Månadens Profil i februari 2020 är Ceremonimästaren, som just genomfört den Andra Graden tillsammans 130 Bröder från Malmö PB. Rolf Perleij är också Brodern som mer eller mindre ständigt visar upp sig och sina talanger – som Ceremonimästare i Arbetsgraderna, som dragspelsvirtuos, som Störande Momentare, som rimtalang, m.m.

Bild från ett Störande Moment vid Barbara 2018 tillsammans med Anders Andersson.
Texten finns i slutet på denna sidan.

57-årige Rolf gick med i Malmö PB för tio år sedan och har idag hunnit upp till den Åttonde graden, men det skulle i alla fall inte förvåna undertecknad om han fortsätter upp i graderna så småningom, för Rolf gillar att utvecklas.

Hos oss i Malmö PB har han inte bara gjort sig känd för sina insatser som Ceremonimästare eller för sina Störande Moment vid våra middagar. Han har också fått Theaterns fina vandringspris Top Star Award (2018) samt Ung Talang (2015) och är suppleant i Theaterns styrelse.

En av de tidigare bilderna vi har i bildarkivet på Rolf som Ceremonimästare.

Ceremonimästaren läser upp ett av sina rim.

Dragspel har han spelat för publik i mer än 30 år. Det började med att ”farsan som spelade dragspel gav ett dragspel till mig i 6-årspresent mot att jag lovade att ta lektioner för Göte Sersahm, som på 1940-70-talen undervisat många Malmöbor i dragspel. Även farsan…

På frågan om det inte var svårt att lära sig, svarar han, att ”det är som att cykla. Har man en gång lärt sig så kan man”. Han citerar ocskå gärna Valfrid Lindemans svar på den frågan ”Jag spelar punkdragspel.” Är inte det svårt då? Nej, kan man vika ihop en karta så kan man spela…”

– Sten Broman skulle väl säga att jag haft en traumatisk barndom med tanke på dragspelandet. Han lär ju också ha sagt att en gentleman är en man som kan spela dragspel, men som avstår. Men Rolf har inte avstått utan alltid trivts med sitt dragspel, och det har givit honom upplevelser och erfarenheter han nog inte skulle ha fått annars.

Rolf spelar mestadels på gehör men använder noter också – som stöd ibland. Vi är många Bröder som mer än en gång njutit av Rolf Perleijs talang vid dragspelsklaviaturet vid våra sammankomster i Malmö PB.

Rolf tillsammans med Bo Öhman, som var den som fick honom att gå med i PB.

PB kom han med i efter att ha blivit rekommenderad till det av Bo Öhman, som han mött inom musiken.

– Bosse utlovade musik och en massa roligheter. Jag fastnade direkt. Alla hälsade en välkommen. Det var en härlig gemenskap och kamratskap.

Vad är bäst med PB?

– Alla upplevelserna. Vid varenda grad förflyttas man från veckans jobbslit till en annan värld. Och man får en chans att prova på saker, som man annars inte skulle ha haft en chans till. T.ex. att spela teater. Här finns en härlig tillåtande atmosfär. Man får en möjlighet att utvecklas. Och varje gång får man en chans till nya bekantskaper och nya möjligheter. Malmö PB bygger på lust. När något är lustfyllt, är det inte betungande. Då ger man det tid.

Bild från en installationskonsert tillsammans
med Gert Thorlund och Ordens-Trubadur Jan Ek.

Rolf ger samma råd till nya Bröder, som många före honom: Engagera er! Det är så man får upplevelserna och kommer in i brödraskapet. Därför önskar Rolf också att fler Bröder ska engagera sig.

Yrkesmässigt har Rolf haft en mångfacetterad karriär. Han ser det dock som en ynnest att ha fått möjlighet att arbeta inom många skilda arbetsområden. Utbildad vid Lunds universitet i beteendevetenskapliga ämnen, arbetar Rolf sedan augusti ifjor som Utvecklingssekreterare på Malmö Stad (Fastighets- och Gatukontorets avdelning för offentlig miljö). Innan Malmö stad arbetade han drygt 16 år i Kävlinge kommun på olika poster, bl.a. som utvecklare/projektledare, utredare och koordinator/samordnare samt som administrativ chef.

Han vet fortfarande inte riktigt vad han ska bli, men det bör vara något där han kan utvecklas och bidra till utveckling. Han är inte rädd för förändringar.

På fritiden är det tjockt med intressen. Inte bara PB och ämbetena hos oss. Han spelar musik i flera olika konstellationer, bland annat i folkrockbandet Finnegan´s Hell, som turnerat i Europa. Bl.a. spelade bandet och gjorde stor succé 2016 inför 100.000 människor vid polska Woodstock-festivalen. Bandet, som bildades 2010 spelar keltisk folkrock och ger den 7 mars ut sin tredje (!) skiva. De två första finns på Spotify. Rolf, som i bandet kallas för ”OId Roxy Finnegan”, uppträder teatraliskt i hög hatt och spelar förstås dragspel även där.

Rolf Perleij som han ser ut privat idag 2020.

Bland övriga intressen nämner Rolf hans och hustrun Gunillas fritidshus i Vallarum. Huset är döpt till ”Vilerum i Vallarum”och är enligt Rolf en enorm vila och avkoppling från stadens stress och larm. Att få komma ut på landet och till naturen anser han vara en lisa för själen!

Till sist några exempel på Rolfs vitsiga rimkonster:

Först ett från 2018 års Barbara (Författad tillsammans med Tommy Lindell):

”Käraste Bröder, lägg undan ert stop
hör hur det knorrar bland folkets hop
Ingen fast ledning i landet det finnas
Detta är nytt, vad jag själv kan minnas
En efter en göra sondering
vilket leder mest till krackelering
Ty det endast finnes kalmucker i riksdagshuset
Som tyvärr inte skådat det rätta ljuset
Nää, vi äro så trötta på politicum höra
Käraste brödrar, vad skall vi nu göra?

Här på våran Barbarafest, PB:s allra bästa visas
När förtjänstfulla bröder här skall prisas!
Att få pryda sin frack med proper medalj
Som tillverkad är av den bästa emalj.
Det om något, gör en PB-broder glad
och vi är många här i vår PB-stad
Alla kommer att le som medaljer fick
Övriga sitter med avundsjuk blick
Styrande, börja spela, sluta att vela
Kom igång med att medaljer utdela!”

Här är ett annat exempel från 2019 års Grad 2:

“Denna kväll har vi hyllat Kexél.
Kexél var en man som var: spirituell,
exeptionell, kulturell, emotionell,
orginell, konventionell, principiell…

Den här kvällen kommer
präglas av lagom hög decibel, den blir
formell, traditionell, cere-moniell,
lite fiskfjäll, kanske lite intellektuell
men den blir också funktionell,
rationell, speciell och aktuell,
men framförallt sensationell…

Bröder Välkomna till andra gradens måltidskalas”


Text: Ordens-Redaktör Christer Brynielsson

Porträttbild: Christer Brynielsson
Övriga bilder från PB:s bildarkiv