Den 2 december, dagen efter Barbarafirandet, avled Styrande Mästaren emeritus i Malmö Par Bricole Bo Sörlin efter en tids sjukdom. En stor och äkta bricolist har lämnat oss för alltid.

Föddes in i PB
Broder Bo föddes den 13 december 1929 i Norrköping i en syskonskara på fyra pojkar och två systrar. Han har berättat att han praktiskt taget föddes in i Par Bricole. Redan i 4-årsåldern satt han i sin morfars knä när denne övade på Bellman inför sina PB-möten i moderlogen i Stockholm.

Startade Bokman
Broder Bosses civila gärning kom att kretsa kring böcker. Hela familjens huvudintresse var böcker och konst och Bosse kom själv att vara med och starta bokkedjan Bokman, som senare inlemmades i vad som idag heter Akademibokhandeln. Under senare delen av sitt yrkesverksamma liv drev Bosse tillsammans med hustru Gun ett antikvariat i centrala Malmö.

Min första personliga kontakt med Bosse blev, när jag, långt innan jag blivit bricolist, besökte antikvariatet vid Gustaf Adolfs torg i jakt på ett par speciella böcker. Just vid det tillfället fann jag inte vad jag sökte men jag tillbringade mer än en timme i livlig diskussion med Bosse om böcker, författare och mycket annat.

Bok-och Konstsamling
Det stora intresset för böcker speglades också i alla bokhyllorna hemma i huset i Riseberga. Där fanns en stor samling av böcker och många vackra skinnband av de flesta berömda svenska författare. Dessutom fanns i hemmet många tavlor och andra vackra konstföremål.

Styrande Mästare
Broder Bosse blev medlem i Sällskapet Malmö Par Bricole 1979. Han hade ett stort engagemang och steg snabbt i graderna. Han kom särskilt att engagera sig i den Bacchanaliska Theatern, där han medverkade både som skådespelare och författare. 1996 valdes han till Styrande Mästare, ett ämbete han lämnade 2004 efter åtta framgångsrika år. I över 20 år var Bosse också medlem av Den Bacchanaliska Akademien, vars främsta uppgift är att verka för att det arv av stil och traditioner som sällskapet omfattar bevaras, berikas och brukas.

Ordens Talare och skald
Han var också en följd av år Ordens Talare och skald och han har hållit ett stort antal uppskattade tal, såväl i bunden som obunden form. Han älskade att skriva och berätta och han har författat ett stort antal skrifter om kretsarna kring Bellman och vårt Sällskaps tidiga historia. Och hans arbete uppskattades. Förutom applåder och varma tack i samband med framträdanden belönades Broder Bo med ett stort antal medaljer och utmärkelsetecken.

“Kommer med glädje!”
Broder Bos valspråk var ”Kommer med glädje”. Man kan lugnt säga att han med glädje besökte våra sammankomster. Det var ytterst sällan han missade en gradgivning eller annan sammankomst. Men man kan också säga att han hade glädje med sig när han kom. Han älskade sitt Par Bricole,
han brukade säga att PB var hans livsluft och han var alltid glad och hade alltidroligt. Och vi hade det roligt med Bosse. Att arbeta hårt och roa sig kungligt var Bosses devis under sina år som Styrande Mästare det märktes och kändes.

När Broder Bo Sörlin nu för alltid lämnat oss känner vi i Det Lysande Sällskapet Par Bricole en stor sorg och saknad. Men vi känner också en stor tacksamhet för allt som Broder Bo gjort för vårt sällskap.

I § 1 i vårt Sällskaps statuter stadgas att vårt sällskaps ändamål bl a är ”Att under muntra och anständiga tidsfördrif lindra lifvets besvärligheter.” Broder Bosse bidrog verkligen till dessa muntra och anständiga tidsfördrif. Vi kommer alltid att minnas vår Broder Bo Sörlin och hans gärning.

/Lennart Fahlback, St.M.

100-talet bröder med på minnesstund över Bosse Sörlin