Vårkonsert-16feb-2014

Bellmansalen var fullsatt när Par Bricoles Bacchanaliska Musik höll vårkonsert söndagen den 16 februari. Även orkestern var  ”fullsatt” med nära 30 symfoniker.

Programmet inleddes med ”Sällsam Marsch” av Par Bricoles förre musikdirektör Gunnar Jansson. Sedan följde ”Bellmaniana”, som var ett stämningsfullt potpourri. Efter detta en mycket livfull ”Konsertpolka för två violiner” som applåderades livligt. Solister: Milos Kalla och Tomas Gunnarsson. Kompositör: Danmarks egen Strauss Hans Christian Lumbye.

Efter en stämningsfull ”Vals” av Gunnar Jansson, blev det ett uruppförande – av ett mycket vackert och medryckande ”Konsertstycke för cello och orkester” med Åke Forsell som solist, skrivet av Par Bricoles egen Carl Hervelius. Cellons smäktande toner fick publiken att leva sig med och drömma sig bort. Musiken var senromantisk, enligt Carl Hervelius.  Att stycket gick hem rådde det ingen tvekan om. ”Ooojjjj vad fint” och andra beundrande tillrop hördes på flera håll och Carl överöstes med hyllningar.

Sedan blev det populära ”La Paloma” av Yradier med Bo Dahlgren som solist. På Dragspel!!! Sällan har dragspelsmusik låtit så smäktande! Publiken både sjöng med, log igenkännande och en och annan såg ut att vilja ta en svängom på det dansgolv, som det ej fanns plats för i den fullsatta Bellmansalen.

Efter detta en blåskvintett av Debussy. Därefter en Klarinettpolka av S Ågren med klarinettisterna Christer Corlin och Sven-Erik Gustavsson som solister.

Tyvärr tvangs man redan vid presentationen berätta att avslutningen med en solist i ett potpourri My Fair Lady  hade fått ställas in på grund av sjukdom. Gunnar Jansson uppmanade publiken att tänka sig att det fanns en solist i alla fall eller att själv sjunga med, vilket också flera damer gjorde!

Par Bricoles Styrande Mästare Patric Jakobsson tackade med orden: Är det inte fantastiskt att ha sådan musik inhouse och dessutom få lyssna på ett uruppförande!

– Eftersom vi fått så mycket applåder kostar vi på oss ett extranummer sa dirigenten Per-Göran Rosén och så stämde orkestern slutligen upp i ett stycke från populära Cabaret.

/Christer Brynielsson, OIM, O.R-r