Han är poliskommissarien som utreder hur polisen ska bli effektivare. I Malmö Par Bricole är han fr.a. känd som Den Bacchanaliska Körens ordförande. I höstas debuterade han även med den äran i rollen som domaren i Sileni-operan. Johan Sundqvist, 51 år, är denna månadens profil.
Till helt nyligen bodde han tillsammans med hustrun Maria i Höllviken. Numera är de båda dock Malmö-bor sedan döttrarna Linnea (22 år) och Josefin (27 år) flyttat hemifrån. Maria, som egentligen är sjuksköterska, har sedan flera år ett eget företag Kris & Hjärta AB, som är ett företag som bland annat arbetar med Hjärt- & Lungräddning och arbetsmiljöfrågor. Johan är suppleant i bolagets styrelse.
På bilden här ovanför sjunger Johan “Visan för det Täcka Könet”
vid en Barbara-fest i Malmö Rådhus för några år sedan.
Han har haft en fascination för polisen ända sedan barnsben, då han poserade för sin farmor med polisbåtmössa. Han blev en stolt skolpolis och senare i livet tullare innan han kom in på Polishögskolan 1993.
Att han blev skåning är en slump. Hela släkten är från Norrbotten, men hans pappa blev skåning efter en resa till Köpenhamn, där han träffade Johans mamma, som också kom från Norrland. De blev kvar här nere i Skåne.
Efter ”vanlig” polistjänstgöring i polisbil och som närpolis på Rosengård blev det ”Kriminalen”. De senaste tolv åren har han arbetat inom polisens utredningsverksamhet som förundersökningsledare och som inre befäl.
Sedan 2016 är han verksamhetsexpert vid polisens Utvecklingscentrum Syd med mängdbrott som huvudsaklig inriktning. Det är brott som förekommer ofta, t.ex. inbrott, skadegörelse, olaga hot, misshandel.
Johan till vardags med en ledig, snygg klädsel,
som är så långt som man kan komma ifrån fracken,
som Johan bär vid Riddargraderna och Barbara.
Anledningen till att Johan blev polis hänger inte bara samman med hans fascination för yrket utan även med att han ”alltid gillat ordning och reda”, att hjälpa människor och att ställa saker till rätta.
– Jag har aldrig ångrat att jag blev polis, säger han.
– Visst finns det risker med polisyrket och visst har även jag blivit hotad, men det uppvägs av alla dessa fantastiska arbetskamrater, som finns inom polisen, arbetskamrater som är sociala, kunniga, kompetenta och som vill samhället väl.
– När man arbetar som polis och ser hur mycket missbruk det finns, hur många utslagna och så mycken fattigdom vi har har, då inser man hur bra man har det!
Johans jobb handlar idag inte om att möta och hantera brottslingar utan mera om hur polisen bäst ska hantera deras brott. Just nu arbetar han och hans grupp med ett stort nationellt projekt som går ut på att ge polisen i hela landet verktyg för att hantera brott på ett så effektivt och rättssäkert sätt som möjligt. Här kommer även sådant som den digitala tekniken med i bilden.
– Vi ligger lite efter här, har arbetat för länge och för mycket med bara papper och penna, tycker han.
Arbetet är nationellt så det har blivit mycket resor för Johan. Han har även deltagit med sin kompetens som expert vid regeringens arbete med att skapa nya lagar.
Han beskriver sig själv som en mycket enkel person, som har trivts på i stort sett alla ställen och positioner han blivit placerad på.
På kontaktsighten Linkedin har han under punkten intressen placerat en stor polislogga. Men detta är inte hela sanningen. Malmö Par Bricole och musik är ett stort intresse på fritiden.
I Par Bricole är han Körens Ordförande sedan 2016 och deltar varje tisdag kväll i deras repetitioner. Han är dock lite bekymrad över utvecklingen.
– Vi har svårt att få Bröder att komma till Kören. Jag vet inte varför, men tycker att det är synd för vi har så otroligt roligt. Dessutom måste vi se om vårt hus. För Talanggrupperna behövs och om vi inte gör något så finns det kanske snart ingen kör!
Johan vid sin musikdator, där han både tränar sin stämma i Kören
(Tenor 2) och komponerar egna poplåtar.
När Johan inte arbetar som polis eller med Malmö Par Bricoles kör, lyssnar han till musik, ja till och med komponerar egen (!!!) musik och läser böcker. Favoritmusiken kommer från The American Songbook och artister som Frank Sinatra, Rod Stewart, Depeche Mode, Simple Minds. Sin egen musik, som han faktiskt visat upp vid ett par privata fester, karakteriserar han som svensk popmusik och syntpop.
Drömmen om en karriär inom musiken släppte han då han insåg hur slitigt det var.
Bra bild på Johan enligt Ordensfotograf Bill Hansen, som också tagit bilden.
Varför PB?
– Det var min svärfar Jan Nilsson som lockade in mig. I början begrep jag inte vad jag givit mig in på. Jag tyckte bara att det kunde vara trevligt att lära känna nya människor.
Men han blev biten ganska snabbt och sedan han väl börjat i Kören blev han riktigt fast.
– Även om medlemmarna är i olika åldrar så är det fantastiskt med denna samhörighet, detta omhändertagande, toleransen och glimten i ögat hos alla. Jag kände snabbt att jag blev en i gänget
Till alla nya i PB säger han:
– Kom och testa i Kören! Vi repeterar varje tisdag kl 18.30. Jag lovar att du inte bara får en skön känsla utan även massa härliga endorfiner.
Text: Ordens-Redaktör Christer Brynielsson
Nya bilder: Christer Brynielsson
Övriga bilder från PB:s bildarkiv