Denna gång är Månadens Profil vice Guvernör, Benny Ambohm. Vi som varit med i Malmö PB några år har upplevt honom i härliga föreställningar i Stora Revyn, med ComediOrkestern, som skådespelare i Den Bacchanaliska Theatern och hållandes talet till Moster Barbara vid förra Barbara-festen.

 

Att det är just i dessa rollerna som han uppträtt är inte alls konstigt. Han gillar att stå på scen hos oss och har ett mångårigt förflutet som artist.

Benny bor i Skåre tillsammans med hustrun Katarina och sonen Karl, 5 år. Katarina är programkoordinator på Lunds universitet. Benny själv är idag handläggare på Migrationsverket sedan september 2016 och arbetar inom asylprövningsverksamheten. Tidigare jobb har varit som handläggare på Skatteverket i Norrköping och biträdande jurist på Advokatbyrån Allemans. Han har också haft en konsultbyrå inom juridik, e-Law Juridik, för övrigt tillsammans med en annan PB-Broder, André Guardado Lundqvist.

Benny kom med i PB 2013. Han är idag ledamot i Bacchanaliska Theatern, Bandleader i ComediOrkestern samt agerande i Theatern sedan 2014. Många minns honom säkert också för ett bejublat tal till Moster Barbara vid Barbara-högtiden 2016 tillsammans med trumpetaren Leif Bengtsson. Talet var en mix av sång, tal och trumpetimprovisationer.

Benny har trots att han så ung som 39 år arbetat inom ett flertal branscher och på ett flertal orter, inte bara i Sverige utan även utomlands. Direkt efter gymnasiet fick han jobb som kock vid Scandic Hotels i Norrköping. Han älskar att laga mat, men inte att arbeta som kock. Så efter två år i köket avancerade han först till barchef, sedan till hovmästare och restaurangchef vid samma hotell. Därefter blev det nattklubben Drottninggatan 36 i samma stad, men även det tog slut, då han tog med sig personalen ned till Rhodos och drev en lönsam nattklubb på turistön en sommar.

Benny kommer annars från den lilla orten Rejmyre norr om Norrköping, en ort med Sveriges näst äldsta glasbruk (reklam för glasbruket finns f.ö. på en gammal reklamvägg på Stortorget i Malmö. Där kan man läsa att “Rejmyre Glas är finast” och att det då reklamen gjordes kunde köpas på Ö Hamngatan 2 i Malmö – bilden här under!).

 

Pappan Birger är både glasblåsare och dansbandsmusiker. Han spelade bas i dansband, som Pårges, Index, Galaxerna och Lotta Engbergs Orkester. Som utbildad kock faller det sig naturligt för Benny att stå för den mesta matlagningen hemma i Skåre. Någon särskild favoriträtt har han inte. Det viktiga menar han är att maten tillagas med kärlek och med det menar han att man ska välja råvarorna med omsorg och tillaga maten på samma sätt. Annars föredrar han det nya franska och det italienska köket.

På samma sätt som Benny älskar att laga mat, men inte att arbeta som kock är det med musiken. Han älskar att musicera men inte alltid att uppträda som artist – något som vi i PB kan tvivla på. Hos oss verkar han ju älska att stå på scen. Och det stämmer hos oss, tack vare en tacksam publik. Benny säger att han halkade in på sången på ett bananskal. Egentligen är han gitarrist, men började själv sjunga då han tyckte att alla andra sjöng för dåligt.

– Då kunde jag ju lika gärna sjunga själv…

Den här bilden är från en Bellmandag i Slottsparken.
Bandleader Benny med gitarr i mitten med vit peruk.

Artistlivet började redan i Norrköping där han fick ta sig an rollen som Judas i en uppsättning av Jesus Christ Superstar. Efter detta blev han engagerad på Arbisteatern med roller i bl.a. Evita, Glada Änkan och olika folklustspel.

– Jag försökte livnära mej som artist ett tag. Och det gick väl an då jag hade roller, men sedan var man tvungen att fylla upp med annat som var mindre roligt.

– Men sedan träffade jag en sångpedagog från Växjö som erbjöd mej en ettårig utbildning i klassisk specialisering på universitet. Där gjorde jag studentspex som Ringaren i Notre Dame, där jag spelade Quasimodo.

Det var där som Benny träffade sin fru, Katarina. Hennes lillasyster var med i uppsättningen och Katrina kom och tittade…

På stadens teater, Linneateatern, blev det både Cabaré, Chicago, Nyårsrevy och ett Lorca-drama (Yerma). Benny kontaktades sedan med en förfrågan om att göra en provsjungning till en operautbildning London. Tanken var att han som lyrisk baryton skulle kunna få ett stipendium till operautbildningen. Det var dock med Bennys egna ord ”over my head”.

Ännu en bild på ComediOrkestern. Denna bilden från Stora Revyn.
Benny Ambohm i mitten.

Tillbaka i Växjö började han arbeta som nattklubbschef vid Elite Hotell i Växjö, med dotternattklubbar i Helsingborg, Luleå och Karlstad.

2009 fick hustru Katarina jobb vid Rikspolisstyrelsen i Stockholm, så då bar det av till Kungliga huvudstaden, innan Benny kom på att han ville studera juridik. På frågan var han skulle studera föreslog hustru Katarina Lund eftersom hon kommer från Skåre utanför Trelleborg. Så blev det. Idag kan Benny ståta med utbildningen Master of Laws (Master of European Business Law) och arbetsplatsen är idag vid Migrationsverket som utredare av asylärenden. Vid sidan av juridiken har han tillverkat och sålt isté med alkohol. Det blev en storsäljare på Systembolaget men fick, trots intresse i både Spanien och USA, läggas på is pga brist på kapital.

I PB kom han med tack vare ständig påverkan från Tommy Lindell på Advokatbyrån Allemans. Bäst i PB tycker han är ”gästerna på festen”, det vill säga alla bröderna som är med. Utan dem är PB inget, menar han. Om han skulle önska sig något mer av PB, så är det ett familjebricoleri, där det ordnas aktiviteter för hela familjer, dvs även för barnen.

Favoritmusik? Jo här blir svaret något överraskande inte Bellman utan 60- och 70-talshårdrock. Och världens bästa låt är utan diskussion enligt den här vice Guvernören”Little Wing” med Jimmy Hendrix.

Text och foto:
Christer Brynielsson, ORed
Även bilder från Malmö PB:s Bildarkiv.