Högtidlig installation i Malmö Par Bricole

Den 25 mars var det dags för Högtidlig installation i vårt kära sällskap. Trots att vädergudarna rasade om vem som var bäst lyckades en del sol slutligen blidka bröderna. En efter syntes en de äntra våra portar klädda som sig bör en dag som denna i högtidsdräkt med medaljer och gradband. Plötsligt dök ett antal herrar upp varvid det skramlade lite extra. Jodå, gästande ”Styrande” från moder- och systerloger kom i gemensam tropp och tjugo till antalet. Sällan har det väl skådats sådan prakt hos oss i Malmö PB. Lägg därtill ett stort antal ytterligare gästande och egna bröder så kom antalet upp i 200 bröder d.v.s. fullsatt och lapp på luckan.

 

Styrande från alla loger

 

Installationen avlöpte utan större intermezzon, förutom sådant som hör Par Bricole till. General ceremonimästaren Christoffer Månsson lotsade med van hand bröderna , och slutligen stod så Mikael Risén där som ny Styrande Mästare, Lars Löfberg som Deputerad Styrande Mästare och Johan Sundqvist som Styrande Kanslär. Väl installerade dekorerades Lars och Johan med Malmö Par Bricoles August Robert Falkman medalj. Medaljen, som är framtagen av Styrande kanslär, emeritus, Karl-Erik Holm, bäres i blått band runt halsen. 

Gcm Christoffer Månsson med koll på läget.

 

Avgående Bo Alerskans och Göran Jacobsson avtackades rikligen och fick som gåva både skönsång och medaljer som tack för sina insatser. Ordenstrubaduren Jan Ek hyllade Bo med Fredmans epistel n:o ”Undan ur vägen” med text av Jan själv och Gösta Hallström. Den sista versen slutade så här:

Bo navigerat
Månget annorlunda år
Och har briljerat!
Hans skål! Gutår!

Göran i sin tur hyllades med Fredmans epistel n:o 9 men med ny text. Första versen inleddes med:

Käraste broder Göran har vänner,
I Malmö PB alla han känner;
Jacobsson byggt gemenskap
Smilande lite grand….

Bo och Göran, tack för era insatser i Malmö Par Bricole.

 

Jan Ek, Tomas Gunnarsson och Torbjörn Stenström 

 

Musiken bestod dagen till ära av 15 musiker varav två från Göta PB. Roger Andersson ledde musiken med säker hand och Jan ”Seffle” Karlsson bidrog med fina fanfarer. Tillsammans med den Bachanaliska kören i Malmö framfördes bl.a. De muntra Musikanternas intågsmarsch från 1923 skriven av Richard Henneberg. Henneberg togs in i Sällskapet Par Bricoles moderloge 1889 och fördes över till Malmö Par Bricole 1919. 

 

Musik och kör i vacker Sam-KLANG!

 

Vår ordensprovidör Johan Solstad fick ägna sin tid i köket då kocken Mange slitit av sig hälsenan. Trots detta så skapades ett matcrescendo som uppskattades å det yttersta. Måltiden bestod av härlig Lax- och räktartar, följt av helstekt oxfilé med grilltomat och purjolökspotatis och slutligen en riklig bit hjortronparfaite med vispgrädde. Och så vin förstås, i den mängd som anstår var och en broder. 

 

En fullsatt måltidslokal!!

 

Den Bachanaliska teatern bjöd på diverse upptåg. Bl.a. genomförde man en ”installation” på vår installation.

 

Installation på installation.

 

Förrätten uppäten gör glada bröder!

 

Såväl Johan Solstad som providören Dennis Christensen fick ta emot Styrande medaljen från Storstyrande i Moderlogen och en installationsmedalj i gult band framtagen av Styrande kanslern Emeritus Karl-Erik Holm delades ut till alla närvarande bröder. 

 

Malmöbröder i färd med att sjunga. I bakgrunden syns fotografen Mats Attin fotograferandes.

 

Deputerad Stor-Mästare Christer Alexandersson höll tacktal. Det är lite svårt att beskriva hur detta geniala tal gick till men det hade ingen början, ingen mellanakt och inget slut men ändå var det helt igenom lysande. Precis som denna fantastiska installation i Malmö Par Bricole, LYSANDE!!

 

Robert Strandh överlämnade gåva till Styrande Mästaren Mikael Risén.