Den Första Graden med efterföljande måltidskalas firades i Bellmansalen på Siriuspalatset lördagen den 5 oktober tillsammans med gäster från Jönköping, Göteborg och Vänersborg. 24 nya Bröder upphöjdes till Nitiske Och I Wingården Arbetsamme Kommendörer.

Vi som var där fick uppleva hur dessa Riddersmän för första gången visade sina färdigheter i broderlig värme och vänskap under muntra och anständiga former. Det blev med andra ord en trevlig kväll i Malmö PB.

Fullt i Sirius-palatsets matsal…

Hög stämning trots att en del  fick sitta på gaveln.

Talanggrupperna förgyllde aftonen med sång, musik samt allehanda överraskningar.

De 24 nya Kommendörerna är: Peter Blonér, Rikard Bondesson, Hannes Brattgård, Fredrik Fellert, Simon Fredin, Jonas Gromark, Per-Olof Gustafson, Niclas Haglind, Torbjörn Helldén, Jonas Hörgård, Bengt-Åke Jönsson, Henrik Lindahl, John Lundgren, Henrik Magnusson, Mikael Nilsson, Conny Paul, Fredrik Röiseth, Erik Rönér, Bengt Samuelsson, Rikard Sjöström, Bengt-Åke Strömberg, Viktor Swanholm, Holger Sverin och Martin Thysell.

Ordens-Trubadur Jan Ek och
Ceremoni-Mästare Rolf Perleij underhåller.

Efter en fin gradgivning, som lockade publiken till flera härliga skratt, bjöds på en välsmakande middag i Sirius-palatsets matsal. De som ansvarade för denna måltid var, för första gången som providör, Anders Vallin med biträde av Gustav Nord som flög hem från Washington (!) för att hjälpa till. Han hann precis ta en dusch och byta kostym innan det var dags för att ta taxin in till PB… Snacka om lojal Broder!

Kvällens providörer, Gustav Nord (som flög hem
från Washington för att delta) och Anders Vallin,
som var providör för första gången – med den äran.

Innan maten serverats bjöd Bachhanaliska Theaterns Larsar, Johnsson och Idoff, på ett underhållande Störande Moment, en intervju med ett klimatsmart barn, Greta. Intervjuaren Idoff blev vederbörligen utskälld av flickan Greta (Lars Johnsson) för att han frågat henne om vad som händer med vårt klimat.

– Hur vågar du ställa en så korkad fråga, var bland annat ett av svaren han fick av en mycket ilsken Greta.

En viss Greta intervjuas…

Kvällens Ceremoni-mästare Rolf Perleij inledde måltiden med ett litet poem, som anknöt till det tidigare Störande Momentet:

Från de mäktigaste personer kommer de konstigaste ord eller tvitter
De är så märkligt att jag inte orkar lyssna. Nää jag inte gitter.
En liten flicka skapar rabalder runt om på vår jord.
Hon läxar upp de stora med sina ord.
Forskarna tvistar och vem kan man nu på lita?
Nää jag blir bara konfunderad och kan bara mitt hår slita.
Jag vill inte fastna i detta och bli en tänkare.
För nu vill jag bara ha en stänkare!

Bacchanaliska Kören var som vanligt i sitt esse och svarade under måltiden för ett flertal härliga (som vanligt) snapsvisor.

Ordens-Trubaduren Jan Ek, som spelat flera av Bellmans epistlar uppe i Bellman-salen tidigare under kvällen, framförde tillsammans med Ceremoni-Mästaren Perleij på dragspel en härlig version av Evert Taubes “Så länge skutan kan gå”. Deras version framkallade både allsång och armkroksgungande bröder.

Ett flertal framföranden följde, både visa från ett studentspex, vinsången “Ein König ist der Wein” och en uppläsning av Henrik Fahl med ett poem skrivet av Malmö Par Bricoles förste Ordens-skald David Lorenz Beyer.

Ordföranden Lars Löfberg hälsade de nya Kommendörerna välkomna med att likna vid ett barns första steg.

– Idag har ni tagit ert första steg i Bricoleriet, sade han och utlovade samtidigt att en ny hemlig dörr kommer att öppnas vid varje ny grad. Med både svar på frågor som ni har idag och fler frågor.

Simon Fredin tacktalar tillsammans med sina medrecipiender.

Recipiendernas tacktal hölls av Simon Fredin. Han uttryckte tacksamhet för vad han och hans medrecipiender hade fått uppleva denna kväll:

– I en allt mer ytlig värld är behovet av riktiga mänskliga relationer större än någonsin, men ändå sällsynt. Jag och mina Bröder tror att Par Bricole är svaret, hoppades han.

Arne Levén tacktalar med en rapp – en gubb-rack.

Men det var inte slut med talen med detta. Gästernas tacktal hölls av Deputerade Styrande Mästaren i Jönköping Arne Levén. Det gjorde han till stort jubel med en “gubb-rapp”, som handlade om hur trevligt det alltid är att besöka Malmö Par Bricole, “en av de roligaste och trevligaste logerna”. Hela texten till denna rapp hittar du på följande sida.

När kvällen sedan vid 23-tiden verkade vara till ända, var den ändå inte det, för då bjöd de tidigare providörerna Tony Rosenquist och Ken Ceder in till en eftersits i tysk Oktoberfest-stil med tyskt öl och därtill hörande tillbehör. För de som mäktade med även denna eftersits blev det hela en lång kväll. Den hade ju börjat redan vid 15-tiden med att baren öppnat med en lättare måltid.

Totalt 130 bilder finns publicerade i vårt BildGalleri, som du när genom att klicka på menyrubriken Medlemssidor/BildGalleri överst på denna sida.

/Ordens-Redaktör Christer Brynielsson
Fotografer denna kväll: Mats Attin, Christer Brynielsson, Bill Hansen och Stefan Leo.