Månadens Profil i slutet av 2020 är Jonas Malm, vice Ordförande i Arbetsgraderna. Om honom kan vi bland annat berätta att han är bankman sedan flera år tillbaka, är aktiv i Sjöräddningssällskapet och dykare, som bland annat sökt efter guld från ett skeppsvrak utanför Falsterbo.

Jonas har haft dykarcerifikat sedan 1989. En av bilderna på detta uppslag är från en av Jonas dykningar, även om inte just denna bilden är från skeppsvraket där det kunde finnas guld. Han har också företagit en del dykresor utomlands, bl.a. en till Egypten år 2012.

Jonas älskar havet sedan barnsben. Mamma och Pappa hade segelbåt. Redan vid 14 års ålder gick han med i Sjövärnskåren, Flottans ungdomsskola. Här lärde han sig allt från att göra knopar till morsesignalering.

Jonas har egen båt sedan 2017, en kombinerad motor- och segelbåt, som han köpte i Bromma. Den seglade han och hustrun Karina ned till hemmahamnen via Göta och Trollhätte kanal. Den resan tog flera veckor men det var en fantastisk resa, om vi ska tro på Jonas. I Varberg hamnade de vid sidan av norske kung Haralds stora segelbåt. Jonas tänkte att han kunde bjuda kungen på en öl, men han fick aldrig någon sådan chans. Så det blev ingen kungaöl den gången…

Tiden med båten är enligt Jonas ett riktigt ”slow living” hela somrarna. Båten har segel, men det är ingen segelbåt och båtens motor medför inte heller några snabba turer. När han skulle lämna båten i Landskrona nu i oktober 2020 tog det 4 timmar från hemmahamnen Limhamn (!).

Andra sommaren med båten begav han sig tillsammans med hustrun Karina Simonsen till Tyskland och Rügen. Tredje sommaren blev det Blekinge och besök hos en PB-broder (Per Winbladh) och i somras blev det Västkusten och Bohuslän. Tyvärr i dåligt väder detta år. Vad gör man då? Jo de läser eller tittar på film i en liten iPad. Favoritlitteraturen är historiska böcker eftersom Jonas är mycket intresserad av historia.

Sjöräddningssällskapet kom han med i år 2008. Har varit ”Crewman och Commander i Swedish Rescue Society. Sedan han flyttat från Lomma in till Slottsstaden i Malmö har han kommit lite för långt från räddningsstationen i Lomma, så nu rycker han bara ut då det krisar för sällskapet.

Intresset för havet har också fört med sig medlemsskap i ett Veteranminsveparsällskap, M20.

Ett annat privatintresse är skotsk whisky. Jonas är med i Skåne Malt Whisky Society och har bl.a. hållit föredrag hos oss i PB om maltwhisky. Han har under Coronan arrangerat whiskyprovning on line, då deltagarna fick sitta uppkopplade on line i sina hem. Detta betyder inte att han samlar på en massa whisky. Han dricker det hellre, men inga stora mängder. Eller så gör han resor till skotska destillerier. Favoritwhiskyn är Springbank, gärna 21-årig.

Till professionen är Jonas bankman sedan ett flertal år. Efter gymnasieekonom-examen blev det först gamla Sparbanken Skåne innan han år 2000 började på Danske Bank, där han jobbade i elva år. Efter en sejour i ett lite företag (JRS Asset Management) i tre år blev det Sparbanken Syd och idag är det Swedbank.,

– Jag tar hand om kunders placeringar i aktier, fonder med mera, sköter deras kapitalförvaltning, ordnar med testamenten, skattefrågor m.m.

Han gillar att köpa och sälja aktier. Själv har han dock placerat i fonder. Han har insiderlagstiftningen som ställer till det för privata aktieaffärer, och så har han hittat en alldeles utmärkt fondförvaltare (+60% det senaste året) så han är nöjd som det är.

Svaret på min naturliga fråga vad man som vanlig PB-Broder ska satsa sina pengar på är givet – på en bra fondförvaltare.

I Malmö Par Bricole kom han med 2006 efter en viss tvekan. Kompisen från Sjövärnskåren, Bengt Stenman, undrade om han inte skulle gå med. ”Aldrig i livet” var Jonas omedelbara svar. Väl hemma googlade han på sällskapet och dagen efter ringde han till Bengt och sa att han ändrat sig. När hans mamma frågade vad Par Bricole var för något svarade han att man hurrade för kungen och hade svenska flaggor. Mamma tyckte att det lät som nazister…(vilket det ju ninte är). Idag vill Jonas inte vara utan Par Bricole!

– Jag är social av mig och tycker att det för jättekul!

Bäst?

– Gemenskapen.

Jonas anser också att man bör engagera sig. Då blir det roligare. Själv började han som webbmaster. Han har varit med i Bacchanaliska Theatern i flera år och varit både Ceremonimästare och ledamot i Drätselnämnden.

Bilden är från en Barbara-fest då Jonas höll talet till Moster Barbara.

Roligast?

– Både Ceremonimästare och Ordförande-rollen är kul för en som jag, som är lite av en teaterapa.

– Jag tar en dag i taget. Tycker det är kul att engagera mig. Min drivkraft är att förbättra och hjälpa. Jag var ordförande för nattvandrarna i Lomma och kände att jag gjorde skillnad. Jag lärde mig mycket och kände att jag kunde vara till nytta och glädje. Det är samma sak med Sjöräddningen och med jobbet i banken, där jag hjälper människor att göra bättre affärer.

Apropå Coronan och Covid 19 är Jonas orolig över nya bröder, som kom med alldeles innan Corona-pandemin och som ännu inte hunnit skaffa sig PB-kompiser, att de ska tröttna, och det vore synd, menar Jonas. Vi behöver ju föryngra oss.

Om du undrar hur det gick med guldletandet, så blev inget guld från vraket utanför Falsterbo, ”Der Engel” från tyska Hansa-tiden. Jonas misstänker att det var andra som hunnit före och bärgat guldet.

Text: Christer Brynielsson. Bilder: Arkivbilder.