Förgrad V och VIII den 23 november 2022

Onsdag, för de flesta  en vanlig kväll mitt i veckan. Handla, laga mat och se på tv. Men detta gäller såklart inte för bröder uti det lysande sällskapet Malmö Par Bricole.  Vi lyser upp vår tillvaro, så också denna kväll då ett antal bröder recipiender hade samlats för att påbörja sin upphöjelse till viceguvernörer och guvernörer. 
 
Ordensprovidören Johan Solstad satsade, dagen till ära, på husmanskost. Sillmacka till förrätt och rotmos, fläskkorv och olika sorters senap till varmrätt. Och drycken då under kanske min broder? Jo de ädla drycker som en sådan måltid ska bestå av nämligen öl, snaps och avec.
 
Generalceremonimästaren Christoffer Månsson briljerade denna afton. Förutom spontansång med gitarr, när de blivande vice guvernörerna till synes hade gått vilse i vingården, så sjöng och spelade han också under måltiden. Christoffers hantering av gitarren var en klass för sig. 
 
Den lysande parentesen (D.L.P.), så lyder namnet på den del av kören som ställer upp och sjunger sådant som inte ingår i den vanliga repertoaren dessutom under lite decimerade förhållanden. D.L.P. sjöng så det stod härliga till och framförde bl.a. Rings Drapa och Island.
 
Därutöver bjöd Theatern med theaterdirektören Benny Ambohm i spetsen och Anders Andersson i följe på tänkvärda rim om den nuvarande situationen i vår omvärld.  Den högt erfarne brodern Jan Ericsäter spontantalade och visade prov på sann teaterglädje och talekonst. Ett givet namn för teatern, honom ska NI ha… 
 
Såväl Carl Hervelius som Lars-Åke Hankell (båda absens) fick brödernas applåder efter det att Styrande mästaren Bo Alerskans och Styrande kanslern Emeritus Karl-Erik Holm berättade om de två gentlemännen för bröderna. Lars-Åke är för övrigt den äldste Par Bricole medlemmen i hela Sverige, 103 år gammal. Han gick med i vårt sällskap år 1956 samma år som Carl Hervelius.
 
För recepienderna talade Rikard Bondesson. Han nämnde särskilt den stora värmen som finns inom bricoleriet och vänligheten och gemenskapen bröderna emellan. Men var blev det av alla de pinaler, bl.a. damskor i stl 37, som han hade hittat på kansliet? Blev det inlämnat som hittegods? Vad försiggår egentligen på kansliet? Rikard var något på spåren men den Styrande kanslern Mikael Risén förnekade allt.
 
Kvällen avslutades med den Styrande mästaren Bo Alerskans tal till recepienderna där han manade dem att nu ta aktiv del i Par Bricole och bidra till att leda sällskapet framåt.
 
Vid tangentbordet
/Johan Sundqvist