De tio nya riddarna av Konung Magnus den förstes riddaregrad som syns på bild här under är Anders Andersson, Lars Bergqvist, Rune Brannesjö, Olof H Christerson, Gunnar Hörnsten, Torgny Kjellberg, Kristian Körner,  Anders Mattsson, Niclas Rosqvist och Rubert Svensson (Foto: Christer Brynielsson).  

Vår Styrande Mästare sade i sin inbjudan bland annat så här: ”Receptionen i den näst högsta graden sammanfaller med höstens intåg och går i skördetidens tecken. Välkommen att följa en historisk gradgivning samt avnjuta ett kulinariskt, festligt måltidskalas samt underhållas med njutbar sång och musik av våra talanggrupper.”

Och så blev det!

Våra Styrande Bo Alerskans och Mikael Risén gjorde “high five” redan vid inmarschens applåder.
Foto: Christer Brynielsson.

Festligt, njutbart och som Styrande Mästaren själv konstaterade efteråt – en mycket lyckad gradgivning, där vi till bords bland annat fick njuta av Gravlax canapé toppad med dill, citron och hovmästarsås, Ört och peppar-kryddad oxfilé med cognacsspetsad pepparsås, Baconlindade gröna bönor, grilltomat och vitlöksdoftande råstekt potatis, och som dessert Cheesecake toppad med grädde och hallonsås.

På bilden ovan, som är tagen av Ordens-Fotograf Bill Hansen
ser vi två glada och nöjda nya Nionde-gradare: Gunnar Hörnsten och Anders Andersson.

Ytterligare två glada Riddare i Ken Ceder och Tony Rosenquist. Foto: Bill Hansen.

Vid middagen framträdde Den Bacchanaliska Kören med ett flertal snaps- och middagstider. Ett litet aber var att det serverades både snaps och vitt vin till förrätten. Så då blev plötsligt en av snapsvisorna en vin-snaps-visa.

Musiken med Hans-Peter Frank och Åke Forsell framförde under ledning av Tomas Gunnarsson två vackra musikaliska stycken, först en smäktande vals sedan en serenad. (Foto här under av Christer Brynielsson)

Styrande Mästaren Bo Alerskans gav i sitt tal till de recipienderna sina varmaste gratulationer för att de nått grad IX, som är  så långt som de flesta kan nå. Riddarslaget är, sa han också, en påminnelse om de dygder som utmärkte en sann riddare under Birger Jarls och Magnus Ladulås tid – och så än idag. Graden är inte i första hand en förmån utan en förpliktelse.

Ordenstrubadur Jan Ek (Bilden ovan av Bill Hansen) underhöll med två sånger av Evert Taube. Först en romantisk och kärleksfull sång, som Evert Taube en gång vid 70 års ålder skrev för att mildra hustruns sinne, sedan en visa om ön Mysingen i Stockholms skärgård.

Recipiendernas tacktal hölls av Rune  Brannesjö. Han konstaterade att PB är fantastiskt, lite som en lya som man kan krypa in i när det är störigt och eländigt ute i stora världen, nere i lyan är det varmt, vänligt, muntert och tryggt. Han tyckte att recipienderna varit med om en fantastiskt kväll på alla sätt och vis.

Vid 23.30-tiden var 2022 års mycket lyckade Nionde-grad och det efterföljande måltidskalaset över och ett tiotal uppgraderade riddare kunde nöjda bege sig hemåt eller annorstädes.

Referat: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Ordens-Fotograf Bill Hansen samt Christer Brynielsson.