Vad är väl en bal på Örebro slott? Inte mycket jämfört med en Par Bricole-invigning på Conventum i samma stad. Den 18 november samlades drygt 930 bröder från hela Sverige för att välkomna en ny loge in i vårt sällskap. Från Skåne reste cirka 60 bröder.

Några av de 60-talet tillresta Malmö-Bröderna vid Örebro-invigningen.

För många började dagen redan klockan nollfyra, när bussen upp till invigningen hade sin avfärd från Malmö.

Själva invigningen började klockan 15 samma dag, med en procession av de styrande i Par Bricoles loger, samt den då blivande logen i Örebro.

Den pampiga processionen av Styrande upp till podiet.

Stormästare Henrik Mickos från Moderlogen förklarade invigningskapitlet öppet. Vid sin sida hade han Storceremonimästare Pino Pilotti, vars vassa tunga gav många goda skratt och leenden under ceremonins gång.

Den Bacchanaliska Kören bestod för kvällen av över 200 bröder, vars många stämmor fyllde salen på ett mäktigt vis. Bland annat framförde de en för kvällen nyskriven sång, ”Den blivande logen”, tillägnad Örebro. Även den Bacchanaliska orkestern visade prov på sin förmåga, bland annat genom att avsluta första delen av ceremonin med en kortare konsert av fyra musikstycken.

Ett genomgående tema under kvällen var ”födelsen”. Det yttrade sig bland annat i systerlogernas tal om Par Bricoles historia, men också i ett störande moment med en doktor som klev in på scen och förundrat frågade sig hur denna ”Per Bricole” kunde vara fader till alla de människor han skådar.

De tre nya Styrandena installeras vid Invigningen.

Den andra delen av ceremonin inleddes med själva installationen, bestående av löftesgivande, överräckande av formella dokument och slutligen installerades de styrande i den nya Örebrologen, Marcus Willén Ode, Styrande Mästare,
Tomas Rådehed, Deputerad Styrande Mästare, och Per-Ove Pettersson Forest, Styrande Kansler. De äldsta logerna, Göta Par Bricole och Vänersborg fick sedan dela ut sina gåvor till den nyblivna systern, innan ceremonin avslutades.

Staven slås i podiets golv som signal på invigningen
av landets nya PB-loge.

En två timmars paus följde sedan, medan lokalen förbereddes för måltidskalaset. I mingellokalerna avnjöts sång och musik av Carl Michael Bellman.

Själva måltidskalaset bjöd på god mat i Närkeanda. Till förrätt bjöds på tre minirätter, en räkbakelse, en skogssvampspaté samt en vildsvinsbrödrulle. Till huvudrätt serverades vildsvinsrygg med chili och fänkål samt en potatisterrin och dragonvelouté. Efterrätten var en Nobelwiskyglass med chokladganache, inburen till pampig musik av Vangelis.

Ett av middagsborden.

Den Bacchanaliska musiken underhöll bröderna även under måltidskalaset, där även de andra systerlogerna under kvällens gång gick upp för att hålla tal och överräcka sina gåvor till den nya logen. Den Bacchanaliska teatern i Örebro uppvisade sina förmågor genom en pjäs med Cajsa Warg i huvudrollen. I sällskap av tre små gummor hittade hon till slut de ingredienser som skapade Par Bricole.

Måltidskalaset avslutades först med tal av den nya Styrande Mästaren i Örebro, Marcus Willén Ode, där han skämtsamt kopplade samman de stora grundarna till Par Bricole med Närke, och utnämnde dem alla till riktiga ”närkomaner”. Sedan avslutade stormästare Henrik Mickos kalaset och många av oss upptäckte till förvåning att klockan redan slagit halv ett. Med gott sällskap och väl genomförd underhållning går tiden verkligen undan.

Text: Erik Hultgren
Bilder: Tony Rosenqvist