Malmö Par Bricoles nya Guvernement utsåg en ny Theaterdirektör den 7 februari efter Krister Berggren, som efter åtta år nu avgår med ålderns rätt. Den nye Theaterdirektören är Benny Ambohm, som varit med i Theatern sedan 2014.

Bild med Benny Ambohm längst till vänster i Barbara-talet från 2016.

Här är några fakta saxade ur ett Månadens Porträtt, som vi gjorde om honom hösten 2017:

Vi som varit med i PB några år har upplevt honom i härliga föreställningar i Stora Revyn, med ComediOrkestern, som skådespelare i Den Bacchanaliska Theatern och hållandes talet till Moster Barbara vid Barbara-festen 2016.

Benny gillar att stå på scen och har ett mångårigt förflutet som artist.

Han kom med i PB 2013. Är ledamot i Bacchanaliska Theatern, Bandleader i ComediOrkestern samt agerande i Theatern sedan 2014.

Han har trots att han så ung (39 år) arbetat inom ett flertal branscher och på ett flertal orter, inte bara i Sverige utan även utomlands.

Artistlivet började redan i Norrköping där han fick ta sig an rollen som Judas i en uppsättning av Jesus Christ Superstar. Efter detta blev han engagerad på Arbisteatern med roller i bl.a. Evita, Glada Änkan och olika folklustspel.

Han har även genomgått en ettårig utbildning i klassisk specialisering på Växjö universitet. Där gjorde jag studentspex som Ringaren i Notre Dame, där jag spelade Quasimodo. På Linneateatern i Växjö, blev det både Cabaré, Chicago, Nyårsrevy och ett Lorca-drama (Yerma).

Efter detta kontaktades Benny med en förfrågan om att göra en provsjungning till en operautbildning London. Tanken var att han som lyrisk baryton skulle kunna få ett stipendium till operautbildningen. Det var dock med Bennys egna ord ”over my head”.

Bäst i PB tycker han är ”gästerna på festen”, det vill säga alla bröderna som är med. Utan dem är PB inget, menar han. Om han skulle önska sig något mer av PB, så är det ett familjebricoleri, där det ordnas aktiviteter för hela familjer, dvs även för barnen.

/Christer Brynielsson
Ordens-Redaktör