Här är 2:a artikeln i serien ”Månadens Profil”. Denna gång handlar det om vår Ordens-Providör RGK Tony Rosenquist, f.d. världsmästare i bowling(!) och förbundskapten för bowlinglandslaget i Förenade Arabemiraten. För sina insatser inom bowlingen fick han en förgylld slipsnål av Iraks diktator Sadam Hussein(!).

Här en bild på Tony Rosenquist
vid Grad 7, i maj i år.

Det som vi oftast ser av Tony Rosenquist är då han som Ordens-Providör vid middagarnas början presenterar menyn för kvällen. Men det ligger förstås en massa arbete bakom också, kontakter med kockar, kök, bordsplacering med mera. Och till sin hjälp har Ordens-Providören Providörsgruppen på sammanlagt 10 providörer, munskänkar och Ordens-Placerare.

Tony Rosenquist började med sin världsmästarbana inom bowlingen redan vid 12 års ålder. Att han blev så bra berodde dock inte på osedvanlig talang.

– Jag har noll bollkänsla men jag är envis! Och så hade  jag läst hur Björn Borg gjorde…

– Björn Borg sa, att det gällde att hela tiden möta de som var bättre än man själv. Då lär man sig av dom som är bättre. Även om man förlorade de första 50 gångerna…

Tony Rosenquist hade inte som Björn Borg en garageport som han slog en tennisboll emot. Däremot bodde han två hissar över bowlinglokalen så han kunde träna varje dag! Och så småningom köpte familjen bowlinghallen, som idag heter Big Bowl och som när den byggdes döptes till Världsmästarhallen.

Tony tillbaka i Bowlinghallen där allting startade.

Redan som 15-åring vann Tony den prestigefyllda tävlingen Svenska Cupen med 30.000 startande(!). Första priset var en resa till Chicago och chansen att tävla i USA. Han vann inga tävlingar där, men han lärde sig att klara sig själv.

Väl tillbaka fortsatte det eviga dagliga tränandet och sedan fortsatte framgångarna.

Först medlem i Ungdomslandslaget och gratis träning i bowlinghallen i Malmö. Sedan Nordiska Mästerskapen för Juniorer. Som han vann direkt 1977. Dessutom både Svenska Mästerskapet och Europamästerskapet för Juniorer. Som han vann 1976 och 1977.

1978 gjorde han seniordebut i landslaget. Han hade varit med i Juniorlandslaget innan i flera år. I Seniorlandslaget  spelade han till 1992, då han var mätt och lade av.

Han har två VM-titlar i lag (1983 och 1987) och tre individuella EM-titlar. Nordisk Mästare 1982 samt Svensk Mästare 1985 och 1987 är andra meriter. Största utmärkelsen fick Tony 1986 som Årets Bowlare och rankad Etta i världen för amatörer(!).

En bild tagen då Tony blev världsmästare i lag.

Därefter blev han förbundskapten för bowlinglandslaget i Förenade Arabemiraten. Ett välavlönat uppdrag och dessutom skattefritt eftersom han inte behövde betala skatt där. Ett uppdrag som han behöll i tre år (1988-1990) och som bland annat innebar att han fick träffa Iraks dåvarande diktator, Sadam Hussein.

En bild från Tonys tid som förbundskapten för Förenade Arabemiraten.

– På den tiden var han mycket trevlig och mycket artig och klädd i kritstrecksrandig svart kostym, berättar Tony.

Det var då han erhöll den fina slipsnålen. Tyvärr var den så eftertraktad att han inte har den kvar. Den blev stulen…

Tony ett nytt förbundskaptensuppdrag på gång – för Kuwait. Det jobbet spolierades dock av Saddams intåg i Kuwait…

Idag funderar Tony på att göra comeback inom bowlingsporten. Trots att bowlingen inte är densamma som då han var aktiv. Han har redan kommit överens med en klubb, Kulladal. Men han måste få tid över… Och det har han inte idag.

I Par Bricole gick Tony med 2002. Sedan dess har han hunnit med att vara både vice Ordensfotograf, General-Ordningsman och medlem i Klubbkommittén.

Tony har numera inte den rondör han haft. Han har genomgått en magoperation, en Gastric Bypass Operation och gått ner 40 kilo (!).

Som Providör reser han mycket runt om i landet. Har idag besökt landet samtliga PB-loger ett flertal gånger. Han har också som en lite speciell hobby, att köpa upp PB-medaljer som hamnat på auktions-sajter. Tony är med och bjuder på medaljerna och skänker dem sedan tillbaka till PB.

Han beskriver sig själv som en person som är lätt att komma överens med och som oftast är ödmjuk. Utom då det gäller tävlan i flugfiske med vår blivande Styrande Kansler, Mikael Risén. Micke leder den tävlingen med en regnbåge på drygt 10 kilo. Tonys största fångst är en regnbåge på 8,9 kilo.

Det bästa med Par Bricole tycker Tony är sammanhållningen och brödraskapet.

– Man känner sig alltid välkommen oavsett var i landet man kommer, säger han. Det är som en enda stor familj med kamrater överallt. Det är samma hjärtlighet överallt.

Varför ska man bli providör?

– För att man tycker om att jobba med mat och dryck. Och för att man vill ha skoj och få känna av positiv feedback från nöjda bröder.

/Christer Brynielsson, OR-r

PS! Tidigare artiklar under temat “Månadens Profil”:

  1. Karl-Erik Holm-PB-Brodern med flest medaljer av alla