Fredagen 11 april var det dags igen – för den fjärde graden, Den Seende Graden, höjdpunkten på arbetsgraderna. Omkring 150 Bröder deltog under kapitlet samt måltidskalaset. Och här fanns inte bara Bröder från Malmö Par Bricole utan även ett 10-tal gäster från Moderlogen i Stockholm.

Malmö PB:s gradgivningar brukar vara bra, men denna gång var det bättre än vanligt med både Den Bacchanaliska Theatern och Den Bacchanaliska Kören i högform.

Start vid 17.30-tiden för tjänstgörande ämbetsmän. En kvart senare samlades de förväntansfulla recipienterna i barens omedelbara närhet. 18.20 ljöd trumpetstötar, följda av Ceremonimästarens uppmaning att det var dags att intaga sina platser i Bellmansalen. Här fick de församlade i två timmar ta del av den fjärde gradens ritual, som bland annat bjöd på en fin föreställning av Theatern.

Efter att recipienterna erhållit sina nya gradband (se bilden nedan!) följde det festliga måltidskalaset, där det till förrätt bjöds på Lantpaté med örtdressing och till huvudrätt fläsknoisette med portvinsstuvade champinjoner och råstekt potatis. Till detta serverades vinet De Bortoli Shiraz 2012 från Australien.

AllaGrad4-2014

Kören bjöd denna afton på hela fyra stycken mäktiga snapsvisor, där man avslutade med en i långsam takt. Man skulle kunna säga att de första snapsvisorna började väldigt glatt och avslutades i moll… Även om (förstås) inte humöret var i moll… Det var ju bara en kul variant.

Vid måltidskalasets inledning serverade Theatern ett så kallat “Störande inslag”, som bestod av en person, som rusade in och ljudligt störde sig på ordningen och på det faktum att det fanns tillresta “08-or” i lokalen. En av 08-orna, Magnus Ljungkvist bjöd dock senare på en “rapp” av Povel Ramel, “Jag diggar dig”, som av De Styrande upplevdes så fantastisk, att den inbringade rapparen en medalj (På bilden här intill tillsammans med Deputerade Styrande Mästaren Thomas V Nilsson).

MedaljMLjungkvist

Aftonens Ordförande Mikael Risén tipsade i sitt tal till recipienterna, att de skulle få ut ännu mer av sitt medlemskap i Bricoleriet om de engagerar sig i någon av talanggrupperna. Han påminde dem också att de nu är kulturbärare inom Malmö Par Bricole.

Recipienternas tacktal hölls av Stefan Lindeblad. Han berättade, att han lyssnade på Bellman när han strök sin skjorta innan festen och att han då fick sinnebilden av Bellmans tid. Den sinnebilden “blev verklighet” när han anlände till Siriuspalatset.

– Det är mycket som förenar oss, mest dock den här möjligheten att genom Par Bricole kunna fly från vardagens tristess. Den flykten ansåg han dock vara en flykt för att hitta styrka i sitt vardagliga liv. Stort tack för en fantastisk upplevelse, avslutade han.

Tacktalare-Grad4-2014

Recipienternas tacktalare Stefan Lindeblad.

De tillresta gästernas tack framfördes av Henrik Mikos från Moderlogen. Han tackade för en mycket lyckad kväll samtidigt som han raljerade med att han visserligen var “ett svin från Stockholm” men att han också var bland likar.

/Christer Brynielsson, OIM och O.R-r.