Vid förgraden den 24 november fick bröderna följa de högt erfarne och durchseende bröderna på deras bricolistiska vandring.

Trots att detta ”bara” vara en förgrad, så innebar det såklart inte att bröderna på något sätt legat på latsidan i sina förberedelser. En förstärkt kvartett från kören framförde Rings Drapa och en Barbershop under ledning av Vice koralintendenten Rubert Svensson.

Christoffer Månsson, kvällens Generalceremonimästare, (Bilden överst på denna sida. Fotograf: Anders Andersson.) framförde en vacker version av Fredmans Epistel no 35. Med sin speciella stil att hantera gitarren och Christoffers fantastiska ”pipa” så kunde bröderna inte annat än ”jubla”.

På tal om ”pipor” så vet vi ju att vi har många skönsjungande bröder i vårt sällskap. Benny Ahmbom framförde med säker diamantröst utan rost (fundera på den ni…) ”De kommande åttondegradarnas sång” och Bo Hedén svarade med att framföra ”Femte förgradssången”.

Vad vore Barbara utan lite skaldekonst? Kort sagt intet… Därav hade RGK Tommy Lindell författat ett poem, med titeln ”En poets självberöm och medömkan om sig själv”. Poemet framfördes med stor inlevelse av Jonas Malm.

Och maten då, vad fanns på tallrikarna? Jo, det framsjöng vår ordensprovidör Johan Solstad. Först en härlig sillmacka och därefter rotmos med fläskkorv och därtill synligt ljufligt fluidum.

Generalordföranden, vår styrande mästare, Bo Alerskans såg glad ut under hela kvällen och det gjorde även samtelige bröder.

Vid pennan
/Johan Sundqvist, RGK

Hela salen vid årets Förgrad 5 och 8. (Fotograf: Anders Andersson.)
Tummen upp från Lars Andersson medan
Styrande Mästaren Bo Alerskans talar. (Fotograf: Anders Andersson.)