Månadens Profil denna månad är Bill Hansen, PB-Brodern som varit Ordens-Fotograf sedan han kom med i Malmö PB på hösten 1995.

– Redan då jag var med om mitt första Barbara, som förstagradare med en tratt i ett smalt rosa band, fick jag uppdraget att fotografera en av de Styrande. Det var tur att han bad mig för på den tiden var det inte vanligt att de högsta graderna talade med oss som just börjat. Efter denna erfarenhet beslöt Bill sig för en sak: Att alltid hälsa på alla förstagradare.

– De är ju nya och känner knappt någon. Jag vet själv hur det kändes…

Bills ansikte känner nog de flesta till. Inte minst från då han går runt under middagar och ber oss fotooffer att se glada ut, lyfter sin ena hand i luften med två fingrar i ett V-tecken (= 2 bilder).

Bill in action med två fingrar i luften.

Vad många kanske inte vet är att Bill gift sig i Las Vegas iförd frack och PB-medaljer!!! Det var en konfirmering av deras första bröllop 1983. (Bilden här under med Elvis-liknande präst som sjöng ”Love Me Tender” och ”Viva Las Vegas”.)

– Dom trodde att jag var krigsveteran eftersom jag hade så många medaljer…

En annan stor upplevelse är enligt Bill den dag då han fick Grad 10. 

– Alla övriga grader får man efter hand om man varit med tillräckligt länge, men vid Grad 10 blir man ju upphöjd för att de övriga bröderna vill det. Det är en stor ära!

Bill har inte bara varit Ordens-Fotograf. Ett par år efter att han gick med fick han även uppdraget att göra PB:s årsböcker. Bill, som då var egen företagare med januari månad ledig, sa ja. Jobbade med detta i 10-talet år med gott resultat.  

Men det är som Ordens-Fotograf han är mest känd. En sak som alla kanske inte vet är att han under en tid införde något som han kallade för ”Happy Face Photo Award”, som delades ut till Bröder som lett mot fotografen. Det var mycket populärt eftersom det både var en medalj och ett diplom. (Ett ex syns här under.)

Du har tagit drygt 15.400 bilder för Malmö PB. Vilket är bästa bilden?

– Inte bilder med fantastisk skärpa utan bilder, där folk är glada och genom bilden visar, att de har en rolig kväll, för det kan locka fler till att gå med i PB.

Du är alltid glad själv när du går runt och plåtar, varför det det så roligt att vara Ordens-Fotograf?

– För att man kan gå runt och inte bara fotografera utan även prata lite med alla, och få dem att le och vara glada.

Vad utmärker enligt dig en god Ordens-Fotograf?

– Han får inte störa mer än nödvändigt, men ska ändå försöka få fram det bästa hos den som fotograferas. Bilder, där folk har mat i munnen eller inte är till sin fördel, kastar jag

Den som tror att Bill bara fotograferar oss i Par Bricole, tror fel. Bill är även med i Ordenssällskapet Pimpinella och Travellers Club. Även där fotograferar han, liksom privat på hans och hustruns alla resor runt om i världen. Givetvis kommer Bills lilla Sony-kamera med även på de resorna. 

Yrkesmässigt har Bill arbetat inom reklambranschen, även om han 17 år ung började på en s-märkt tidning i Slagelse i Danmark. Efter denna blev det en liberal tidning. Samtidigt pluggade han på kvällarna ekonomi och marknadsföring i Köpenhamn. Efter värnplikten blev det jobb på ”Det Bästa”, innan han anställdes som marknadschef för ”Mästerkocken” i Danmark, en receptsamling som man kunde prenumerera på. Denna blev så framgångsrik att den gjorde honom till marknadschef för hela Skandinavien. 50.000 prenumeranter i Danmark och 515.000 i Sverige gjorde att konceptet senare exporterades till både Tyskland och USA.

Efter dessa framgångar tyckte Bill och hans hustru Titti, att det var dags att starta eget. Vilket de också gjorde. Med framgång! 

I egna företaget tillkom bl.a. succéprodukten, P-brickor till våra bilar. Genom en tryckerikontakt i Hamburg blev man först med att lansera dessa i Sverige. Gratis för kunderna, Sveriges kommuner! Det finansierades med hjälp av sponsorer. Först ut var Malmö, sedan blev fler och fler intresserade. Mycket av jobbet med stansning etc sköttes av extraknäckande hemmafruar i Tyskland. Detta pågick i drygt 20 år. Som mest gjorde de 600.000 P-brickor om året.

Vad är det som är så roligt med PB? Du har ju varit med i 24 år.

– Att man får så många härliga kamrater. Par Bricole är ett väldigt trevligt sällskap med människor, som bjuder på sig själva. Jag känner mig alltid välkommen!

Har du ett råd till de som just kommit med i Par Bricole?

– Var med så ofta du kan och ta så många uppdrag du kan! Ju mer aktiv du är desto roligare blir det, desto fler trevliga bröder lär du känna.

/Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör

Här under följer tre exempel på bilder som Bill tycker är bra:

Körens Ordförande Johan Sundquist.

Stefan Leo med medaljbricka.

Tony Rosenquist som en mycket nöjd Providör.