter. De heter Hereke-mattor. (Bilden på mattan här under är just en Hereke-matta)

– Tyvärr är de så komplicerade att knyta att flickorna som knyter dem förstör både fingrar och ögon, berättar han.

Andra fina kvalitetsmattor är enligt Mustafa Arhan Isfahan- eller Keshan-mattor från Iran.

Efter farfars försäljningsframgångar i Istanbul med många kunder från Skandinavien beslöt farfar att hans sönder skulle undersöka den skandinaviska marknaden närmare. Resultatet blev att Mustafas pappa flyttade till Stockholm 1929 och startade matthandel i kungliga huvudstaden. Pappa fick tre söner, som i sin tur fick order att utbilda sig, göra militärtjänst i Turkiet och starta egna mattaffärer i Sverige.

Mustafa flyttade 13 år gammal till Belgien för att där dels lära sig franska, dels ta belgisk realexamen. Efter tre år i Belgien blev det ett år i London och engelskstudier innan det blev Stockholm igen och studentexamen på Östra Real. Efter studenten blev det ekonomistudier vid Stockholms universitet innan Mustafas pappa förklarade för sina söner att alla inte kunde vara kvar i Stockholm. De skulle finnas Arhans mattbutiker i Malmö, Göteborg och Stockholm.

På så sätt kom Mustafa till Malmö och här startade han sin mattaffär vid Stortorget 1961. Arhans Orientmattor kom att omfatta 700 kvadratmeter i tre våningsplan. Ett par år efter starten, 1964 utnämndes han till Generalkonsul för Turkiet för södra Sverige, ett uppdrag som han därefter innehade i 50 år, vilket är längst tid som konsul i Europa.

Idag har Mustafa stängt affären på Stortorget I Malmö. De 54 åren har bland annat givit avtryck i form av ett särskilt omnämnande i den nyutkomna boken ”Malmöföretagen förr och nu” av Rikard Smitt. Här finns familjen Arhans historia nedtecknad.

Mustafa bor i en stor villa på Fridhem i Malmö. Här tar han varje dag ett morgondopp i villans poolrum. Hans stora intresse är att arbeta med utställningar av orientaliska handknutna mattor. En sådan utställning kommer t.ex. att anordnas på Katrinetorp i södra Malmö våren 2018.

Mustafa besöker dessutom Turkiet och sin och broderns gemensamma villa på en udde vid havet i Istanbul ett par gånger om året. Den stora sommarvillan invigdes 2014 och är på ca 300 kvadratmeter. Den är för övrigt ritad av Malmö-arkitekten Abelardo Gonzales.

 

Text: Christer Brynielsson
Bilder: Christer Brynielsson och Bill Hansen
samt bilder från Malmö PB:s bildarkiv.