130 deltog, då Malmö PB upphöjde 18 till Andra Graden, Klara och Befallande Kommendörer fredagen den 31 januari i Siriuspalatsets Bellmansal.

Två bilder från intågsprocessionen till middagen
i Sirius-palatsets matsal.

Kapitlet tog sin början vid 18.30-tiden. Fram till 20.30 varade recipiendernas prov för att bli godkända för upphöjning. Därefter vidtog alla hungriga Bröders vidunderliga Måltidskalas, efter vanligheten innehållande allehanda klubbslag, inslag, uppslag och snapsslag. Vid 23.21 tog måltidskalaset sin ände och följdes av en Eftersits i baren. Först vid, eller efter midnatt, begav sig Bröderna med andra ord förnöjda hemåt eller annorstädes.

Vad som hände under själva gradgivningen är som vanligt hemligt av hänsyn till kommande gradgivningar, då nya förstagradare skall upphöjas till samma grad. Middagen däremot, den kan vi berätta om.

Den började med ett särdeles roande spex med anknytning till det Brexit, som samma afton utspelades i Storbritannien, dvs utträdet ur EU. Bacchanaliska Theaterns Lars Johnsson och Theaterdirektören själv Benny Ambohm hade kvällen till ära ställt samman ett antal spexiga varianter på Brexit och framkallade därigenom ett flertal skratt i publiken. Här är Brexit-varianterna enligt Theatern.

Brexitspexarna Lars Johnson och Benny Ambohm.

Detta var emellertid inte det enda så kallade Störande Momentet denna kväll. Theaterns Anders Andersson och Magnus Brodin spexade efter paus till det rejält om det pågående influensaviruset Corona i Kina, då de först kom in i matsalen iklädda munskydd men efter en stund började halsa var sin flaska Corona Extra…

Anders Andersson och Magnus Brodin i Störande Moment om det kinesiska Corona-viruset…

Ny som Providör denna kväll var Johan Solstad. Han bjöd oss på först en ytterst aptitretande ljummen lerpottasill och därefter ångad torsk med potatis och ärtor serverade med en välsmakande peapparotssås. För 250 kr måste jag säga att detta var mycket prisvärt.

Kvällens Providör Johan Solstad.

Kvällens Ceremonimästare Rolf Perleij gjorde ingen besviken, då han i nästan sedvanlig ordning bjöd på ett rim, denna gång om gradens huvudperson, en av Par Bricoles grundare, Olof Kexel. Hela det rimmet hittar du på följande sida!

I sedvanlig ordning förgylldes början på middagen av Bacchanaliska Körens härliga snapsvisor. Och Bacchanaliska Musiken bjöd upp till en härlig tango, “Colibri”. Även om det inte var dans denna afton var vi många som rycktes med i den härliga musikaliska stämningen.

Bacchanaliska Kören i ett av sina framträdanden.

De tre bilderna här ovan visar Chorchefen Hans-Peter Franks
dirigentkonster framför Bacchanaliska Kören.

Kvällens Ordförande Lars Löfberg (bilden här under) välkomnade, i ett tal, recipienderna till att de nu tagit ytterligare ett steg mot det bacchanaliska ljuset och till att en del av dem kanske nu börjat ana vad som ligger framför dem.

Ordförande Lars Löfberg talar till recipienderna.

För recipienderna talade Hannes Brattgård, som tyckte att livet är fullt av sammanträffanden, tillfälligheter och slumpartade möten, som kan verka obetydliga. Han nämnde det grovhagel som plötsligt dödade Karl XII och den kalla vintern 1912, som ledde till att Titanics jungfruresa blev så blöt. Kanske lika blöt som för somliga här denna kväll, skojade han. Ett annat sådant möte han tog upp var mötet mellan Bellman och Kexell, då dessa möttes och bildade Par Bricole i slutet på 1700-talet.

Recipiendernas tacktalare Hannes Brattgård. 

– Vem kunde tro att en sillsallad för ca 250 år sedan kunde lägga grunden till detta sällskap, och att vi skulle sitta här idag! Det är oss alla en stor heder att få hedra dessa ikväll. Vi är också stolta över att vi med våra framföranden lyckades locka er övriga till några skratt, avslutade han. Varefter han tillsammans med sina medrecipiender gjorde gradens tecken, som de lyckades att göra unisont redan första gången! Bara det ett gott tecken!

Här är alla 18 recipiender samlade på en och samma bild. I alfabetisk ordning: Tobias Arendt, Rikard Bondesson, Hannes Brattgård, Jonas Gromark, Per-Olof Gustafson, Torbjörn Helldén, Jonas Hörgård, Bengt-Åke Jönsson, Henrik Lindal, Henrik Magnusson, Mikael Nilsson, Conny Paul, Bengt Samuelsson, Rikard Sjöström, Bengt-Åke Strömberg, Holger Sverin och Viktor Swanholm. 

/Text: Christer Brynielsson, Ordens-Redaktör
Bilder: Christer Brynielsson, Mats Attin, Staffan Nordström.